Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JANEZ LENARČIĆ

Povjerenik iz Slovenije predlaže da se Slovenija i RH sudu EU-a obrate zajednički

Janez Lenarčić
Foto: Florion Goga/REUTERS/PIXSELL
03.02.2020.
u 21:18

Sud EU-a prošli se tjedan proglasio nenadležnim za slovensku tužbu, uz ocjenu da je granično pitanje stvar međunarodnog, a ne europskog prava, pa je zato izvan njegove ingerencije, a na tu odluku Slovenija nema mogućnost žalbe jer je ona konačna.

Povjerenik EK za krizne situacije i civilnu zaštitu Janez Lenarčić predložio je da se Hrvatska i Slovenija zajednički obrate Sudu EU-a u Luksemburgu koji se prošli tjedan proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske vezano uz arbitražu. 

Lenarčić, bivši veleposlanik Slovenije pri EU u Bruxellesu, smatra da bi se taj spor još uvijek mogao iznijeti pred taj sud ako bi se s time suglasila i Hrvatska.

"Sudu bi se moglo postaviti vrlo jednostavno pitanje: je li arbitražna presuda obvezujuća za obje strane. Slovenija je uvjerena da jest, dok se Hrvatska tome protivi. Neka onda o tome svoje mišljenje da sud", kazao je Lenarčić za STA.

Sud EU-a prošli se tjedan proglasio nenadležnim za slovensku tužbu, uz ocjenu da je granično pitanje stvar međunarodnog, a ne europskog prava, pa je zato izvan njegove ingerencije, a na tu odluku Slovenija nema mogućnost žalbe jer je ona konačna.

Lenarčič je međutim upozorio da je predsjednik suda EU-a prije skoro dvije godine, još prije nego se Slovenija na tužbu odlučila, u razgovoru za više slovenskih i hrvatskih medija izjavio da Slovenija za tužbu koristi pogrešan mehanizam.

U razgovoru za ljubljanski list "Dnevnik" predsjednik europskog suda Koen Lenaerts unaprijed je kazao kako predmet slovenske tužbe nije u domeni europskoga prava kojim se taj sud bavi.

Međutim, upozorio je da bi se postupak mogao voditi prema članku 273. Ugovora o djelovanju Europske unije gdje sud uz pristanak obiju strana može rješavati problem iako se ne tiče prava EU-a, ali je važan za djelovanje EU-a i njenih članica.

Lenaerts je tada rekao da su međusobne tužbe članica EU-a izuzetno rijetke, a kao  "sjajan primjer" kako su neke od članica tim putem riješile svoj bilateralni spor, pa bi to mogle i Slovenija i Hrvatska, naveo je spor Austrije i Njemačke oko financijskih pitanja gdje je tražena interpretacija suda EU-a.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
21:47 03.02.2020.

Dragi Slovenci , žao mi je kaj od šume ne vidite stablo . Da vam pomognem : EU sud kaže da je granica međunarodno pravo ! Desetljećima vas pozivamo na međunarodni sud i vi ne želite ....sad vas i EUEU sud pokušava “prosvijetliti “ pa opet ne ide ....kako vam pomoći da shvatite kaj je kriminal ??

CA
cortesova arkebuza
22:29 03.02.2020.

Šjor povjerenik,ime jedan Sud u Hamburgu pa pošto ste vi tako velike poštenjačine idemo naše probleme sa granicom riješiti tamo. Vama je kao dokazanim lopovima prošla baka sa kolačima. Taj film više nećete gledati. Tko vama još vjeruje ?!? Nitko,ni vi sami sebi,daleko vam kuća od naše.

KA
Kal
23:24 03.02.2020.

Ovi slovenci se malo prave lu...i ili uüi ne peru da bi se negdje radila arbitraža tu moraju biti 2 strane a pošto ste vi slovenci kontaminirali arbitražu a hrvatska vas jamila u tom poslu i izašla iz arbitraže. Znači ne možeš nekoga pitati je li arbitraža obavezna za obe strane kad ste samo vi bili u arbitraži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije