Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Povratak Italije u život: Zemlja koju je virus prvu poharao vraća se u normalu

People wear protective face masks as they walk in St. Mark's square after the last days of Venice Carnival were cancelled due to coronavirus, in Venice
Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
23.05.2020.
u 21:00

Zbog poskupljenja svakodnevnih užitaka poput kave u kafiću obitelj će godišnje plaćati 536 eura više

Na ulicama talijanskih gradova je gotovo isto kao prije dolaska koronavirusa samo sada ljudi šeću sa zaštitnim maskama. To je onaj prvi površni dojam, ali u dva se mjeseca sve izmijenilo i to toliko duboko da se postavlja i pitanje hoće li se ikada više vratiti na “predkoronakrizno” vrijeme. Velika je razlika, odnosno još je više povećana, i između regija, gradova…

U Milanu, primjerice, sve je poskupjelo, pa čak i kava u kafiću se rijetko gdje može dobiti ispod 1,20 eura (prije koronavirusa je kava koštala 0,90 eura) s cijenom u centru i do dva eura, a u Rimu je ostala cijena od 0,80 do 1,10 eura. U Milanu je kilogram trešanja ovih dana bio od 20 do 40 eura, a u Rimu od 5 do 10 eura. Udruga za zaštitu potrošača Codacons je izračunala da će zbog malih poskupljenja svakodnevnih užitaka kao što je popiti kavu u kafiću obitelj plaćati godišnje više 536 eura nego prije epidemije.

Grad Rim odlučio je da kafići i restorani mogu proširiti svoj prostor sa stolovima za 35 posto na ulicama i trgovima i za cijelu 2020. godinu neće trebati plaćati ništa za korištenje gradskog prostora. Još se ne zna hoće li stanovnici Lombardije, dakle i Milana, moći izlaziti iz regije ni poslije 3. lipnja kada će Italija otvoriti unutarnje regionalne granice, ali i vanjske državne, zbog širenja zaraze koronavirusa.

>>Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

>>Povijesna ekskluziva: Vojnici NDH promijenili stranu i s partizanima oslobađali Češku od nacista

>>Linić: Sa SDP-ovcima se više ne čujem, s HDZ-ovcima dosta komuniciram

>>Zašto je Luka Štimac nasrnuo na oca i sestru pa pao i slomio nogu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije