Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u sukobu interesa

Postupak protiv Mladena Pavića pokrenut, pitanje je može li ga se kazniti

Mladen Pavić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
04.11.2016.
u 18:51

Dužnosnik Mladen Pavić, koji je do 15. rujna 2016. bio savjetnik predsjednice Republike Hrvatske, postao je član Uprave trgovačkog društva Kutjevo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa državnih dužnosnika pokrenulo je postupak protiv bivšeg savjetnika predsjednice države Mladena Pavića jer se u rujnu, nakon odlaska s Pantovčaka, zaposlio kao predsjednik uprave vinarije Kutjevo, no pitanje je može li i na koji način Povjerenstvo uopće kazniti Pavića s obzirom na to da više nije dužnosnik.

Dužnosnici nakon odlaska s dužnosti po zakonu moraju proći jednogodišnji “period hlađenja”, tijekom kojega ne smiju raditi u upravama i nadzornim odborima trgovačkih društava. Utvrdi li da je prekršio Zakon,

Povjerenstvo će Paviću moći “odrezati” kaznu između dvije i 40 tisuća kuna, koja bi mu se potom trebala obustaviti s plaće. U Povjerenstvu, međutim, priznaju kako je teško očekivati da će Kutjevo doista i provesti takvu odluku i uskratiti svom direktoru s plaće iznos kazne i ističu kako u njihovu fokusu nije kažnjavanje, nego objava odluka, koja bi političare trebala potaknuti da se klone potencijalnog sukoba interesa.

Na pitanje ne frustrira li je činjenica da onima koji Zakon krše nakon odlaska s dužnosti Povjerenstvo praktično ništa ne može, predsjednica Povjerenstva Dalia Orešković odgovara kako stvari nisu tako jednostavne.

– Takve možda ne može kazniti Povjerenstvo, no može ih se prekršajno goniti ako se utvrdi da je tvrtka u kojoj su se zaposlili ulazila u poslovni odnos s tijelom u kojem su obnašali dužnost u vrijeme njihova mandata, a za to su propisane vrlo visoke prekršajne kazne.

Za takve slučajeve zakon je, naime, predvidio kaznu između pet i 50 tisuća kuna za bivšeg dužnosnika, a tvrtkama koje ih na takav način zaposle tijekom “perioda hlađenja” prijeti kazna od 50.000 do čak milijun kuna, objašnjava Orešković. To znači da bi Povjerenstvo, utvrdi li, primjerice, da je Ured predsjednice dok je Pavić bio tamo naručio veću količinu vina od Kutjeva, prekršajno mogli biti kažnjeni i Pavić i Kutjevo.

Orešković otkriva da je na temelju Zakona o sukobu interesa zagrebački sud prekršajno kaznio bivšeg pomoćnika ministra financija Branko Šegon i tvrtku Facta Vera kojoj je suvlasnik, a tu će odluku, kaže, Povjerenstvo ovih dana objaviti na svojim stranicama.

>> Zamjenica karlovačkog gradonačelnika bila u sukobu interesa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije