Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povjerenstvo

Martina Dalić ponovno pod udarom Povjerenstva za sukob interesa

Martina Dalić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/4
08.09.2017.
u 17:20

Martina Dalić: Povjerenstvo mi nije odgovorilo na upit trebam li unijeti podatke o bonusu koje je suprug dužan čuvati kao poslovnu tajnu

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić ponovno se našla pod udarom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika, ovaj put zato što nije opravdala nesklad između podataka koje je navela u imovinskoj kartici i podataka Porezne uprave vezanih uz njezina supruga.

Ministrica Dalić u imovinskoj je kartici navela da joj suprug godišnje ostvaruje primanja od 498.000 kuna, no nije prijavila i bonus od 168.000 kuna koji mu je isplaćen u 2015. Povjerenstvo protiv Martine Dalić vodi još jedan postupak pokrenut u siječnju zato što je u ime Vlade aktivno sudjelovala na sastancima s članovima uprave Ine iako joj u istoj upravi sjedi suprug.

U obranu suradnice tada je stao premijer Andrej Plenković poručivši da je siguran da tu nema sukoba interesa, no u ubrzo osnovan Vladin Savjet za otkup dionica Ine M. Dalić ipak nije ušla. Postupak pokrenut u siječnju Povjerenstvo još nije završilo, a za dovršetak svih postupaka imaju vremena do siječnja, kada sadašnjem sazivu istječe petogodišnji mandat. U Povjerenstvu se doznaje da bi konačna odluka u ovim predmetima trebala “pasti” na jesen.

O odluci Povjerenstva oglasila se i sama Dalić, koja tumači da imovinsku karticu nije do kraja popunila jer nije znala mora li unijeti podatke o bonusu koje je njezin suprug dužan čuvati kao poslovnu tajnu. O tome je zatražila i mišljenje Povjerenstva, no ono joj, kaže, nije odgovorilo.

Povjerenstvo se jučer bavilo i slučajem bivše šefice Ustavnog suda Jasne Omejec. Zaključeno je da je ona povrijedila zakon kada je pola godine nakon odlaska s dužnosti primala naknadu plaće iako je imala sporazum koji joj je omogućavao da se vrati na posao na zagrebačkom Pravnom fakultetu pa je po zakonu smjela primiti naknadu od samo dvije plaće. Omejec ipak nije novčano kažnjena jer joj je od odlaska s funkcije proteklo više od godine dana, no Povjerenstvo je njezin predmet proslijedilo nadležnom državnom odvjetništvu.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv suca Ustavnog suda Davorina Mlakara i predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića.

Komentara 21

Avatar mrTrobec
mrTrobec
14:14 08.09.2017.

Primila 4 plaće od po 25-30 000 kn a kažnjena sa 5 000 kn .Dobra zarada

Avatar heyhay
heyhay
11:59 08.09.2017.

još jedna lopina

Avatar soliloquy
soliloquy
16:02 08.09.2017.

Toliko ih hapse i prijavljuju da bi se u Hrvatskoj crne kronike trebale zvati "vijesti iz središnjice".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije