Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT U BRUXELLESU

Povijesni dan za Ukrajinu i Moldaviju. Doznajemo: Desetak država želi da Vučić odabere stranu

Foto: Tomislav Krasnec
1/3
23.06.2022.
u 12:04

Prevladalo je stajalište da za BiH ne može biti donesena politička odluka, mora se poštovati proces, a a dio procesa je ispunjenje 14 prioriteta, među kojima je i izborna reforma. To je pregled situacije, javlja Krasnec.

U Bruxellesu se održava summit čelnika zemalja članica Europske unije gdje će se danas donijeti povijesna odluka o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji. S prosvjeda na kojem prisutni traže da se status kandidata uz Ukrajinu i Moldaviju dodijeli i Gruziji javio se reporter Večernjeg lista Tomislav Krasnec.

– Danas se očekuje ta odluka o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji. Gruzija dobiva europsku perspektivu, što je veliki iskorak jer nijedna bivša sovjetska republika nikad nije bila u tom paketu zemalja koje imaju europsku perspektivu, odnosno mogući su kandidati za članstvo – kazao je naš novinar.

Govoreći o sastanku vođa zapadnog Balkana, naveo je kako se nije pronašlo rješenje za bugarsku blokadu Zapadne Makedonije i Albanije.

– Nikakav napredak neće biti ostvaren za zapadni Balkan na ovom summitu. Kad je riječ o BiH, hrvatski je predsjednik Zoran Milanović tražio od hrvatske Vlade da uvjetuje podršku Ukrajini oko davanja statusa kandidata. To nije na kraju u zaključku. Spominje se BiH, ali kaže se da ispunjavanje političke deklaracije koju su usuglasili lideri političkih stranaka treba biti i implementirano. Hrvatska je ubacila i formulaciju da treba biti finalizirana i ustavna i izborna reforma, kao i 14 prioriteta koje je BiH ranije dobila od Europske unije. Nakon što BiH to ispuni, dobit će status kandidata. Neće biti toga skoka kao što je bilo kod Ukrajine i Moldavije. Prevladalo je stajalište da za BiH ne može biti donesena politička odluka, mora se poštovati proces, a dio procesa je ispunjenje 14 prioriteta, među kojima je i izborna reforma. To je pregled situacije – javlja Krasnec.

ističe da će danas biti najjači pritisak na Srbiju da se uskladi sa sankcijama Rusiji.

– Srpski predsjednik Vučić to je uporno odbijao, pokušavajući biti dobar i s Rusijom i Europskom unijom. Kako smo mi neslužbeno doznali, čak desetak država željelo je da to bude poruka Vučiću s ovog summita, da mora konačno odabrati stranu pripada li Europi ili Rusiji. To bio mogao biti trenutak istine za Vučića.

Pogledajte atmosferu s prosvjeda.

Komentara 20

ZD
zdenkoj
13:17 23.06.2022.

Samo deset država traži da se orator iz Gline izjasni?Šta je s ostalima?Toliko o jedinstvu Eu

Avatar Mistborn
Mistborn
13:22 23.06.2022.

Ma u tom predsoblju možeš stajati desetljećima... Ukrajina i Moldavija ne ispunjavaju prvi uvjet, a to je teritorijalni integritet i cjelovitost.

ZA
zagabria8
12:35 23.06.2022.

Ponudom Moldaviji da se priključi EU Europa je pokazala da je zrela za staro željezo. Pa Moldavija jedva da je i država a ne ispunjava nijedan kriterij niti je europska zemlja uopće, dok su nas držali vani desetljećima. Uzmimo što se više da love od Europe i ko ih šljivi, to će se ionako raspasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije