Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOROR U STUDENTSKIM DANIMA

SDP-ova zastupnica iznijela potresnu ispovijest: 'Pokušao me silovati u vozilu hitne pomoći'

Zagreb: Klub zastupnika SDP-a o temi: Zaštitimo žene žrtve nasilja!
Goran Stanzl/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.01.2021.
u 11:30

Kazala je da o tome nikada nikome nije govorila

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora u Hrvatskom saboru tijekom konferencije za medije Kluba zastupnika SDP-a otkrila je da je prije 35 godina bila žrtva seksualnog zlostavljanja.

"I ja sam bila žrtva, kao studentica, prije oko 35 godina. Nikad nisam o tome govorila, čak ni obitelji" kazala je.

"Iz osobnog iskustva mogu reći da me kao studenticu u Mariboru, na putu do bolnice u vozilu hitne pomoći pokušao silovati vozač i o tome nisam govorila javno niti sam prijavila slučaj. Vrijeme je da one žene koje su zlostavljane progovore i ako se barem deset posto onih koje su bile žrtve prijavi kazneno djelo i pojavi pred sudovima, sudska praksa će biti drugačija", ustvrdila je Antolić Vupora.

"Bila sam u polusvjesnom stanju i obranila sam se. Odustao je, završila sam tada u bolnici. Nije mi palo na pamet reći to tada nikome", rekla je. 

Barbara Antolić Vupora navela je da je, prema podacima Agencije EU za temeljna prava, iz istraživanja na 42 tisuće žena iz svih zemalja članica, jedna od deset žena doživjela neki oblik seksualnog nasilja, a jedna od 20 bila žrtva silovanja.

Nasilje od partnera doživjelo je 22 posto žena, a jedna od deset žena navodi da je doživjela neki oblik seksualnog nasilja od odrasle osobe prije navršenih 15 godina i od njih samo je 14 posto prijavilo nasilje, iznijela je podatke.

"Facebook inicijativa 'Spasi me' potaknulo je tisuće žena na svjedočanstva i da prvi put progovore o tome što su doživjele, a predmet je kaznenog djela. Čujemo svjedočanstva s fakulteta i javne televizije, što su samo najvidljivija svjedočanstva jer je riječ o javnim osobama i imaju mogućnost govoriti o svojim iskustvima. Na upite zašto su do sada šutjele i nisu govorile kada se nasilje dogodilo, treba reći da trebaju govoriti kada su za to spremne", naglasila je.

Klub zastupnika SDP-a u najavio je nadalje da će u saborsku proceduru ponovno uputiti izmjene Kaznenog zakona kojim traže da se svako kazneno djelo spolnog uznemiravanja goni po službenoj dužnosti, odnosno da umjesto žrtve počinitelja goni DORH. Najavljuju kako će tražiti i da se ukine rok od tri mjeseca za prijavu zlostavljanja.

Ivana Posavec Krivec podsjetila je da je Klub SDP-a u prosincu prošle godine, nakon što su mediji objavili da je ODO u Zagrebu odbacilo optužbe 17 žena u slučaju čelnika HUP-a Bernarda Jakelića, podnio prijedlog promjene Kaznenog zakona, čime su tražili da prestane važiti pravilo da žrtva spolnog uznemiravanja mora u roku od tri mjeseca podnijeti prijedlog za progon počinitelja.

Vrlo malo žena spremno je u roku od tri mjeseca pred institucijama govoriti o spolnom uznemiravanju, pogotovo stoga jer im o osobama koje su ih zlostavljale ovisi posao, angažman, obrazovanje i egsitencija, istaknula je na konferenciji za novinare.

"Vjerovali smo da će Vlada imati razumijevanje situaciju u kojoj se nalaze zlostavljane žene i da će prihvatiti našu inicijativu za izmjenu Kaznenog zakona, ali to se nije dogodilo. Vlada se negativno očitovala na naš prijedlog, ali istovremeno je ministar Ivan Malenica najavio da će Vlada to promijeniti, ali tek u drugom tromjesečju", rekla je Posavec Krivec.

"Budući da je Vlada odbila naš prijedlog, danas svaki takav slučaj kreće s presumpcijom je li kriva žrtva, a žrtva nije nikada kriva. Postavlja se pitanje jesmo li kao država i društvo spremni napraviti iskorak prema slobodi, spremni se obračunati sa zlostavljačima i zaštititi slabije", zapitao je Mišel Jakšić.

Osim ove, najavio je, ići ćemo i s inicijativom koje će se ticati građanskog i zdravstvenog odgoja jer je uz snažnu zakonsku zaštitu vrlo važna i edukacija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije