Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubrzani rad

Povjerenstvo za obrazovnu strategiju 'pegla' svaku mjeru u Akcijskom planu

Blaženka Divjak
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
07.09.2017.
u 23:13

Članovi Povjerenstva tvrde da se prijeporne točke rješavaju te da će plan biti gotov u zadanom roku

Posebno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja sastalo se jučer da bi završilo Akcijski plan za provedbu Strategije i u zadanom roku, koji istječe sutra, plan predstavilo premijeru Plenkoviću. Sastanak do zaključenja ovog broja još nije bio gotov pa se detaljne informacije o onom što će stajati u Akcijskom planu nisu mogle dobiti, no među članovima Povjerenstva u stanci sastanka moglo se čuti da se raspravlja o svakoj pojedinoj mjeri u planu te da prijepori postoje, ali dokument će biti donesen u roku.

Polako i strpljivo

– Važno je da je smjer dobar jer plan treba temeljito razraditi. Ova dva mjeseca malo smo se previše odmarali, sada smo se našli i prionuli na posao – kazao nam je član Povjerenstva Slobodan Uzelac. Iako potvrđuje da spornih točaka još ima, Uzelac ističe da one nisu problem jer se “rješavaju polako i strpljivo”.

Rok do 8. rujna za izradu Akcijskog plana ljetos je predsjednici Povjerenstva zadao sam Plenković nakon što je niz članova Povjerenstva upozorio da je nacrt koji je podastrt premijeru i javnosti ignorirao više od stotinu mjera iz Strategije, među njima i ključnih sastavnica, poput eksperimentalne provedbe kurikularne reforme. Povjerenstvo je tako dobilo dodatna dva mjeseca za “popravni”, a u tom su razdoblju odabrani članovi povjerenstva dobili zadaću da kao izvjestitelji pripreme planove za pojedine dijelove obrazovne strategije.

Predsjednici Povjerenstva Dijani Vican neki su članovi Povjerenstva na teret stavljali i netransparentan izbor članova ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, a tim se optužbama pridružila i ministrica Divjak tražeći da se ponovi izbor radne skupine. Ministrica je najavljivala i smjene u Povjerenstvu, koje se po planu koji je pušten iz HNS-a trebalo “institucionalizirati”. Na čelo mu je, kako je zamislila ta stranka, trebala doći ministrica Divjak, čemu nisu bili skloni u HDZ-u pa se posljednjih dana neslužbeno može čuti da će čelnu ulogu u tom tijelu preuzeti premijer. Novinarima koji su ga pitali postoji li takav plan Plenković je prije dva dana uzvratio: “Povjerenstvo je moje kako god okrenete, čitajte Pravilnik pa ćete vidjeti”.

Svaki je premijer gazda

U ideji da se sam premijer stavi na čelo Povjerenstva ništa sporno ne vidi ni ministrica Blaženka Divjak, koja je ovih dana poručila da bi to dalo posebnu važnost reformi i strategiji obrazovanja, dok sama Vican sumnja da će se premijer sam imenovati za šefa Povjerenstva i očito se nada da će ostati na sadašnjoj funkciji. Divjak je pak jučer ponovila da se Akcijski plan rješava na razini Posebnog stručnog povjerenstva te kako je na njemu da taj posao odradi u zadanom roku, a daljnja je procedura, kaže, u ingerenciji Vlade.

– Svaki je premijer, naravno, gazda. Kako bi se reforme mogle provoditi da ne postoji neki konsenzus – upitala je ministrica i poručila da se neki dijelovi reforme već provode te da oko projekata kao što je STEM nema prijepora. O kadrovskim pitanjima samo Povjerenstvo jučer nije raspravljalo. Uzelac tvrdi da pitanje ostanka Dijane Vican na čelu Povjerenstva na sastanku uopće nije spomenuto, a tumači da je riječ o lažnoj dilemi kojom se hoće relativizirati premijerska pozicija premijera i ministarska pozicija ministrice. Tumači da i premijer i ministrica imaju važnu ulogu u provedbi Strategije, s tim da svatko radi svoj posao, a o tome hoće li Vican ostati na funkciji odlučit će, kaže, premijer.

Komentara 2

OB
ObrenM
06:13 08.09.2017.

Divljakusa nije sposobna obavljati posao za koji je "uhljebljena" pa treba formirati i povjerenstvo.Akoli ni to ne bude dostatno osnovati ce jos jednu komisiju i onda ce blijedoliki vozd bez kvalivikacija upravljati sa svime.Jadne li mladezi.

Avatar arhaika
arhaika
15:45 08.09.2017.

informatika? dajte prvo sredite osnovnr uvjete u skolama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije