Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporazum

Povijesni dogovor: Izrael i UAE normalizirat će svoje odnose

Donald Trump i Benjamin Netanyahu
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL
13.08.2020.
u 19:37

Mirovni sporazum rezultat je dugotrajnih dogovora između Izraela, UAE-a i SAD-a koji su ubrzani u posljednje vrijeme

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su povijesni dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog Istoka, i to u sporazumu čije je posredovanje pomogao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump. Iako se očekivalo da će taj sporazum biti potpisan početkom ove godine, sve je zapelo zbog najave Izraela da će anektirati dijelove Zapadne obale i dolinu Jordana.

Sporazum je potpisan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao obećanje da će prekinuti svojatanje tih područja. Izrael dosad nije imao diplomatskih odnosa sa zemljama Arapskog zaljeva. Mirovni sporazum rezultat je dugotrajnih dogovora između Izraela, UAE-a i SAD-a koji su ubrzani u posljednje vrijeme.

Dogovor je uslijedio nakon telefonske sjednice kojoj su prisustvovali Trump, Netanyahu i princ Abu Dabija šeik Mohammed Bin Zayed. Već duže vrijeme postoji tajna i javna komunikacija između dviju država. U prosincu prošle godine, službena izraelska delegacija, na čelu s Yuvalom Rotemom, generalnim direktorom ministarstva vanjskih poslova, tajno je posjetila UAE i sastala se s dužnosnicima te zemlje u Dubaiju. Delegacija je tada potpisala sporazum o sudjelovanju Izraela na Svjetskoj izložbi 2020, čiji će domaćin UAE. UAE se pridružio Egiptu i Jordanu, bliskoistočnim zemljama koje su već normalizirale odnose s Izraelom

 

Komentara 6

JA
Jania
19:45 13.08.2020.

A što kaže nobelovac Obama i njegovi progresivci?

Avatar Idler
Idler
20:31 13.08.2020.

Hezbollah je protivnik Izraelu, a budući su šijiti podupire ih Iran kaj je jednako neprijatelj i Izraelu i ostalim Arapima....znači interes po principu 2+2 !!!

BA
Bartolovci2014
11:24 14.08.2020.

Sad ce svi zidovi ici na godisnji u EMIRATE BLAGO NJIMA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije