Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubrzan proces

Povjerenica za zdravstvo: Cjepiva protiv mutacija virusa neće prolaziti cijeli postupak odobrenja

FILE PHOTO: A nurse fills a syringe with a second dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine in Madrid
Foto: SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
14.02.2021.
u 07:20

Odlučili smo da cjepivo koje je proizvođač poboljšao na temelju prethodnog cjepiva u borbi protiv novih mutacija više ne mora prolaziti kroz cijeli postupak odobrenja

Europska unija ubrzat će odobrenja cjepiva protiv koronavirusa prilagođenih za borbu protiv mutacija virusa, najavila je u nedjelju u intervjuu njemačkom listu povjerenica za zdravstvo EU Stella Kyriakides.

"Odlučili smo da cjepivo koje je proizvođač poboljšao na temelju prethodnog cjepiva u borbi protiv novih mutacija više ne mora prolaziti kroz cijeli postupak odobrenja", rekla je Kyriakides za bavarski Augsburger Allgemeine.

"Dakle, brže će biti dostupna odgovarajuća cjepiva bez ugrožavanja sigurnosti".

Europska komisija našla se na udaru država članica EU zbog kašnjenja s isporukama cjepiva zbog čega EU zaostaje za zemljama poput Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Kyriakides je članica nove radne skupine, koju vodi povjerenik za industriju Thierry Breton, koja radi na uklanjanja uskih grla u proizvodnji novim varijanti cjepiva.

VIDEO U šibenskom Domu zdravlja prvi pacijenti cijepljeni cjepivom AstraZeneca

"Iako su cijepljenja u prvom tromjesečju 2021. počela polako, u drugom će se tromjesečju povećati, a do kraja rujna EU očekuje da će od licenciranih proizvođača primiti dovoljno doze za pokrivanje preko 70 posto stanovništva", rekao je Kyriakides.

Ponovila je stajalište Komisije kako zatvaranje granica nije učinkovito oružje protiv infekcija.

Njemačka upravo uvodi zabrane ulaska putnicima iz Češke i austrijske regije Tirol kako bi spriječila širenje novih inačica covida-19.

Komentara 7

VL
vladimirkoeagle
09:17 14.02.2021.

Meni to izgleda kao solidan profit proizvođačima i oslabljivanje osobnog imunosustava koji neće na koncu reagirat ni na jednu bolest bez injekcije. Povjerenica je ili korumpirana ili nešto nije uredu sa mentalnim sklopom koji proizvodi njena osobna stajališta

Avatar Jopa
Jopa
11:43 14.02.2021.

Aha, evo trčim da se cijepim protiv bolesti od koje je smrtnost 0,03%, a umiru 99%stari /ili teško bolesni.

DU
Deleted user
14:01 14.02.2021.

A kao da su "glavna" cijepiva to prošla!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije