Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI EUROSTATA U ZAGREBU

Hrvatska došla u poseban fokus: 'Najsigurnija ste zemlja i najdulje živite s roditeljima'

Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
25.11.2019.
u 21:45

Osim osnovnih podataka o ekonomiji, stanovništvu i demografiji, Eurostat objavljuje i neke zanimljivosti o državama, pa je tako Hrvatska poznata kao zemlja u kojoj najviše mladih u dobi od 25 do 34 godine živi s roditeljima – njih čak 62,4 posto!

Koliki su BDP i ekonomski rast, a kolika je stopa nezaposlenosti, kakve su cijene nekretnina, ali i jesu li ljudi zadovoljni… Sve te, ali i mnoge druge brojke i statističke podatke o europskim i svjetskim zemljama redovito objavljuje Eurostat – Statistički ured Europske unije. Upravo se na njegove podatke često pozivaju nacionalne administracije, mediji i javnost, a o njegovoj važnosti svjedoči to da je najveća baza javno dostupnih podataka na svijetu. Kao članica Europske unije, i Hrvatska je uključena u sve analize, a podaci o njoj počeli su se prikupljati i prije nego što je postala kandidatkinja. No sada kada će preuzeti predsjedanje Vijećem EU, Hrvatska je došla u poseban fokus, pa su predstavnici Eurostata stigli u Zagreb kako bi dogovorili aktivnosti svoga ureda u Hrvatskoj.

Sve zanima Hrvatska

– Kada država preuzme predsjedanje, naglo se poveća interes za nju. Tako da će i sada biti puno pitanja novinara o Hrvatskoj te će se svakako više o njoj pisati. To posebno vrijedi kada država prvi put preuzima predsjedanje jer je uglavnom riječ o članicama koje su pristupile EU nakon 2000. godine te o kojima se inače ne piše toliko. Na veće države poput Njemačke to baš i ne utječe jer su i inače u fokusu – govore nam Lukasz Augustyniak i Timothy Allen, predstavnici Eurostata s kojima smo razgovarali. S obzirom na to da Eurostat samostalno provodi tek manji broj studija, njegov se rad temelji na prikupljanju podataka nacionalnih zavoda za statistiku koje onda analiziraju i objavljuju.

– Posjetili smo sada i vaš Državni zavod za statistiku jer nam je važno da zavodi dobro funkcioniraju te da nam šalju valjane podatke. Iako mi sve brojke dodatno provjeravamo, redovito nadgledamo rad zavoda – ističe Timothy Allen te dodaje kako je Eurostat spreman odgovoriti na povećan interes o Hrvatskoj. Već će početkom siječnja o njoj objaviti manju publikaciju, a više će se hrvatskih podataka objavljivati i na društvenim mrežama EU. No koji su zapravo podaci kojima se Hrvatska može pohvaliti, a kojima se baš i ne bi trebala dičiti?

Za početak, Eurostat objavljuje osnovne podatke prema kojima Hrvatska čini tek 0,8 posto stanovništva i 1,3 posto površine EU. Što se tiče ekonomije, Hrvatska čini samo 0,3 posto BDP-a EU, a s BDP-om od 12.560 eura po stanovniku prilično je daleko od europskog prosjeka od 30.960 eura. I nezaposlenost je u Hrvatskoj nešto veća, no pritom je posebno zabrinjavajuća stopa nezaposlenosti mlađih od 25 koja u Hrvatskoj iznosi čak 19,3 posto, a u EU 14,2 posto. Ipak, u Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije nešto manja nego u EU.

– Ljude najviše zanima upravo kako Hrvatska po raznim parametrima kotira unutar Unije, a nama je važno da se u javnosti barata službenim Eurostatovim brojkama kako bi se izbjeglo širenje lažnih informacija – ističe Lukasz Augustyniak iz Eurostata. A prema njihovim podacima o stanovništvu, Hrvati su nešto stariji od europskog prosjeka te Hrvatska ima i manju stopu fertiliteta.

Ima brojki i za pohvalu...

Osim osnovnih podataka o ekonomiji, stanovništvu i demografiji, Eurostat objavljuje i neke zanimljivosti o državama, pa je tako Hrvatska poznata kao zemlja u kojoj najviše mladih u dobi od 25 do 34 godine živi s roditeljima – njih čak 62,4 posto! Mladi u Hrvatskoj roditeljski dom u prosjeku napuštaju tek s 32 godine što je kasnije nego u bilo kojoj drugoj europskoj državi. Ipak, ima Hrvatska brojke kojima se može i pohvaliti! Dok u Europskoj uniji prosječno 10,6 posto djece odustane od školovanja, kod nas ta brojka iznosi samo 3,3 posto što je najmanje u EU. Također, kada je riječ o kriminalu, nasilju i vandalizmu, Hrvatska ima najnižu stopu! Jadranska je obala pak treća najpopularnija turistička regija u Europi, no Hrvatska je treća i po rastu cijena nekretnina. Uza sve to, Hrvati su, nakon Bugara, najnezadovoljniji narod u Europskoj uniji.

– Brojke koje objavljujemo uvelike ovise o politici Europske komisije pa tek trebamo vidjeti koji će biti prioriteti administracije novoizabrane predsjednice Ursule von der Leyen, ali znamo da će u fokusu sigurno biti zelena ekonomija, održivi razvoj, korištenje resursa… Također, tu su i globalizacija te digitalizacija i njihov utjecaj, a naglasak će i dalje biti na demografskim i ekonomskim pokazateljima – zaključuju predstavnici Eurostata.

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
22:38 25.11.2019.

Pa zato i jesmo najsigurnija zemlja jer roditelji ne puštaju tridestgodišnju djecu da budu vani do kasnog i rade gluposti :-)

Avatar miyamoto
miyamoto
16:09 26.11.2019.

Hrvatska po svim parametrima je prilično nesigurna. Mnogo pucnjave po kvartovima, lokanih bandi, autokradica, vandala koji nonstop pale aute po Zagrebu. Treba puno raditi na tome te iskorijeniti

CH
Challenger
22:16 25.11.2019.

Postali smo beskičmenjaci, kukavice! Pljačkaju nas, reketare i država i političari i kriminalci i banke svi su nas pritisli a mi šutimo i trpimo, nema otpora! Zato smo najsigurnija zemlja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije