Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reorganizacija MUP-a

Povećavaju se plaće krim-policiji, smanjuje se broj postaja

Davor Božinović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
08.03.2019.
u 23:05

Kroz pet uredbi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović traži smanjenje rukovodećeg kadra, ukidanje pojedinih radnih mjesta i modernizaciju policije

Povećanje plaća za oko 1000 službenika kriminalističke policije srednje stručne spreme, povećanje beneficiranog radnog staža s 14 na 16 mjeseci za pojedina radna mjesta krim policije u postajama, spajanje u jednu policijskih postaja u Murskom Središću i Štrigovi, 1. i 2. postaje u Rijeci, pomorske i aerodromske policije u Rijeci i Puli, ukidanje radnog mjesta pomoćnika načelnika za kriminalističku policiju u onim postajama u kojima je evidentirano do 100 kaznenih djela godišnje.. Neke su to od brojnih novosti koje donosi planirana reorganizacija Ministarstva unutarnjih poslova.

Ravnateljstvo civilne zaštite

Osim navedenog, tu su još osnivanje Ravnateljstva civilne zaštite koje je u sebe “usisalo” Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, Hrvatski centar za razminiranje, Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnosti, Agenciju za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom, ukidanje radnih mjesta koje nikada nisu niti bila popunjena, regionalni preustroj službe za unutarnju kontrolu, ustroj nove specijalizirana Postaja granične policije u Donjem Lapcu...

Možda će ponajviše pozornosti, barem među policajcima, izazvati promjene koje će se odnositi na kriminalističku policiju, za koju MUP navodi da će doprijeti unapređenju rada, ali i poboljšati status samih kriminalističkih policajaca. Kako bi Uprava kriminalističke policije što bolje funkcionirala u planu je - radi spremnosti ulaska u Schengenski prostor - povećanje broja izvršitelja Službe za međunarodnu policijsku suradnju, zatim ustrojavanje radnih mjesta na kojima će biti objedinjeni kriminalističko-obavještajni poslova, što treba biti osnova za centralizirani rad s kriminalističko-obavještajnim informacijama.

Stoga je prijedlog da se u svim policijskim upravama ustroje radna mjesta u kojima će biti objedinjeni poslovi kriminalističkih evidencija, kriminalističko-obavještajne analitike, rada s informatorima i kibernetičke sigurnosti. Radne procese kriminalističke policije trebalo bi poboljšati i povećanje izvršitelja. U planu je i centralizacija kriminalističke tehnike u policijskim upravama, što između ostalog treba dovesti do poboljšanja kvalitete rada na mjestu događaja i kontrole kvalitete. Reorganizacijom se treba razdvojiti linija rada terorizma i ratnih zločina u onim upravama u kojima to nije učinjeno.

Promjene će zahvatiti i unutarnju kontrolu. Tamo se “sprema” regionalni preustroj pa bi ta služba ubuduće bila svim velikim policijskim upravama - Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj - a ujedno bi bila nadležna i za manje okolne policijske uprave. Poslove unutarnje kontrole trenutno se na razini MUP-a obavlja od 100 do 130 policijskih službenika. Prema predloženim promjenama bilo bi ih između 80 i 90. U paketu predloženih izmjena planira se i povećanje ukupnog broja ustrojstvenih jedinica u Ministarstvu s 988 na 1094, a osnovat će se i nove uprave i to Uprava za ljudske potencijale i Uprava za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove..

Više radnih mjesta, manje ljudi

Predviđeno je da bi po sistematizaciji radnih mjesta broj državnih službenika i namještenika mogao “narasti” s 31.447 na 32.191. No, nikada sva mjesta nisu niti bila popunjena pa će u konačnici nova sistematizacija dovesti do toga da će raditi dvjestotinjak ljudi manje. Što se pak tiče daljnjih novosti, u Službi za uredske poslove Glavnog tajništva Ministarstva ustrojavaju se Arhiv hrvatske policije iz Domovinskog rata i Odjel za nadzor i unapređenje rada u uredskom poslovanju. Sve ove promjene danas bi na sjednici Vlade trebao predstaviti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na današnjoj bi se sjednici Vlade trebalo naći pet uredbikoje se tiču rada Ministarstva unutarnjih poslova. To su Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustroju, Uredbao izmjeni Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika, Uredba o izmjeni Uredbe o plaćama policijskih službenika i Uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju kao i Uredba o područjima, središtima, vrstama i kategorijama policijskih uprava policijskih postaja.

U MUP-u navode kako su promjene koje će proizići iz uredaba nužne te kako će one pridonijeti radu policije koju namjeravaju modernizirati. U planu je Ministarstva i još bolje povlačenje sredstava iz fondova Europske unije jer će taj novac biti ključan u tehničkom opremanju vanjske granice, opremanju policije i poduzimanju potrebnih mjera u području azila, migracija i integracije. Kao glavni cilj svih predloženih izmjena MUP navodi stvaranje učinkovitije javne uprave, ali i ekonomičnije i racionalnije poslovanje, jednoobraznost postupanja te povećanje funkcionalnosti u obavljanju poslova i efikasnosti rada u reaktivnom, ali prvenstveno u proaktivnom i preventivnom smislu

>>U policiji predstavljeni rezultati kriminalističke istrage 

Ključne riječi

Komentara 8

5S
505.scrtom
01:51 09.03.2019.

A što je s policijom u Hrvatskoj,hihi..

AR
Arger
01:12 09.03.2019.

Kriminala sve vise,a policajaca i policijskih postaja sve manje.Iovako su policijske postaje imale prevelika podrucja djelovanja a premalo ljudi.Ovaj Bozinovic ko da je iz filma glup gluplji.

DU
Deleted user
07:07 09.03.2019.

Mišljenja sam da bi nam trebala mnogo veća policija no bez vojske! Mi smo vrlo mala zemlja te se nečega moramo odreći? Što će nam vojska? Za popunjavanje NATO-a svakako nam nije potrebna! Ipak policija bi mogla imati mnogo širju primjenu nego je ima!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije