Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera nabave šljunka

Potvrđena optužnica protiv D. Tadića, R. Pandžića i D. Ivića

Drago Tadić
Marko Lukunić/PIXSELL
27.03.2012.
u 16:07

Tereti ih se za primanje mita u gospodarskom poslovanju i zloporabu položaja i ovlasti

OSIJEK - Potvrđena je USKOK-ova optužnica u aferi nabave šljunka za gradnju slavonske autoceste, a protiv bivšeg direktora Osijek-Koteksa Drage Tadića, zatim direktora marketinga i trgovine u istoj tvrtki Damira Ivića te poduzetnika Ramiza Pandžića. Tereti ih se za primanje mita u gospodarskom poslovanju i zlouporabu položaja i ovlasti.

Nakon što optužnicu u ruke dobije prvostupanjski uskočki sudac, zakazat će se pripremno ročište na Županijskom sudu u Osijeku. Na njemu će se odlučivati o dokaznim prijedlozima, a na koncu i odrediti datum početka suđenja. Kako bi sklopili posao kupoprodaje šljunka s obrtom Santiva i tvrtkom Frankopan, Drago Tadić i Damir Ivić postavili su, tereti se, uvjet Ramizu Pandžiću. Zatražili su da im "na ruke" isplaćuje tri kune po svakom isporučenom kubiku.

Pandžić je kao vlasnik Santive te kasnije član uprave i direktor Frankopana na to pristao. Sve se događalo od prosinca 2005. do kraja studenog 2006. Osijek-Koteksu isporučeno je najmanje 840.496 prostornih metara šljunka ukupne vrijednosti 61,273.923 kuna. Drago Tadić i Damir Ivić, sukladno dogovoru, primili su od Ramiza Pandžića u najmanje 63 navrata najmanje 2,521.489 kuna – piše u priopćenju USKOK-a.

Tadić i Pandžić dogovorili su se, vjeruje USKOK, da će Tadić, koristeći se položajem direktora slavonskog građevinskog diva, odobravati izdavanje mjenica Pandžićevim tvrtkama na ime budućih isporuka šljunka, iako je znao da su te tvrtke u teškoj financijskoj situaciji i nisu osigurani instrumenti povrata cjelokupne vrijednosti mjenica. Od kolovoza 2005. do kraja prosinca 2006. Osijek-Koteks Pandžićevim je tvrtkama izdao 29 mjenica vrijednih 31,539.970 kuna, a on ih je potom eskontirao u raznim bankama koje su novac uplaćivale na račune njegovih poduzeća.

– Zatim je Ramiz Pandžić podizao novac od kojeg je Dragi Tadiću u najmanje deset navrata predao ukupno 2,223.000 kuna. Osijek Koteks oštećen je za 4,993.521 kunu na ime mjenicama plaćenog, a neisporučenog šljunka – navodi se u optužnici.

Tadić je, tereti se, Pandžiću ponudio da njegova tvrtka kupi automobil od Osijek-Koteksa za 400.000 kuna, ali tako da se u papirima navede cijena od 40.000 eura koju će Pandžićeva tvrtka platiti Koteksu dostavom građevinskog materijala. Dogovoreno je, kaže se nadalje, i da se Ramizu za taj posao "na ruke" preda 100.000 kuna. Ugovor je sklopljen 27. srpnja 2006., a Ramiz je novac dobio isti dan. USKOK je zatražio i oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Komentara 1

BA
babica05
08:32 28.03.2012.

Nije samo Panđić morao davati mito,nego i svi kooperanti. Tako funkcionira ljepa naša.Ako hočeš raditi-kupi posao 10% i još čekaj po 4 mjeseca. To se zove IMT-ima li tu mene! A Bajić se i dalje pravi mutav-nije slučajno,jer očito i on ima koristi od toga. Nažalost-ovo se neće iskorjeniti ni sa smjenom vlasti Sjaše kurta da uzjaše murta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije