Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže bolje uvjete

Potrošač uime udruge Franak diže kolektivnu tužbu protiv 9 banaka

'22.12.2011., Split - Ante Dadic, prvi hrvat koji je dobio sudski spor protiv banke zbog dizanja kamata. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
28.12.2011.
u 22:34

Ante Dadić dokazao da je PBZ kamate podizao neosnovano. Slučaj Dadić bitan je jer je angažirano više sudskih vještaka 
za financije čije svjedočenje sada mogu predložiti

Hrvatske banke koje su odobravale kredite u švicarskim francima još ne mogu odahnuti. Premda je nedavno Trgovački sud odbacio tužbu udruge Franak, jer nije ovlaštena za kolektivne tužbe, uime njih tužit će ih Potrošač, koji za to ima pravnu osnovu. Vjetar u leđa dala im je i nedavna presuda Suda časti HGK u korist Splićanina Ante Dadića, koji je dokazao da je PBZ neosnovano podizao kamate.

Prije tužbe upozorenje

Potrošač, Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača, s kojim je udruga Franak sklopila suradnju, jedna je od sedam pravnih osoba koje imaju pravo podizanja kolektivnih tužbi i sad će to pravo prvi put iskoristiti. U skladu sa zakonskom procedurom, do kraja tjedna uputit će bankama predtužbeno upozorenje, na koje se mogu očitovati u roku 14 dana i eventualno ponuditi nagodbu. Dobit će ga devet banaka koje su odobravale kredite u švicarcima i naknadno im mijenjale uvjete otplate na štetu dužnika: Zaba, PBZ, Erste, RBA, Hypo, HPB, OTP, Splitska i Volksbanka. Od njih će se tražiti vraćanje uvjeta s početka otplate kredita.

– Potrošač, prema Vladinoj uredbi koja proizlazi iz Zakona o zaštiti potrošača, ima pravo kolektivne tužbe, a mi ćemo im pokrivati sudske i odvjetničke troškove – objasnila je Petra Rodik, članica upravnog odbora udruge Franak.

Nudi se nagodba

Ističe da, nakon sudske odluke o kolektivnoj tužbi, pojedinci, pozivajući se na nju, mogu dobiti individualnu odštetu. Dobro je, kaže, što se u ovakvom slučaju eventualne mjere koje bi sud mogao donijeti, poput privremene obustave primjene kamatnih stopa, odnose na sve dužnike kredita u švicarskim francima.

– U tom bi se slučaju mogle odgoditi i ovrhe zbog dugova po tim kreditima – smatra P. Rodik.

Slučaj Dadić bitan im je jer je na njemu angažirano više sudskih vještaka za financije čije svjedočenje mogu predložiti i u novom postupku, a u dva su stupnja postupka dokazali neosnovano podizanje kamata.

Ilija Rkman, predsjednik Potrošača, poručuje da se ovom tužbom otvara novi način zaštite kolektivnih interesa potrošača.

– Ovo je novost i za nas i za potrošače, ali i za pravosudni sustav. Prethodna tužba koju smo pokrenuli protiv HT-a zasnovana je na punomoćima pojedinaca i odluka obuhvaća samo osobe koje su dale punomoć. U ovom slučaju vrijedila bi za sve dužnike kredita u švicarskim francima.

Otkriva da će u predtužbenom upozorenju od banaka tražiti da prekinu s nedopuštenim ponašanjem prema klijentima i ponuditi model rješavanja problema. Uvjeren je da će Europska komisija pozorno pratiti postupak jer su većinom posrijedi banke čije "mame" dolaze iz zemalja EU. Najavljuje i da će tražiti procjenu ustavnosti valutne klauzule s obzirom na to da je u Hrvatskoj službena valuta kuna. Smatra da današnjih problema ne bi bilo da imamo neovisni institut za strateška istraživanja, među ostalim i ekonomska, koji bi mogao ponuditi scenarije budućih zbivanja, primjerice, simulirati kretanje tečaja u raznim okolnostima. On bi upozoravao građane na moguće poremećaje.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar guten_tag
guten_tag
23:51 28.12.2011.

i to ti je \"stručnjak\" koji sam sebi stavi omču oko vrata , jako je stručan . uzima kredit u stranom novcu koji mu ne treba ni za što . banka mu prilikom konverzije u kune uzme 1-1,5 % iznosa . sada prodaje nekome pamet , što nije čitao što potpisuje . promjenjiva kamata , tečajna razlika se podrazumijeva . tko mu je samo dao diplomu ? misli on da će njemu netko vraćati kredit . bilo bi jednostavno da je on sam a li takvih stručnjaka ima navodno 300 000 . kad je hnb upozoravala na rizik zaduživanja onda su to ismijavali .

RO
rondomilk
23:39 28.12.2011.

Diplomirani ekonomist Ante Dadić, dugogodišnji klijent PBZ-a, uzeo je u jesen 2005. godine stambeni kredit od 92.700 CHF na rok od 13 godina s promjenljivom kamatnom stopom od 4,6 posto. Počevši od 1. kolovoza 2007., nakon što je otplatio 22 mjesečne rate s početnom kamatnom stopom, banka je u šest navrata mijenjala kamatnu stopu, pa je ona narasla i na 6,45 posto. Dadić je u prijavi Sudu časti naveo da se radi o 40-postotnom povećanju kamata, anuitet je porastao sa 790 na 866 CHF, a ukupna kamata s ugovorenih 30.000 CHF na 40.000 CHF do kraja otplate 2018. godine. - S obzirom na rast tečaja CHF prema kuni, kumulativno povećanje rate kredita je i preko 50 posto. U početnoj rati kredita od 3500 polovica su bile kamate, a u ratama od 5 tisuća i više, kamate čine dvije trećine – kazuje nam Dadić, kojemu je danas rata za kredit 840 CHF, a kamatna stopa 5,60 posto.

OB
-obrisani-
00:11 29.12.2011.

Duhovna pustinja 1. Sead Alić, Copy-paste kultura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije