Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za žene...

Povodom Dana žena vukovarski učenici snimili kratak video

Dan žena
Foto: YouTube screenshot
08.03.2018.
u 13:55

Međunarodni dan žena, učenici tehničke škole Nikole Tesle iz Vukovara, predvođeni profesoricom hrvatskog jezika Lilijanom Radobuljac, odlučili su obilježiti nešto drugačije.

U vrijeme kada se širom svijeta, na razne načine, obilježava Međunarodni dan žena, učenici tehničke škole Nikole Tesle iz Vukovara, predvođeni profesoricom hrvatskog jezika Lilijanom Radobuljac, odlučili su taj dan obilježiti nešto drugačije. Učenici prvog i trećeg razreda su snimili video od 6 minuta i 57 sekundi i osmislili priču u kojoj su ispričali povijest Međunarodnog dana žena.

Radobuljac je za video napisala uvodni dio dok su učenici uključeni u projekt napravili sve ostalo. Oni su prvo proučavali kako je došlo do obilježavanja Međunarodnog dana žena i što mu je sve prethodilo tako da su kroz ovaj projekt naučili puno toga novoga. Na svome facebook profilu Radobuljac je napisala:

Za žene...
One s velikim Ž. Za žene koje su stoljećima morale dokazivati da mogu stajati uz vas. Jednakovrijedne, ali svoje. Tijelima su štitile djecu, vas, običaje. Rukama su sijale, mijesile, šile, čistile, krpale, kuhale, mazile. Riječima su otklanjale bol, spremale vas na posao, ispraćale u rat, čekale, učile, plakale. Rađale su vam djecu, prale noge, molile za vas.
Onda su jednoga dana stisnule šake. Digle glave. I zatražile da ne budu iza vas. Zatražile su mjesto koje im pripada. Uz vas.
I šmrkom, i vatrom, i pucnjevima.
Probali ste sve.
Ne ide to tako.
Njihova je zastava bila zastava srca. Znao je Kaštelan. Branile su se uspavankama i snom. Taj san, o jednakima, neke sanjaju i danas.
Ne dajte nikome da budete samo komad mesa, grudi... Ustaju žene. Polijevaju ih kiselinom, kamenuju, podvode. I uvijek bljesne ona koja progovori. Koja se ne predaje.
U čast onima koje su dale sebe. Onima koje ne pristaju biti kućne kraljice, samo majke i samo žene. Onima koje nas uče da smo osobe, važne, raznolike i vrijedne.
Za žene. Za Žene!
Sretan nam Dan žena, tako jedinstven i tako svoj.

Radobuljac ne krije kako je iznimno ponosna na svoje učenike tim prije što su u projekt bili uključeni najvećim dijelom dječaci. Većina od njih o Danu žena znala je malo pa su se po prvi put susreli primjera radi i s pojmom feminizma. Isto tako malo su ili ni malo znali kolika je borba prethodila tome da se 8. ožujak obilježava kao Međunarodni dan žena. Dan prije obilježavanja Radobuljac je napisala:

Za sutra... kada su prve rekle - ovo je za sve nas!
Za sve nas nezaposlene, umorne, raščupane, s rasparenim čarapama, viklerima u glavi, mlade i stare, nenaspavane, nenašminkane i našminkane, oštre i meke, nježne i grube, "lude" , jednake, svoje.
Dignite sutra glavu! Ušetajte među kolege, prijatelje, pogledajte u muža, brata, oca i sina.
Ušetajte onako kako samo vi možete. Ponosno i svjesno.
Težak nam je put bio do danas.
A radile smo sve. Jednako. Često i bolje.
Ne spuštajte glavu nikada. Naročito ne zato što ste žene.
Ne uspoređujte se.
Grabite naprijed svaki dan. Pronađite jednu lošu stvar. Popravite je.
Samo na taj način dokazujemo da nam je mjesto baš ovdje. Baš sada.
Sretan nam Dan žena!

Komentara 1

DU
Deleted user
17:16 08.03.2018.

Etiketu međunarodni dali su mu komunisti. To nije nikakav međunarodni praznik jer ga moderni zapadni svjet ne poznaje. Otiđite danas u bilo koji zapadno europski ili americki grad i pitaje prolaznike vidjeti ćete da apsolutno nitko ne zna da jee danas bilo koji praznik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije