Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikalci prosvjedovali u Brodu

Povećanje plaća jedini je put za razvoj Hrvatske

Sindikati Međunarodni praznik rada obilježili prosvjedom u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/14
01.05.2017.
u 20:11

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da se plaće u Hrvatskoj moraju povećati kroz sustav kolektivnih ugovora te da minimalna plaća mora iznositi najmanje 50 posto prosječne plaće

Ovogodišnje prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada pod geslom "Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta", Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata organizirali su u Slavonskom Brodu.

Okupilo se gotovo 8.000 prosvjednika, od kojih je većina došla vlakom solidarnosti iz Zagreba te iz ove i drugih slavonskih županija. Sa skupa je poslana jasna poruka.

- U Hrvatskoj je vođena potpuno pogrešna gospodarska politika, politika rezanja plaća i materijalnih prava. Jedini pravi put za razvoj Hrvatske je povećanje minimalne plaće i svih plaća, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. To je jedini predznak koji može jamčiti stabilnost mirovinskog i zdravstvenog sustava, ali i razvoj Hrvatske - rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

U prosvjednoj povorci bio i 30-godišnji informatički tehničar Zlatko iz Vinkovaca, koji je odlučio otići u Njemačku.

- Nažalost, došlo je vrijeme da moram otići trbuhom za kruhom u neku drugu zemlju. Odlučio sam se za Njemačku, jer sam dobio priliku zaposliti se tamo. Za početak ću slati novce svojima u Slavoniju, a kasnije se možda i cijela obitelj preseli u tamo - rekao nam je Zlatko.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da se plaće u Hrvatskoj moraju povećati kroz sustav kolektivnih ugovora te da minimalna plaća mora iznositi najmanje 50 posto prosječne plaće. Naglasio je da se prosvjedom želi poručiti kako su radnici motor razvoja Hrvatske, a Hrvatska vlak bez voznog reda. Komentirajući aktualnu političku krizu u Hrvatskoj, on je pozvao političare da dobro razmisle kako će je razriješiti i formiraju Vladu, pa makar bila i manjinska.

- Ako političari u Saboru i Vladi misle provesti još jedne izbore, neka stave na papir koliko se sa 110 ili 120 milijuna kuna može sagraditi bolnica, škola i dječjih vrtića i koliko se može uložiti u poticanje zapošljavanja. Ako je njima doista do igrarija i ako žele treće izbore u nepune dvije godine, onda nisu zaslužili sjediti u Saboru i predstavljati hrvatski narod - rekao je Novosel.

Komentara 3

DU
Deleted user
07:51 02.05.2017.

zar je mala placa u hrvatskoj od 46 000 kn brutto koliko je primila voditeljeca odjela u ministststvu obranre za sijecanj i veljacu2017 godinre.hvala

KA
kažemja
23:23 01.05.2017.

Povećanje plaće? Jel to neki vici ili?

DI
dinibi
21:01 01.05.2017.

Uzalud vam trud sviraci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije