Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera agrokor

Povjerenstvo: Dalić i Marić povrijedili načela obavljanja javne dužnosti

Zdravko Marić Martina Dalić
Patrik Macek/PIXSELL
03.12.2018.
u 19:38

Povjerenstvo je odlučilo obnoviti postupak nakon što je u javnost procurio iskaz bivše potpredsjednice Vlade Martina Dalić pred USKOK-om, a po kojemu je Marić bio na više sastanaka u vezi Agrokora i s ljudima iz Agrokora nego što je priznao

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je danas većinom glasova da su i ministar financija Zdravko Marić i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić povrijedili zakon, a obje odluke vezane su uz proces rješavanja krize u koncernu Agrokor.

Za Martinu Dalić utvrđeno je da je povrijedila povjerenu joj dužnost postupajući neodgovorno, netransparentno i nevjerodostojno.

Povjerenstvo nije ulazilo u sam postupak pisanja zakona, odnosno nije utvrđivalo je li se taj zakon smio pisati u tajnosti, no zaključili su da je Dalić, kada su informacije o tome da se radi na posebnom zakonu već iscurile u javnost bila dužna odgovoriti na pitanja tko je angažiran na izradi teksta. Kada je te informacije odbila podijeliti s novinarima i sa saborskim odborom postupila je nevjerodostojno i netransparentno, zaključilo je Povjerenstvo.

Neodgovorno ponašanje joj je, pak, utvrđeno u vezi imenovanja Ante Ramljaka za povjerenika u Agrokoru. Povjerenstvo je zaključilo da ona nije smjela predložiti to imenovanje jer je bila svjesna da je Ramljak prethodno radio na zakonu koji se kasnije primijenio na izvanrednu upravu kojoj je bio na čelu.

U Marićevu slučaju također je utvrđeno da je ministar povrijedio načela djelovanja jer je aktivno sudjelovao u sastancima na kojima se krojila sudbina Agrokora, iako se kao bivši zaposlenik koncerna trebao izuzeti iz tih procesa. Podsjetimo, Marić je ranije bio oslobođen optužbi za sukob interesa u istom predmetu, a postupak je obnovljen kada je utvrđeno da je ministar sudjelovao u više sastanaka s predstavnicima Agrokora nego što je to u prvi mah bio spreman priznati.  

Tijek događaja:

17:57 - Povjerenstvo odlazi na stanku od pola sata nakon koje bi trebala biti poznata konačna odluka. 

17:56 - "Dalić je prikrivanjem imena onih koji su sudjelovali u pisanju zakona povrijedila načelo obnašanja dužnosti", smatra Povjerenstvo. 

17:17 - "Je li istina da ste tražili organiziranje radne skupine?", upitalo je Povjerenstvo Petrova.

"Kroz razgovore mene i Plenkovića došlo se do ideje da bi trebalo imati tim stručnjaka te je on predložio peteročlani tim koji bi činila tri člana koja predloži HDZ i dva člana koja predloži MOST", rekao je Petrov koji je u to vrijeme bio koalicijski partner u HDZ-ovoj Vladi. 

17:02 -  Pred Povjerenstvo je sjeo zastupnik MOST-a Božo Petrov kako bi dao svoj iskaz. 

16:37 - "Meni je malo neobično da se cijela struktura nakon donošenja zakona prebaci na jednog čovjeka, u ovom slučaju Antu Ramljaka....Mogu li odvjetnici koji su sudjelovali u pisanju ovršnog zakona zastupati klijente koji završe pod ovrhom", upitala se Dalić koja je dodala kako 'privatnog interesa ovdje ne mogu vidjeti niti u tragovima'. 

16:31 - "Kada ste predlagali Antu Ramljaka za povjerenika, jeste li razmišljali o problematičnosti te odluke? Predložili ste osobu koja je mogla koristiti zakonske odredbe u nagodbi koje je sam predlagao, upitao je član Povjerenstva dodavši da ga zanima zašto su se prikrivala imena koja su sudjelovala u izradi zakona nakon što je zakon već donesen?"

15:46 - Martina Dalić svjedoči pred Povjerenstvom. "Zakon nisu napisali vanjski stručnjaci", kazala je Dalić. Izvjestiteljica Povjerenstva prije toga je kazala da je Dalić propustila izvijestiti javnost tko je pisao zakon. "Dužnosnica nije bila transparentna", kazala je izvjestiteljica.

15:20 - Počelo je iznošenje očitovanja Ante Ramljaka. "Mi nismo napisali zakon. Izradu zakona je vodila Martina Dalić. Nisam nikada čuo da se netko ne može baviti svojim poslom ako je dao svoje mišljenje u izradi zakona", rekao je Ramljak.

14:47 - Povjerenstvo je nakon kratke stanke počelo s čitanjem očitovanja Vlade

14:06 - Dalić u očitovanju pred Povjerenstvom smatra da je irelevantno što je koristila adresu Hotmaila te da nije ništa skrivala.

13:45 - Martina Dalić u svom pisanom očitovanju smatra da se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, treba izuzeti od odlučivanja u predmetu Agrokor, jer je radila za Hrvatsku udrugu poslodavaca.

13:31 - Na Povjerenstvo je stigla i Martina Dalić.

13:20 - Dužnosnik Zdravko Marić propustio je zaštititi vlastitu vjerodostojnost, rekli su iz Povjerenstva.

13:00 - "Nažalost u našem društvu prevladava stereotip da je svako nečiji. Nisam svojim postupcima pogodovao nikome. Postupam savjesno, odgovorno i pošteno", rekao je Marić na kraju izlaganja.

"Trpio sam javne optužbe, udarce i kritike, ali nisam bio spreman otkrivati podatke koje su me obvezivale poreznom tajnom", rekao je Marić.

12:56 - "Nisam se aktivno uključivao u rješevanje problema koncerna Agrokora, niti sam donosio odluke. Nisam snimio, nisam vodio bilješke, a ovo što iznosim je rezultat moga sjećanja i moga karaktera", rekao je ministar financija.

12:51 - "Pozorno sam slušao Vaše izlaganje. U nemalom broju citiranja pojednih iskaza sudionika sam ostao zatečen. Ostavit ću sam sebi na razmišljanje zašto je netko davao takve infromacije, koje su neistinite", rekao je Marić.

"Ja bih se držao predmeta u svom izlaganju. Na početku podsjećam da je Povjerenstvo obnovilo postupak protiv mene. Želim opovrgnuti informacije koje su se pojavile u javnom prostoru da sam zatajio neke sastanke na kojima sam bio.", rekao je Marić.

12:34 - Martina Dalić je, uz pismeno očitovanje Povjerenstvu za sukob interesa oko slučaja Zdravka Marića, priložila i svoju knjigu Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma, javlja N1

12:00 - Ministar financija Zdravko Marić stigao je na Povjerenstvo kako bi mogao svjedočiti. Martina Dalić se Povjerenstvu odlučila pismeno očitovati.

Podsjetimo, Povjerenstvo je odlučilo obnoviti postupak nakon što je u javnost procurio iskaz bivše potpredsjednice Vlade Martina Dalić pred USKOK-om, a po kojemu je Marić bio na više sastanaka u vezi Agrokora i s ljudima iz Agrokora nego što je priznao. 

Naime, Marić je pred Povjerenstvom u travnju spomenuo samo dva sastanka s ljudima iz Agrokora na kojima je bio prisutan, a tada je donesena odluka da nije bio u sukobu interesa jer na tim sastancima "nije davao osobna mišljenja niti je sudjelovao u odluci na koji način financijski stabilizirati koncern Agrokor".

Pogledajte video: Martina Dalić predstavila svoju knjigu

Komentara 167

PR
prajdali100
12:08 03.12.2018.

Možda najsposobnijeg ministra u Vladi treba što prije otjerati.Neki iz političkog podzemlja ne gube vrijeme.

DI
didajoza
13:44 03.12.2018.

Marić je sposoban ministar financija a napadaju ga SDP-OVCI a zaboravili su Linićeva predstecajnu nagodbu. Najbolji je ministar financija od svih dosadašnjih bez obzira na stranku!

NA
NasaSenkica
13:58 03.12.2018.

Levicari udaraju glavom u zid...heljp soros, heljp besna pusic, heljp gong....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije