Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori

Povjesničar i bivši pašalićevac kandidat HDZ-a za Split

tomislav đonlić
Ivo Čagalj/PIXSELL
02.10.2012.
u 10:00

U kombinaciji HDZ-a za gradonačenilnika spominjao se i Zlatko Ževrnja, no on ne živi u Splitu

I dok je HDZ za Zagreb u javnost pustio nekoliko imena poznatih osoba (D. Štern, N. Valentić...), koja figuriraju za gradonačelničke kandidate, u Splitu bi se ta stranka mogla odlučiti za kandidata koji je javnosti posve nepoznat.

Šefove simpatije

Riječ je o mladom, 31-godišnjem povjesničaru Tomislavu Đonliću, školskom profesoru pred doktoratom iz povijesti. Iako mlad i nepoznat, Đonlić nije posve bez političkog iskustva. Bio je blizak Iviću Pašaliću i s njim je osnivao Hrvatski blok, što mu u sadašnjoj situaciji i ne mora biti loša referencija budući da uvijek može reći da se distancirao od Ive Sanadera, koji je sada valjda najomraženija figura u Hrvatskoj. U HDZ se Đonlić vratio prije godinu dana, sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom dijeli istu struku (povjesničari su), a prema našim informacija, posebno uživa Karamarkovo povjerenje i simpatije. Taj član splitskog HDZ-a trenutačno je jedan od izglednijih kandidata te stranke za Split, a konačnu odluku donijet će lokalni ogranak u koordinaciji s vrhom HDZ-a. U HDZ-ovim kombinacijama za Split dosad se spominjao i Zlatko Ževrnja, načelnik općine Dugopolje, ali njegov je problem što ne živi u Splitu, nego bi morao mijenjati prebivalište najmanje šest mjeseci prije izbora.

Mediji su baratali i imenom dječjeg kirurga Dražena Budimira. Očito je da HDZ ima problema s nedostatkom ljudi koje bi mogao kandidirati za gradonačelničke funkcije u četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, pa ne čudi da se odlučuje i za posve nepoznate osobe. To naposljetku ne mora biti loše jer su prije četiri godine pobjedu na lokalnim izborima odnosili i HDZ-ov apsolutni politički anonimusi, poput gradonačelnika V. Gorice Dražena Barišića. 

Simpatizeri stranke

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić najavio je da će među HDZ-ovim kandidatima biti i simpatizeri HDZ-a, dakle kandidati će se tražiti i izvan stranačkog bazena. U Splitu je specifična politička situacija, prije četiri godine Splićani su odabrali za gradonačelnika Željka Keruma, u kojeg su sada razočarali jer čovjek i ne dolazi na posao, a od najavljenih investicija nije se ostvarilo gotovo ništa ili minimalno. Spominje se i kandidatura don Grubišića, ali vjerojatnije za župana Splitsko-dalmatinske županije nego za gradonačelnika Splita.

Komentara 3

CH
Charlemagne26
15:36 02.10.2012.

Kao da je važno tko ce od tih lopova popusiti na izborima...

OB
-obrisani-
16:29 02.10.2012.

Nakon generalissimusa i Špijunčine, na scenu se penje još jedan povjesničar. Ovaj put bivši sljedbenik tipa s dvama prezimenima! Treća sreća?

Avatar madcap
madcap
23:01 02.10.2012.

Znači, opet ista priča. Istaknu bezveznjaka da bi ispod žita podržali Keruma. Od HDZ-a (opet) ništa nova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije