Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba s bolešću

Potresne priče oboljelih: Jasmina, Ivana i Leonarde

leonarda
Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell
1/3
28.03.2010.
u 21:56

Liječnici su odstranili bolesnu kost, a sljedećih godinu dana Leonarda je u nozi imala fiksator. Kako joj je desna noga ostala malo kraća, djevojčica danas otežano hoda, no pobijedila je opaku bolest.

Osmogodišnjoj Leonardi Sever iz Budaševa pokraj Siska liječnici su prije dvije godine dijagnosticirali tumor potkoljenice. Do tada potpuno zdravoj djevojčici život se iz temelja promijenio. Krenula je na kemoterapiju, a nakon šest tura morala je na operaciju. Liječnici su odstranili bolesnu kost, a sljedećih godinu dana Leonarda je u nozi imala fiksator. Kako joj je desna noga ostala malo kraća, djevojčica danas otežano hoda, no pobijedila je opaku bolest.

Živahna je, igra se i uživa, pa je teško pomisliti da je još donedavno bila na kemoterapijama. – Ukupno je prošla 18 tura kemoterapije i, premda ju je vrlo teško podnosila, sve skupa dobro je izdržala – kaže mama Gracija. Otac Stjepan čak je dok je Leonarda bila bolesna napustio posao kako bi svoju djevojčicu mogao voziti na česte terapije u Zagreb. Leonarda još ne smije u školu jer joj je imunitet preslab pa se školuje kod kuće. Učiteljice dolaze nekoliko puta tjedno proći gradivo s njom te su zadovoljne Leonardinim napretkom. Njezina majka Gracija nada se kako će Leonarda ipak moći u školu i da će živjeti poput svojih vršnjaka. Za dvije godine treba dobiti protezu koja će joj uvelike olakšati hodanje te omogućiti bolji život. U međuvremenu, Leonarda veliku podršku ima u roditeljima i dvojici braće, Marku i Gabrijelu.

Ivanu se tumor pojavio kad je imao tri godine

Hydrocephalus, zastoji u disanju tijekom sna, slabovidnost jednog i sljepoća drugog oka, tumor... Dijagnoze su to osmogodišnjeg Ivana Kralja iz Siska. S većinom tih bolesti Ivan je rođen, no tumor se pojavio kad je imao tri godine. Zbog zastoja u disanju išao je na magnetnu rezonanciju te je prilikom pretrage otkriven rak na leđnoj moždini. Na Staru godinu 2008. Ivan je operiran, ali liječnici nisu uspjeli odstraniti cijelu izraslinu koja je sada veličine lješnjaka. Nakon operacije jedva hoda.

Iako je u početku mogao napraviti svega nekoliko koraka, sada je situacija nešto bolja. Može prehodati "čak" 200 metara. – Svakih šest mjeseci idemo na magnetnu rezonanciju kako bismo pratili njegovo stanje. Na Rebru nas već zezaju kako smo postali njihov inventar – govori nezaposlena majka Ivanka koja je prije nekoliko tjedana dala 3800 kuna za pretragu. Razloga za optimizam nema jer su, kaže, liječnici ispitivali ima li Ivan problema s nuždom, što samo može značiti da će se njegovo ionako loše stanje još pogoršati.

Unatoč svim nedaćama, Ivan je optimistično i sretno dijete. Ide u školu i pri kraju je 2. razreda, a Ivanku veseli to što ima dobre ocjene.

Zbog tumora testisa Jasmin se morao rastati od ragbijaškog kluba

Kada se to najmanje očekivalo, prije tri mjeseca, život 15-godišnjeg Jasmina Vasiljevića iz Capraških Poljana, naselja u središtu sisačke Južne industrijske zone, potpuno se promijenio. Nakon iznenadnog krvarenja iz nosa, mladom je Romu, inače učeniku osmog razreda sisačke Osnovne škole braće Bobetko, dijagnosticiran karcinom testisa.

Karcinom je metastazirao na plućima, a pojavio se i veliki paket limfnih čvorova pa je ubrzo nastupilo razdoblje čestih pretraga, kontrola i kemoterapija. U svojoj nevolji, sedmeročlana obitelj Vasiljević neočekivano je naišla na razumijevanje i pomoć okoline.

– Već od prvog trenutka osjetili smo da nismo sami. Kada je dr. Mohamed El-Rifaj s Urološkog odjela sisačke Opće bolnice ustanovio bolest, trebalo mu je tek nekoliko minuta da dogovori odlazak našeg Jasmina na Rebro. 
Osim toga, strpljivo nam je sve objasnio i utješio nas – priča otac Goran.

Jasmin je, nažalost, morao napustiti školu, a kao svestranom sportašu teško mu se bilo rastati i od svoje najveće ljubavi, ragbijaškog kluba za koji je igrao. U pomoć prijatelju svojim su prilozima priskočili njegovi kolege iz 8. a razreda i prijatelji iz kluba, a pomoć su prikupili i zaposlenici Gradskog groblja Viktorovac, gdje mu je zaposlen otac.

– Ovakav odnos okoline nismo očekivali. To mi daje snagu da ustrajem i s optimizmom čekam ozdravljenje. U školi su pokazali mnogo razumijevanja i poduzeli sve da završim osmi razred. Ni moji me ragbijaši nisu napustili. Ja im se jedino mogu odužiti potporom na utakmicama jer mi je kao igraču poznato što to znači – kaže Jasmin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije