Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirna reintegracija - pobjeda razumom

Povodom obljetnice mirne reintegracije Podunavlja objavljena knjiga: 'Trebala bi biti udžbenik'

Foto: Branimir Bradarić
1/3
15.01.2021.
u 14:28

Mirna reintegracija se stavlja u drugi plan iza Bljeska i Oluje, ali ne vidim razlog tome jer je taj dan zapravo i važniji, govori urednik knjige

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju u Vukovaru obilježena je 29. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i 23. obljetnica uspješno obavljene mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Prisjećajući se toga danas predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić kaže kako taj 15. siječanj 1992. godine za logoraše bio u jako lošem sjećanju.

- Uletjeli su u sobe i počeli nas redom tući, a da nitko nije znao koji je povod. Iako su i inače to radili bez povoda, ovaj im je trenutak jako zasmetao. Nakon svih tih batina i tortura, većina nas je ipak bila sretna jer smo uspjeli ostvariti tisućljetni san da imamo hrvatsku državu pa smo računali da ako zbog toga treba dobiti još batina, izdržat ćemo i to. Država je u međuvremenu puno toga „pogurala pod tepih“ i napravila lošega, a posljedice se toga osjećaju i danas, rekao je Josić.

Na današnji dan po prvi put predstavljena je i knjiga pod nazivom „Mirna reintegracija – pobjeda razumom“, a koja govori o procesu mirne reintegracije i kako je došlo do toga da se okupirano hrvatsko Podunavlje na miran način vrati u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

- Mirna reintegracija redovito se stavlja u drugi plan iza Bljeska i Oluje ali ne vidim razlog tome jer je taj dan zapravo i važniji s obzirom da je Podunavlje vraćeno u ustavno pravni poredak Hrvatske bez ijedne žrtve. Mirna reintegracija je zasta bila pobjeda razumom jer bilo je poznato kako se spremala vojna operacija, koja je prvo nosila ime Grom, a zatim Vukovarska golubica, kojoj je cilj bio osloboditi okupirana područja Podunavlja. Nekoliko dana prije početka akcije vrh države je donio odluku da se ide mirnim putem, rekao je glavni urednik knjige Branko Pek.

Dodaje kako razlog tome vjerojatno bila procjena o 1.500 do 2.000 mrtvih na hrvatskoj strani ali i činjenicu da bi se u sukob vjerojatno uključila Srbija te da bi Osijek i ostala naselju u tome sukobu teško stradala.

- Po meni, kao glavnom uredniku i autoru dijela tekstova, ova knjiga bi trebala biti udžbenik za učenike osnovnih i srednjih škola kada je riječ o Podunavlju. Uz mene u knjizi su tekstovi Sandre Cvikić i Nade Arbanas ali i direktnih sudionika mirne reintegracije poput Jean Paula Kleina, Vesne Škare Ožbolt, Ivice Vrkića i Joška Morića, istakao je Pek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije