Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZNAP

Povećane naknade koje press clipping agencije plaćaju za korištenje novinarskih autorskih djela

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava
Foto: Mario Ćužić/DZNAP
1/3
03.03.2018.
u 16:53

Najvažniji je cilj u radu DZNAP-a za 2018. povećanje pritiska na zaštitu autorstva, s naglaskom na kvalitetnije potpisivanje, ne samo medija, nego i autora, te širenje platforme naplate naknada za distribuirane tekstove na web stranice državnih institucija i tvrtki

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) održalo je Skupštinu u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, na kojoj je podnijelo izvještaj članstvu o aktivnostima u prošloj godini i prezentiralo plan rada za 2018.

– Prije točno godinu dana, na prošloj Skupštini, najavili smo da nam je u fokusu za 2017. redefiniranje odnosa s press clipping agencijama, a posebno nepravedno niske naknade koju su nam plaćali za distribuiranje autorskih radova. Taj smo cilj uspješno ostvarili, nakon višemjesečnih pregovora uspjeli smo podići naknadu za korištenje autorskih djela za tisak i web sa 10 na 16 posto te za audio i video na 12 posto – izvijestila je članove predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

DZNAP će u ovoj godini, zajedno s izdavačima i press clipping agencijama, raditi na razvijanju novog modela naplate koji bi išao u smjeru većeg vrednovanja kvalitete autorskih radova u odnosu na kvantitetu.

Tijekom prošle godine iz Fonda za poticanje kulturnog stvaralaštva DZNAP je financirao tri projekta: snimanje filma Marinka Petkovića o stanju na novinarskom tržištu i poticanju svijesti o potrebi zaštite autorskih prava; projekt Tanje Ivančić Belošević i Nataše Vlašić Smrekar koje su se bavile realnošću prijetnje robota-autora stvarnim autorima te analizu namjernog plasiranja lažnih vijesti Gordena Knezovića. DZNAP poziva članove da i dalje apliciraju s projektima koji će poticati zaštitu i razvijanje autorstva.
 
– Povećanje pritiska na zaštitu autorstva, s naglaskom na kvalitetnije potpisivanje, ne samo medija, nego i autora, te širenje platforme naplate naknada za distribuirane tekstove na web stranice državnih institucija i tvrtki, jedan je od najvažnijih ciljeva u predstojećem razdoblju – poručila je predsjednica DZNAP-a koji će se u 2018. agilnije baviti i usklađivanjem s regulativom koja tek treba stupiti na snagu.
 
Društvo za zaštitu autorskih novinarskih prava objavilo je, a Skupština potvrdila, listu svojih 150 najcitiranijih autora, na čijem je čelu sedmu godinu zaredom novinarka Novog lista Jagoda Marić koja prati rad Vlade i Ministarstva financija te pretežno piše o gospodarskim temama.
 
– Lista je sastavljena na temelju izvještaja press clipping agencija o tekstovima te audio i video prilozima koji su dostavljani njihovim korisnicima. Dok su prethodnu, 2016. godinu, obilježili parlamentarni izbori pa su na višim mjestima na listi bili plasirani novinari političkih rubrika, 2017. je snažno obilježio slučaj Agrokor – pojasnio je glavni tajnik DZNAP-a Igor Vukić koji je i izradio popis autora čiji su se radovi najviše distribuirali.

Budući da su korisnici usluga press clipping agencija, uz državna tijela i institucije, najčešće tvrtke i financijske institucije, Vukić ističe da je njihovo zanimanje mahom usmjereno na gospodarske vijesti, ponajprije one u kojima se spominje njihova tvrtka ili djelatnost.

– Prema kraju godine mogao se uočiti i rast broja ukupno prodanih tekstova, što je odraz i općeg buđenja gospodarskih aktivnosti – kaže Vukić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije