Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrije u Agrokoru

Povrat duga Zagrebu razljutio je dobavljače

Postignut dogovor između Grada Zagreba, Tiska i Agrokora
Igor Kralj/Pixsell
26.04.2018.
u 12:20

Dobavljači će Trgovačkom sudu uputiti prigovor zbog privilegiranja jednog vjerovnika.

Sporazum Tiska i Grada Zagreba, koji su potpisali izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško i gradonačelnik Milan Bandić, mogao bi biti povod širenja fronte protivnika nagodbe vjerovnika koncerna. Tisak i Zagreb sporazumom su obnovili suradnju, ZET-ove karte ponovno će se prodavati kroz mrežu Tiska, koncesije za kioske su produljene, ali osiguranje prodajnih pozicija vezalo se uz naplatu duga od 60 posto, što su dobavljači Agrokora doživjeli kao privilegiranje jednog vjerovnika nauštrb drugih. Predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković tvrdi da je Zagrebu i njegovim tvrtkama podmirena većina duga.

Gradu prijetio otpis od 80%

– Zagrebu je plaćeno 23,1 milijun kuna, zatim 19,2 milijuna kuna, 10 milijuna kuna roll-upa i još 5,5 milijuna kuna. To je više od 80 posto starog duga i 100 posto graničnog duga – istaknula je Vidaković. Dobavljači su stoga glasali protiv sporazuma koji uključuje isplate Tisku, a predat će i prigovor Trgovačkom sudu pozivajući se na pogodovanje jednom vjerovniku i tražiti od suda očitovanje. Dobavljači su bijesni jer mnogi među njima nisu naplatili ni 40 posto. Grad Zagreb prijavio je 30,2 milijuna kuna tražbina, Gradska plinara oko devet milijuna kuna, a Zagrebački holding više od 90 milijuna kuna tražbina. Nisu se uključivali u proces nagodbe, a kao neosiguranim vjerovnicima prijetio im je gubitak više od 80 posto potraživanja. S druge strane, gradske vlasti u rukama drže budućnost Tiska jer kompanija na području Zagreba ostvaruje 30 posto prometa, u 142 kioska o čijim koncesijama odlučuje grad. Još jedan dobavljač, Franck, čije su tražbine svrstane među financijske vjerovnike, podnio je pak podnesak Trgovačkom sudu tražeći da se objavi popis plaćenih tražbina kako bi se znalo kad i koliko je kome plaćeno.

Prosvjeduje i Adris

Mnogo je prigovora i na model namirenja po kojem će se vršiti pretvaranje duga u kapital. Dobavljači su zagovarali da koncern bude dužnik svim vjerovnicima, ali model namirenja u tom dijelu nije mijenjan. Usto taj model više valorizira veći broj jamstava od jačine jamstava zbog čega prosvjeduje Adris Grupa. Izvanredna uprava Agrokora bori se i s problemom ‘neposlušnih menadžera’. Dio direktora Agrokorovih tvrtki ne želi potpisati knjiženje jamstava kako ne bi u slučaju tužbi odgovarali za odluke izvanredne uprave osobnom imovinom. Hoće li potpisani sporazum dovesti do stvaranja alijanse nezadovoljnika ili će se i ovaj spor ubrzo smiriti kroz kompromis, pokazat će idućih nekoliko dana. U međuvremenu, financijski vjerovnici Agrokora Sberbank, VTB, Knighthead Capital, Zagrebačka banka i Fidelity istaknuli su da su financijski i pravni savjetnici izvršili iscrpan pregled svih prijavljenih tražbina, uključujući i prijave tražbina s osnove jamstava te zaključili da su one pravno valjane obveze svake od operativnih kompanija koje su se odnosnim ugovorima o jamstvu obvezale. Ističu da su na osnovi jamstava osigurane milijarde eura financiranja, a da ih se osporava iz uskih interesa, stoji u priopćenju vjerovnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije