Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Marijana Crtalića

Povratak umjetnika u Sisak na velika vrata

Marijan Crtalić
Foto: Nikola Čutuk/ PIXSELL
13.05.2014.
u 10:12

Prije osam godina počeo je rad na konceptu projekta Nevidljivi Sisak, koji je zbog izostanka potpore propao

Poznati multimedijski i konceptualni umjetnik, akademski slikar i aktivist, beskompromisni Marijan Crtalić, vratio se u svoj Sisak. Ovdje će ostvariti svoj istraživački projekt Festival Željezara, na kojem radi već osam godina.

– Počeo sam s projektom Nevidljivi Sisak, ali je izostala svaka potpora tadašnje gradske vlasti. Iako je uslijedila i tužba gradonačelnika protiv mene, nastavio sam sa svojim umjetničkim akcijama i javnim nastupima kako bih postigao pritisak hrvatske kulturne, pa i inozemne javnosti, da bivša gradska vlast prizna željezarsko kulturno-umjetničko nasljeđe kao bitan segment sisačke kulturne baštine - kaže Marijan Crtalić.

Potpora nije izostala

Uz potporu brojnih nezavisnih udruga, ali sada i gradske uprave, Crtalić je napokon dobio šansu da ostvari svoj projekt, što ga je svakako ispunilo zadovoljstvom.

- Promjenom gradske vlasti napokon sam dobio priliku realizirati događanje o kojem sanjam već godinama. Prihvatio sam prijedlog gradonačelnice da napravim nešto za dobrobit grada. Reagirao sam brzo i modificirao koncept kojeg imam već godinama. Okupio sam vrsne profesionalce s kojima organiziram Festival Željezara. Festival su financijski pomogli Grad Sisak i Ministarstvo kulture, a sponzori su nam Kul in, Aplied Ceramics i ABS, tvrtke na prostoru bivše željezare, kojima zahvaljujem na suradnji - dodaje Marijan Crtalić.Radom na sisačkim projektima Crtalić ostvaruje svoju davnu želju da promovira neke kulturne vrijednosti grada uz koji je vezan.

- Drago mi je da prvi put u životu imam normalnu komunikaciju s ljudima iz politike. Iako nisam niti u jednoj stranci, niti sam politički angažiran, to je važno za ostvarenje sličnih projekata. Moram priznati da s ranijom gradskom vlasti nisam uspio uspostaviti nikakav kontakt. Čak sam u svom rodnom gradu bio nepoželjan i tužen. Nova gradonačelnica je mlađa osoba, okružena mlađim ljudima, koji pio svemu sudeći, razumiju vrijeme i prilike u kojima se trenutačno nalazimo.

Na redu i likovne izložbe

Umjetnik vjeruje kako će Festival Željezara biti tek početak ostvarivanja i drugih kulturnih projekata u Sisku.

- Osim festivala, planiram i više samostalnih izložbi, a početkom rujna ću se uključiti u osmišljavanje i ostvarenje programa u sklopu obilježavanja Dana kulturne baštine grada Siska, te umjetničkog godišnjeg programa Galerije Striegl.Već aktivno radim i na konceptu idućeg festivala, odnosno godišnjeg programa kulturne revitalizacije grada Siska - zaključio je Marijan Crtalić.

Komentara 9

VL
vlada44
21:11 15.05.2014.

Ti siroce vec 8 godina camis nad jednom jedinom idejom, razvlacis preko usta dvoje istih ljudi zaradjujuci jeftine politicke bodove (koji se tebi za sada debelo isplate: ali samo za sada!), povlacis se po sudovima na kojima se kao svjedoci protiv tebe javljaju tvoje bivse djevojke otkrivajuci strahote kojih bi se posramio i veci ljigavac...nemoj da se raspricam jer meni ne mozes prijetiti! Tko te zna, ima misljenje kao i ja. Tko te ne zna zna jedno: umjetnik nisi! Ispolitizirani manipulator bez ideja sa sumljivom prosloscu i teskim problemima psihe. To ti porucuje jedna koja je na nesrecu bila tvoja bivsa...

NA
nadar
21:22 14.05.2014.

kad je kultura u našoj Hrvatskoj zadnja rupa na svirali, svaka vlast ima svoje miljenike i financira njihove projekte, pa onda tuci ako nije iz tvoga klana... a malo objektivnosti, malo raznolikosti ukusa, malo više poštovanja..."baš bogatstvo narodnih i posebnih kultura je pogodba za veliku simfoniju sveopćeg međunarodnog napretka"(A.G.M.9. Zašto orguljaški festival koji predstavlja vrh glazbene kulture u Hrvatskoj nije podoban za financiranje Gradu Sisku? Zašto!? A koliko znam Nevidljivi Sisak je bio financiran od bivše vlasti, jer bi bilo glupo da nije, a on je temelj za ovaj novi kulturni projekat...

VL
vlada44
19:19 13.05.2014.

Taj projekt ne bi postojao bez financija bivse vlasti, na temelju kojih je ostvarena izlozba Nevidljivi Sisak! No, kada je odbijeno financiranje iste ideje, Crtalic se dao u politiku i sad kao placenik esdepea Siska "odradjuje" festival navodno tezak 200 000 kn u Zeljezari punoj nezaposlenih i kruha gladnih. Tuzen je za klevetu i kleveta mu je dokazana, dakle: optuzeni je dokazano lazljivac i sad bi takvome trebali vjerovati? Itko? Ikad!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije