Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB INTERESA

Pokrenut postupak protiv Bandića, odbačena prijava protiv Milanovića

Milanović i Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
17.04.2014.
u 13:30

Županica je kažnjena jer nije tražila mišljenje Povjerenstva o subvencijama Radiju Quirinus

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je pritvorenu sisačku županicu Marinu Lovrić Merzel sa 6000 kuna jer nije tražila mišljenje Povjerenstva o subvencijama Radiju Quirinus, čiji je suvlasnik njen suprug Mladen Merzel.

U svom očitovanju Povjerenstvu Merzel je dostavila dokumentaciju prema kojoj je vidljivo da je njezin suprug izvršio prijenos upravljačkih prava s tvrtke S-tel u trenutku kada su ušli u brak. Od tada ni na kakav način ne upravlja društvom, pa zato županica smatra da se nije našla u sukobu interesa.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković objasnila je da ovo nije bilo nužno jer taj prijenos upravljačkih prava trebaju raditi samo dužnosnici. Povjerenstvo je istragom utvrdilo da Radio Quirinus ni u jednom trenutku nije dobivao više poslova otkad je Merzel županica i otkad je u braku s Mladenom Merzelom te da Sisačko-moslavačka županija slične ugovore ima s više radijskih i televizijskih stanica. Problem je ipak što je zbog interesa javnosti i transparentnog poslovanja Merzel propustila obavijestiti Povjerenstvo o ovome pa je to razlog izricanja sankcije.

Milanovićeva supruga nije ostvarila financijsku korist

Inače, Povjerenstvo je od Županijskog suda tražilo dozvolu da se Merzel i sama dođe danas očitovati. Iako je to bilo odobreno, županica nije došla već je tražila odgodu donošenja ove odluke. Ipak, Povjerenstvo to nije uvažilo jer od prije ima njeno pismeno očitovanje.

Sa 6000 kuna kažnjen je i saborski zastupnik Ivan Račan. Račan je kažnjen jer je tek 6. ožujka 2013. sa svoje tvrtke Maksima komunikacije upravljačka prava prenio na odvjetnički ured, a to je trebao napraviti 23. prosinca 2011., otkada obnaša dužnost saborskog zastupnika.

Povjerenstvo je odbacilo prijave protiv premijera Zorana Milanovića, odnosno nije pokrenulo postupak protiv njega. Naime, 31. siječnja povjerenstvo je dobilo 3 prijave zaredom, jednu anonimnu i dvije neanonimne. U sve tri prijave upozorava se na potencijalni sukob interesa premijera i njegove supruge Sanje Musić Milanović jer je ona sudjelovala u izradi Kurikuluma zdravstvenog odgoja. Povjerenstvo je utvrdilo da je ona u radnoj skupini za izradu zakona isključivo zbog svoje kompetentnosti te na osnovi toga nije ostvarena nikakva financijska korist jer za taj posao nije primala naknadu. Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv premijera ni zbog kredita koji je njegov brat 2007. godine podigao u Novoj Ljubljanskoj banci, jer ne vide da je riječ o bilo kakvom sukobu interesa premijera.

Odbačene prijave protiv Opačić, Lorencina...

Nije pokrenut postupak ni protiv prve potpredsjednice vlade Vesne Pusić. Mediji su u pitanje dovodili potencijalni sukob interesa budući da je njen suprug suvlasnik tvrtke Ascendant koja, osim u Hrvatskoj, posluje i u Srbiji, BiH te Sloveniji. Ona je prijavila u svojoj imovinskoj kartici da je suprug vlasnik te tvrtke, a da tvrtka ima druge tvrtke po ostalim državama ona nije bila dužna prijaviti.

Nije pokrenut postupak ni protiv ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić koju se na osnovi neanonimne prijave od 22. srpnja 2013. tereti da je u svojem ministarstvu "preko veze" zaposlila SDP-ova Žarka Vukobrata i Dubravku Marušić. Istragom je utvrđeno da nema okolnosti koje bi ukazale na to da je Opačić pogodovala sebi ili nekome drugome, odnosno da nema povrede odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Odbačena je i prijava protiv ministra turizma Darka Lorencina. Neanonimnom prijavom ga se dovodilo u sukob interesa jer je vlasnik tvrtke Lorencin d.o.o. koja se bavi turizmom, a i prije je obnašao dužnost pomoćnika ministra gospodarstva. No, Lorencin je prenio upravljačka prava s tvrtke istodobno sa stupanjem na dužnost pomoćnika ministra, a njegova tvrtka nije poslovala s ministarstvom, pa zakon nije prekršen.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv HDSSB-ova saborskog zastupnika Josipa Salapića kako bi utvrdilo je li prekršio zakon o sprečavanju sukoba interesa jer je istodobno bio zastupnik te predsjednik NO-a Bizovačkih toplica. Istražit će se u kojem je vremenskom razdoblju bio predsjednik NO-a te je li za to primao ikakvu naknadu.

Postupci protiv Bandića i Keruma

Pokrenut je postupak i protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer je istodobno s obnašanjem te dužnosti vodio i Turističku zajednicu Grada Zagreba i za to primao naknadu iako nije smio.

S druge strane, Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojeg je netko prijavio zbog suvlasništva u više kompanija, a jedna od njih je i Soboli, te članstva u Upravnom odboru KK Zagreb. Utvrđeno je da je stupanjem na dužnost ravnatelja POA-e 2005. godine prebacio upravljačka prava sa svih tvrtki, a 2006. prenio i poslovne udjele te nije njihov vlasnik, a od KK Zagreb ne prima naknadu, pa nema sukoba interesa.  

S obzirom na to da s prestankom mandata splitskog gradonačelnika Željka Keruma on nije dostavio svoju imovinsku karticu Povjerenstvu, pokrenut je postupak i protiv njega. Povjerenstvo je u više navrata od njega poštom i pisanim putem tražilo da dostavi spomenuti karticu, no on je odbijao zaprimiti tu pošiljku na nekoliko adresa na koje je slana da bi je na kraju preuzela njegova sestra Nevenka Bečić 31. ožujka 2014., no on u 15 dana ipak nije napravio traženo. Pokrenuti su postupci i protiv njegovih zamjenika Jure Šundova i Anđelke Visković jer su istodobno s dužnostima zamjenika gradonačelnika bili i u skupštinama trgovačkih društava Grada Splita ili Turističkoj zajednici Grada Splita te za to primali naknade, što nije dopušteno.

>>Povjerenstvo: U Josipovićevoj operaciji nije bilo sukoba interesa

>>Povjerenstvo: Šegon je bio u sukobu interesa

Komentara 42

DO
doktorica
13:04 17.04.2014.

supruge Sanje Musić Milanović jer je ona sudjelovala u izradi Kurikuluma zdravstvenog odgoja. Povjerenstvo je utvrdilo da je ona u radnoj skupini za izradu zakona isključivo zbog svoje kompetentnosti....dobar vic!!!

DR
Dreamliner
16:45 16.04.2014.

Ma velikog li povjerenstva... Pa ako budu u sukobu interesa (što ne vjerujem pošto su odlučili da i Josipović nije bio u sukobu interesa zbog operacije kapaka) komisija će im odrapiti "strašnu" kaznu od 15,000 kuna koju će otplaćivati u ratama od 12 mjeseci. Da li itko misli da odluka da su u sukobu interesa može naštetiti njihovom ugledu i političkoj karijeri? Što bi Marina rekla:"Ma dajte molim vas...".

JO
johnxxx
11:26 17.04.2014.

Ha, ha, ha, još jedan vic iz SDP-ove kuhinje. Gdje je ta vašpa pravDA, drugarice i drugovi iz partije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije