Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krediti u francima

Povijesna presuda: Reflektirat će se na prava 75.000 građana

Sudac Radovan Dobronić, portal
Sanjin Strukic/PIXSELL
03.07.2013.
u 11:00

Točnu godinu dana nakon što je dopuštena prva potrošačka kolektivna tužba sudac R. Dobronić objavit će svoju odluku

Točno godinu dana nakon što je na zagrebačkom Trgovačkom sudu dopuštena prva potrošačka kolektivna tužba sudac Radovan Dobronić sutra će objaviti nepravomoćnu presudu, koja se slobodno može nazvati povijesnom, u sporu udruge Potrošač protiv osam velikih banaka.

Presuda će se reflektirati na prava 75.000 građana koji imaju kredite u švicarcima i koji će, ako sud utvrdi da su prekršena prava potrošača, imati pravo pojedinačnim tužbama tražiti povrat preplaćenog novca. Presuda bi se mogla reflektirati i na prava građana koji imaju kredite u drugoj valuti. Sutra će se vidjeti što je značila rečenica suca Dobronića, inače vrsnog poznavatelja prava te naše i strane sudske prakse, kad je na početku spora bankama i Potrošaču kazao da razmisle o nagodbi... Sudac je tada doveo u pitanje i valutnu klauzulu tražeći od banaka da objasne koji je to bio pravni i poslovni razlog zbog kojeg su odlučile uvesti kredite u francima iako smo tada deset godina imali kunu kao jednu od najstabilnijih valuta. Pravi odgovor nije dobio.

– Svuda je ugovaranje kredita s valutnom klauzulom velika iznimka. Mora postajati takvo stanje ekonomije koje opravdava kredite s valutnom klauzulom. Raščistimo jednom zauvijek – valutna klauzula velika je iznimka, a osnovno je pravilo monetarnog nominalizma koje je sveto pismo pravne civilizacije – kazao je tada.

>>U sporu protiv banaka pregledavane reklame za CHF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije