Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA

Sumnja na koronavirus u Čakovcu: Nalazi iz Zagreba stižu sutra

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/5
01.03.2020.
u 22:01

Ako imate pitanja o koronavirusu pošaljite nam ih na mail dojavi@vecernji.net. Postavit ćemo ih uglednim stručnjacima

Potvrđena je još jedna oboljela osoba od koronavirusa, a riječ je o bliskom kontaktu iz Rijeke, potvrđeno je iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Doznajemo da se radi o kćeri oboljelih supružnika iz Rijeke. Do sada je tako u Hrvatskoj potvrđeno sedmero oboljelih.

Tijek događanja:

21:50 - Tijekom posljednjih sati u Županijskoj bolnici u Čakovcu zaprimljena je osoba s blagim simptomima koji po kriterijima odgovaraju za obradu na koronavirus. Nalazi su poslani u Zagreb i rezultati se očekuju sutra.

17:10 - Francuzi su zatvorili najposjećeniji muzej Louvre. Također, u Francuskoj su zabranjena sva javna okupljanja više od 5000 ljudi. U Češkoj je došlo do prve zaraze koronavirusom. Zaraženo je troje ljudi, a svi troje bili su u Italiji i imaju blage simptome bolesti.

16:10 - Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite potvrdili su kako je u Hrvatskoj danas zabilježen sedmi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o osobi iz Rijeke koja je bila u bliskom kontaktu s prethodno oboljelima.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako stvari funkcioniraju znatno bolje. Dodao je i kako 'epidemiološka situacija ostaje povoljna u Republici Hrvatskoj'. 

"Testirali smo dodatnih 177 ljudi, a tri nalaza još čekamo. Naših četvero djelatnika s kruzera su pušteni s broda, ali će biti u karanteni u Japanu biti 14 dana. Nema drugih novih vijesti", rekao je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić rekla je kako su zaraženi stabilnog zdravlja. 

Markotić je najavila da će pacijenti koji će imati dva uzastopna negativna nalaza, te neće imati temperaturu ni simptome, biti pušteni kući.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako je da je trenutno 1648 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

16:00 - Iz Stožera civilne zaštite u subotu su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravlja ne dolaze na javna okupljanja. Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Stožer je dao i preporuku da se građani pri pozdravljanju ne rukuju jer je to mogući način prijenosa virusa.

13:50 - Ljubitelji umjetnosti u nedjelju ujutro ostali su pred vratima Louvrea, najposjećenijega svjetskog muzeja, jer je osoblje odlučilo održati sastanak o koronavirusu. Dugački redovi nezadovoljnih turista vrzmali su se ispred muzeja u kojemu se nalaze neka od remek djela svjetske umjetnosti, Da Vincijeva Mona Lisa i skulptura Venere Milske. Glasnogovornica Louvrea kazala je da se očekuje otvaranje muzeja za posjetitelje nakon sastanka članova uprave, osoblja i muzejskoga liječnika. Dodala je da osoblje još nije dobilo službenu naredbu vlasti da zatvori muzej, no od jučer su do daljnjega u Francuskoj zabranjena sva javna okupljanja više od 5000 ljudi. Od subote navečer u Francuskoj je potvrđeno stotinu slučajeva zaraze. 

13:10 - Nalazi na koronu negativni: Četvero Hrvata napustilo kruzer i idu u izolaciju. Više pročitajte OVDJE.

12:50 - Kako čistiti i dezinficirati dom zbog virusa? Upute HZJZ-a pročitajte OVDJE.

12:40 - Ugledni stručnjak otkrio: Koliko pouzdano RT-PCR testovi otkrivaju koronavirus. Opširnije OVDJE.

12:30 - Najvažnije je u ovom trenutku da smo mi u ovoj fazi obrane zaustavili se na pojedinačnim slučajevima - komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš za N1. Pojasnio je da je karantena nešto što se provodi prema zdravim osobama koje su bile u kontaku s oboljelima, a izolacija se provodi prema bolesnim osobama.

- Prva karantena je uspostavljena za putnika s kruzera i on će do 5. ožujka biti u njoj. Nema simptoma bolesti. Ne znamo kako će se virus dalje ponašati, za očekivati je da će mutacijama slabiti, ali moramo biti i spremni da će biti drugačije - kaže ministar Beroš.

- Dolaskom ljepšeg vremena ljudi su više na otvorenome, više provjetravaju prostore i djelovanje ultraljubičastih zraka djeluje na virus pa dolaskom proljetnog vremena možemo očekivati jenjavanje epidemije - kaže ministar.

Video: Alemka Markotić u studiju Večernjeg lista odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

 

9:00 - U Kini su u subotu zabilježena 573 nova slučaja koronavirusa, što je najveći tjedni porast zaraženih u toj zemlji ovoga tjedna, dok je u Južnoj Koreji prijavljeno 376 novih slučajeva u nedjelju, a SAD nakon prve smrti od koronavirusa uvodi nova ograničenja putovanja, prenose svjetske agencije.

U subotu je umrlo 35 osoba u Kini, dok je u petak umrlo 47 osoba te je do sada umrlo 2870 osoba, objavila je kineska Nacionalna zdravstvena komisija. Od umrlih u subotu samo jedna osoba nije iz pokrajine Hubei, gdje je izbila epidemija, već iz susjedne pokrajine Henan. U Hubeiju je zabilježeno 570 novih slučajeva, od kojih 565 u pokrajinskom sjedištu Wuhanu. 

Seul je pak objavio da je zabilježeno 376 novih slučajeva u nedjelju, što je veliko smanjenje u odnosu na rekordnu subotu kada je zabilježeno 813 slučajeva, objavio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC)

Međutim, nema novih smrtnih slučajeva u zemlji s drugim najvećim brojem zaraženih, u kojoj je do sada umrlo 17 osoba.

8:30 - Kako doznajemo radi se o kćeri zaraženih supružnika iz Rijeke.

Prvi slučaj koronavirusa u Rijeci, podsjetimo je muškarac koji je radio u Parmi, a bolest je potom potvrđena i kod njegove supruge koja je također izolirana u riječkoj bolnici. Potom su zabilježeni i treći i četvrti bliski kontakt. U Zagrebu je zaraženo troje. Riječ je o mladiću koji je bio na utakmici u Milanu, njegovom bratu blizancu i djevojci.

8:00 - Iz Stožera civilne zaštite u subotu su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da, u interesu javnog zdravlja, ne dolaze na javna okupljanja. Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Stožer je dao i preporuku da se građani pri pozdravljanju ne rukuju, jer je to mogući način prijenosa virusa.

Koronavirus
1/10

Iz Stožera civilne zaštite izvijestili su da osobe u tranzitu kroz Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i da je Epidemiološka služba pripremila uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja. Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat", stoji u objavi.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Tema: Koronavirus

Prva žrtva koronavirusa u Australiji, prvi slučaj zabilježen u Irskoj

Ključne riječi

Komentara 30

TK
Ten-kre
09:04 01.03.2020.

Zbog corone u svijetu cijene nafte padaju jedino kod nas idu gore.

IV
Ivo123
08:41 01.03.2020.

Sto je pacijentom iz Bjelovara otprije par dana kada su zupan i ravnatelj bolnice potvrdili pozitivan nalaz kod jos jednog pacijenta???

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
09:49 01.03.2020.

Prvo ste nas uvjeravali kak je jaaaaako zarazno, a sad se čudite što su se zarazili međusobno, u obitelji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije