Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budem li papa...

'Potrudit ću se da Crkva stalno ide ukorak s promjenama u svijetu'

PETER TURKSON,PORTAL
Reuters/PIXSELL
14.02.2013.
u 08:24

Crkva je u ovome trenutku brod koji plovi kroz oluju, ali nije se prevrnuo, kaže kardinal

Šezdesetčetverogodišnji kardinal Peter Turkson iz Gane, o kojem se počelo špekulirati kao mogućem budućem papi gotovo istoga trenutka kada je Benedikt XVI. najavio svoju ostavku, dao je medijima kratki intervju u kojemu je objasnio kakvo bi njegovo papinstvo moglo biti.

– Budem li izabran, to će biti moj najveći životni izazov. Bit će potrebno zadržati čvrstu katoličku doktrinu, a istodobno osigurati da Crkva ide ukorak s neprestanim promjenama koje se zbivaju u svijetu – ustvrdio je kardinal Turkson koji bi mogao postati prvi crni papa u povijesti. Kako je izjavio, njegov izbor značio bi vrlo veliku promjenu u cijelom nizu područja.

Želio bih ostaviti traga

– Svaki papa želi ostaviti svoj trag, ne želi “obuti tuđe cipele”, već sam tražiti svoj put – tvrdi kardinal Turkson koji je godinama bio miljenik pape Benedikta XVI. i koji danas zauzima neke od najvažnijih dužnosti rimske kurije. Kako je izjavio, prioritet novog pape bit će ponovna uspostava i popravljanje slike Crkve koja je teško narušena nedavnim skandalima.

– Crkva je u ovome trenutku brod koji plovi kroz buru. Nije se prevrnuo, udarao ga je vjetar sa svih strana, no oluja još nije gotova – kaže kardinal napominjući da će se Vatikan morati pozabaviti kredibilitetom svog svećenstva te jačanjem vjere.

Neće nedostajati izazova

– Crkve u Europi sada su poluprazne, ljudi kao da nemaju dovoljno veze s Crkvom i vjerom. I u Latinskoj Americi, Africi i Aziji gdje Crkva raste moramo poraditi na izazovima i zadržati ovaj porast. Uglavnom, tko god naslijedi Benedikta, neće mu nedostajati izazova koji zahtijevaju kreativnost i domišljatost – ustvrdio je Turkson za kojega mnogi tvrde kako će biti jedan od najvećih favorita za upražnjeno papinsko prijestolje. No iako ga mediji smatraju jednim od favorita, sam ne želi to komentirati.

– I prije nego sam došao u Vatikan iz Afrike ovdje je bio tada mladi kardinal Arinze iz Nigerije. U svaku je konklavu on ulazio kao novi kandidat, a sada mu je više od 80 godina pa čak neće ni birati novog papu – kaže kardinal Turkson.

>> Sve o odlasku pape pročitajte u našem specijalu

Komentara 89

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
09:10 14.02.2013.

Kardinal Turkson je čovjek koji na objed poziva prosjake, a svojevremeno je dao podršku pokretu Occupy Wall Street. No, nisu mi poznati njegovi stavovi o (ne)razrješivosti braka i o svećeničkom celibatu.

IN
intellegens
09:21 14.02.2013.

Te promjene ce dovesti do preporoda crkve. Na zapadu niko vise ne zastupa danasnje stavove katolicke crkve.

VI
virtuozo
10:23 14.02.2013.

Važno je napomenuti da za blagoslov kuća nije potrebno dati ništa, već je to dobra volja svakog pojedinca. Dakle nije obaveza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije