Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBRAJA SE ŠTETA NAKON POTRESA

Pogođeni ste potresom i trebate pomoć? Nazovite 0800 8805

potres
Foto: PIXSELL
1/30
22.03.2020.
u 20:07

Svoje fotografije, videozapise ili informacije kako je to potres izgledao u vašem mjestu možete slati na dojavi@vecernji.net

Snažno podrhtavanje probudilo je jutros Zagrepčane i šire zagrebačko područje. Potres magnitute 5,3 stupnja po Europskoj agenciji se osjetio i u dijelu Hrvatske i u Sloveniji. U 7 sati osjetio se i još jedan potres jačine 5.1, a oko 7:42 došlo je i do trećeg potresa magnitude 3.7 stupnja.

Tijek događaja:

20:05 Bjelovar svjetli bojama onih kojima je danas najteže. Na zgradi gradske uprave svjetli zastava Grada Zagreba, teško pogođenog potresom, dok je Gradski muzej Bjelovar zasvjetlio u bojama talijanske zastave uz poruku gradonačelnika Daria Hrebaka: Niste sami!

Foto: Ivona Ćuk

16:49 Dio pomoći  za saniranje posljedica potresa u Zagrebu: šatori, vreće za spavanje, grijalice i krevete, koje je Hrvatska zatražila preko zajedničkog mehanizma Civilne zaštite EU, već će danas stići u Zagreb, napisao je slovenski premijer Janez Janša.

- U teškim prilikama izražavamo spremnost pomoći i solidarnost našoj susjedi Hrvatskoj, dodao je.

16:15 - Novi blaži potres u ovom trenutku zatresao je Zagreb.

15:31 Zahvaljujemo svima koji iskazuju solidarnost pogođenima potresima, uključujući građane koji dijele deke, jakne, tople odjevne predmete, hranu i topla pića, kažu iz Civilne zaštite. Osigurana je hrana na Zrinjevcu, Trgu francuske revolucije i Mažuranićevom trgu. Svi pacijenti su dobili svu potrebnu zaštitu i skrb.

Nekoliko desetaka strukturalnih inženjera statike u ovom trenutku procjenjuje stupanj oštećenja objekata, s prednošću zdravstvenih ustanova. Sve prijave za oštećenja mogu se prijaviti na e-mail: uhs@zagreb.hr.

15:30 - Vlada je objavila fotografije na kojima se vide oštećenja Banskih dvora. Zgrada ima manja oštećenja, a statički je u redu, kažu iz Vlade.

potres
1/8

15:27 Ozlijeđene su tri osobe u Krapinsko-zagorskoj županji, 11 osoba u Zagrebu (od čega jedna mlađa osoba životno ugrožena) i tri u Zagrebačkoj županiji, priopćilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite.

15: 10 Zgrada Vlade ima manja ostecenja, a statički je u redu, kažu iz Vlade.

14:42 Za zagrebačko područje izdano upozorenje Meteoalarma jer se očekuje da će puhati povremeno snažan sjeverni i sjeveroistočni vjetar, osobito u sjevernim predjelima. Najjači udari olujnog vjetra trebali bi biti i iznad 65 km/h.

14:15 Do 9.30 sati Centar 112 Varaždin zaprimio je dojavu o samo jednom lakšem oštećenju kuće u zapadnom dijelu županije, a dojave o ozljedama građana do tog vremena nisu zaprimljene, navode u Područnom uredu civilne zaštite Varaždin vezano uz jutrošnji potres. 

13:52 – Ministar zdravstva Vili Beroš, koji obilazi zagrebačke bolnice, izjavio je da u KBC-u Sestre milosrdnice nije bilo većih šteta, izvan funkcije je samo kardiosala, pa će pacijenti za intervencijsku kardiologiju biti preusmjereni u Kliničku bolnicu Sveti Duh.

Bolesnici su za vrijeme potresa izašli van, oni se sada vraćaju, angažirani su građevinari, arhitekti i statičari koji provjeravaju sigurnost zgrada, rekao je Beroš novinarima.

Ravnatelj KBC-a Mario Zovak podsjetio je kako je bolnica izgrađena prije stotinjak godina pa su sretni što, osim pucanja zidova i otkidanja nekih dijelova fasade, nema neke strukturalne štete. Zgrade će danas biti statički pregledane, a iz jedne koje je posebno upitna preseljeno je tridesetak pacijenata u sigurnu zgradu. To su pacijenti s odjela nefrologije i gastroenterologije, a u tom je prostoru i interventna koronarna dvorana, rekao je Zovak.

13:50 – Vatrogasna postrojba Zagreb izvijestila je građane da je telefon 193 potpuno blokiran.

– Ne opterećujte telefone pozivima za uklanjanje dimnjaka i popravke krova! – objavili su na Facebooku.

13:41 – Grad Zagreb je uveo besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom, priopćeno je u nedjelju. Iz Grada Zagreba pozivaju ponajprije one koji su ostali bez svojih domova ili su u potresu teško oštećeni, da se odmah jave na posebnu telefonsku liniju kako bi im se osigurala adekvatna pomoć u najkraćem mogućem roku.

Također, svima koji su ostali bez krova nad glavom bit će osiguran smještaj, za sada je to Studentski dom Cvjetno naselje, na adresi Odranska ulica 8. U slučaju potrebe osigurat će se dodatni smještajni kapaciteti.

Svi koji nakon potresa sumnjaju u ispravnost plinskih instalacija mogu se javiti na besplatni broj 0800 400 400. U slučaju poteškoća s opskrbom vodom građani se mogu javiti na broj 01/616-39-99. Kroz besplatni broj 0800 8805 osigurana je i sva druga potrebna asistencija građanima koji su pretrpjeli potresom uzrokovane štete. Iz Grada Zagreba mole građane za razumijevanje i strpljenje te da se ponašaju odgovorno i prate upute nadležnih institucija.

13:39 – Neki dijelovi Zagreba još uvijek nemaju električnu energiju, zapadni dio grada još nema grijanja zbog ispada Elektrane-Toplane iz pogona, a problema s grijanjem ima i u dijelovima gdje nema struje, doznaje se u HEP-u, u kojem očekuju da se do kraja dana normalizira situacija.

"Zapadni dio Zagreba trenutno nema isporuku toplinske energije zbog ispada Elektrane-Toplane Zagreb iz pogona i nekoliko puknuća na vrelovodnoj mreži. Osim zapadnog dijela Zagreba, bez toplinske energije su i zgrade u kojima nema isporuke električne energije, pa isu zbog toga izvan funkcije i toplinske podstanice", navode iz Hrvatske elektroprivrede.

Sve Službe HEP-a i HEP-Toplinarstva su na terenu i nastoje što prije normalizirati stanje u opskrbi krajnjih kupaca toplinskom i električnom energijom, kažu u HEP-u. Neki dijelovi grada još uvijek su bez električne energije, a neslužbeno se doznaje da je veći broj trafostanica, koje su zbog potresa bile ispale iz pogona ili su oštećene, ponovno u pogonu. Trafostanice se postupno uključuju te se postupno normalizira i opskrba u pojedinim dijelovima grada koji su bili bez struje. Ekipe Elektre Zagreb i dalje su na terenu i očekuje se da će do kraja dana biti normalizirano stanje u opskrbi električnom energijom, kažu u HEP-u.

VIDEO Boysi sudjeluju u selidbi inkubatore iz bolnice u Petrovoj

13:18 –  Građevinske tvrtke na raspolaganju su građanima i nadležnim institucijama u sanaciji šteta zbog potresa u Zagrebu, rekla je Hini potpredsjednica HGK za promet i građevinarstvo Mirjana Čagalj.

Svi kojima je potrebna pomoć mogu se javiti na mail graditeljstvo@hgk.hr. Građevinske tvrtke iz Zagreba spremne su se angažirati u saniranju štete na građevinama i drugim objektima. Spremne su angažirati radnike, inženjere i mehanizaciju, kaže Mirjana Čagalj.

13:01 – Prema podacima koje je do 11 sati prikupila zagrebačka policija, u snažnom potresu koji je jutros uzdrmao Zagreb, 15-godišnje dijete teško je ozlijeđeno u stanu u Đorđićevoj te je prevezeno u Dječju bolnicu u Klaićevoj. Za sada je oštećeno 66 objekata te 23 automobila. Najveći broj objekata i osobnih automobila oštećen je u samom centru Grada. Oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz dojave o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju.

12:52 – Sedamdeset pripadnika Hrvatske kopnene vojske, iz sastava Inženjerijske pukovnije i mehanizirane bojne Tigrovi i Gromovi na terenu je u centru grada Zagreba te pomažu u sanaciji posljedica snažnog potresa od Trga bana Jelačića, Ilicom do zapadnog dijela grada.

Pripadnici Zapovjedništva za potporu  pružaju pomoć bolesnicima i pomažu bolnicama u Zagrebu, Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kako bi se stanje što prije normaliziralo, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo obrane ( MORH) na svojim internetskim stranicama.  Ministarstvo će redovito izvješćivati o svim aktivnostima Hrvatske vojske u saniranju štete od snažnog potresa.

12:43 – Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako će Vlada upogoniti sva raspoloživa sredstva i sve što je u njenoj moći kako bi što prije sanirala štetu nastalu potresom koji je pogodio Zagreb.

"Prvi dojmovi prolazeći kroz centar grada... zaista se radi o jako velikoj materijalnoj šteti, sve to ćemo skupa procjenjivati, i sam naš proračun je što se tiče gospodarstva pod utjecajem koronavirusa. Upogonit ćemo sve što nam je na raspolaganju i u našoj moći", rekao je novinarima ministar Marić prilikom obilaska oštećenih dijelova centra Zagreba.

Dodao je da se radi o izvanrednoj situaciji te da je na Vladi da učini sve što može, proračunski i općenito, kako bi se što prije sanirala materijalna i druga šteta nastala potresom. Marić kaže kako će kasnije obići zgradu svog Ministarstva u Katančičevoj ulici koja je također stradala i kod koje je oštećen automobil. Ako stručnjaci utvrde da je zgrada statički nesigurna, najavio je Marić, Ministarstvo biti prebačeno na alternativnu lokaciju. Istaknuo je da će stručne službe u toku dana procjenjivati štetu i statiku zgrada kako bi vidjeli može li se u njima funkcionirati, a ukoliko ne može da će se pronaći alternativa.

VIDEO Potres oštetio katedralu

"Vidio sam da ima materijalne štete, nitko nije stradao, u zgradi su jedino bili zaštitari, izgleda da je sve dobro. Što se tiče oštećenja, ima ih i unutar zgrade i na krovištu", kazao je Marić.

12:42 – Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić izjavio je da su u nedjeljnim potresima u Zagrebu oštećeni dijelovi te bolnice, te da su sva djeca, kojima je to zdravstveno stanje dozvoljavalo, otpuštena iz bolnice.

Bolnica u Klaićevoj sastoji se od četiri zgrade, a najviše je stradala Fischerova zgrada iz 1908. godine, nastale su vrlo opasne pukotine u strukturi zgrade, manja urušavanja, otpala je žbuka, rekao je Roić za Hrvatsku radioteleviziju (HRT).

Preventivno su, naveo je, svi pacijenti i osoblje iz tog dijela zgrade premješteni u noviju zgradu pedijatrije koja je manje oštećena, privremeno je zatvoren operativni trakt, dok se ne utvrdi težina oštećenja.

Svu djecu i roditelje, kojima je to zdravstveno stanje dozvoljavalo, otpustili smo iz bolnice, rekao je Roić.

Preventivno smo, uz pomoć gospodina Kalinića (Ured za upravljanje u kriznim situacijama) na obližnjem srednjoškolskom igralištu stavili šator i kontejnere, ako se koji udar ponovi i ako bude potrebno da možemo vrlo brzo zbrinuti djecu u blizini bolnice, rekao je Roić.

12:39 – Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba organizirao je obroke za sve građane koji se zbog potresa ne mogu vratiti u svoje domove, a bit će dostupni nakon 13 sati na Zrinjevcu, Mažuranićevom trgu te na Trgu dr.  Franje Tuđmana.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba također je priopćio da ekipe građevinskih stručnjaka procjenjuju oštećenja zgrada prema prioritetima, a nakon pregleda na zgrade će staviti oznaku na vidljivo mjesto. Napominju da građevinski stručnjaci rade po posebnim obrascima koji su kreirani upravo za procjenu šteta nakon potresa.

Iz tog gradskog ureda mole građane da striktno poštuju oznake i ne riskiraju s ulaskom u oštećene zgrade. Osim toga, fotografiju oštećenja zajedno s adresom se može poslati na e-mail adresu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama uhs@zagreb.hr.

Hrvatski Crveni križ izvijestio je pak da su njegove ekipe krenule prema užem i širem centru Zagreba, gdje će građanima koji se ne mogu vratiti u svoje domove dijeliti deke, a na Trgu Francuske republike bit će postavljeni šatori u kojima će se dijeliti grah i čaj.

"Dijeli se 1200 deka, a najprije ćemo se pobrinuti za starije, bolesne, djecu i trudnice. Na Trgu Francuske republike postavljaju se šatori u kojima će se dijeliti grah i čaj", objavio je HCK na svojoj facebook stranici.

GALERIJA Evakuacija dječje bolnice u Klaićevoj

potres
1/13

12:33 Ovdje pogledajte trenutak potresa u Svetištu Majke Božje Remetske.

12:20 – Niz izrazito jakih potresa izazvao je niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini, priopćilo je Ministarstvo kulture koje će koordinirati pregled stanja i procjenu stupnja oštećenja na području Grada Zagreba i ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja. Procjena će se vršiti temeljem preporuka i smjernica koje će se uskladiti i s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i preventivnim mjerama djelovanja protiv COVID-19 virusa, a sve u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, priopćilo je Ministarstvo kulture.

"Ovakav niz izrazito jakih podrhtavanja doveo je do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini kako na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima tako i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba", ističu iz Ministarstva.

12:05 – Zasad nećemo nikoga premještati iz bolnice. Sve je pod kontorlom. Ljudi su dobro reagirali. Vojska i policija nam pomaže. Vojska postavlja privremene šatore. U dva kontejnera su već smješteni. Nama laicima naoko se čini da nema nekih većih oštećenja, vidjet ćemo što će reći struka. Ako bude bez većih oštećenja neće biti potrebe za raseljavanjem – kazala je dr. Alemka Markotić.

Dodala je da je trenutno 5 ljudi na respiratoru zbog infekcije uzrokovane koronavirusom.

– Pazite i dalje. Ja se nadam da će se ljudi sada sabrati i da ćemo držati ovu epidemiju pod kontrolom – ističe.

12:00 – Građanima ponavljam, potres je nešto što je jako loše, ali epidemija koronavirusa je nešto što je opasnije, molim da se i dalje pazite. Ovo je potpuno nova nepredviđena okolnost, ali je jako dobro što se dogodilo u nedjelju ujutro. I ta reakcija kakva je bila jutros nadam se da neće biti veće pojave zaraze – rekao je ministar Vili Beroš.

11:40 Premijer Andrej Plenković savjetovao je građanima Zagreba da i dalje ostanu ispred svojih domova, ali da drže razmak. Rekao je da će oko 15 sati izvijestiti što dalje te trebaju li građani i dalje biti na ulici.

– Prema informacijama voditeljice seizmološke službe potres je bio jačine 5,5 po Richteru, ovo je najjači potres u Zagrebu u zadnjih 140 godina. Jači potres je bio 1880 godine. Postoje brojna oštećenja na zgradama, pozivamo sve građane na oprez. Mi ćemo u ovom trenutku preporučiti da većina naših sugrađana u Zagrebu zasad bude ispred svojih zgrada, nema potrebe za odlascima na benzinske, neka drže razmak kako je bila preporuka stožera civilne zaštite. U ovom trenutku centralizirat ćemo sve aktivnosti, Stožer i vlada će upravljati i ovom krizom paralelno s krizom koronavirusa. Molimo sve građane da pažljivo slušaju naputke stožera. Angažirali smo Hrvatsku vojsku, sve službe grada Zagreba da odmah krenu u čišćenje grada Zagreba, nastojat ćemo da se što prije očiste prometnice. Imamo informaciju o jednom djetetu koje je teško ozlijeđeno, zasad drugih informacijama o teškim ozljedama ili smrtno stradalima, nemamo. Angažirat će sve raspoložive građevinare statičare da sukladno informacijama koje imamo pregledavaju zgrade, ovisno o oštećenjima. Ne znamo koliko su oštećene zgrade, posebno one starije. Moramo biti svi na oprezu, biti jedinstveni, bez panike zadržimo pribranost. Putem medija ćemo vas izvješćivati o tome koji su sljedeći koraci. Vrijeme se pogoršalo, no budite ispred svojih kuća i držite razmak – rekao je premijer Plenković nakon sastanka državnog vrha.   

– Panika nam nije saveznik u ovoj situaciji. Situacija u okviru zdravstvenih ustanova je relativno zadovoljavajuća. Usuglašen je stav svih ravnatelja zdravstvenih ustanova da u zgrade koje su stabilne treba postupno vraćati pacijente. Imali smo kriznu situaciju s deset novorođenčadi u Petrovoj, oni su zbrinuti. Dosad imamo informaciju o jednoj bolesnici koja je teže ozlijeđena, u tijeku je dijagnostika i operacija – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

11:35 Žarište potresa koji su u nedjelju ujutro potresli Zagreb i okolicu je na reversnom rasjedu koji se pruža paralelno s Medvednicom, kazao je seizmolog i profesor na PMF-u Marijan Herak.

"Žarište je na reversnom rasjedu koji je nastao dugotrajnom kompresijom u žarišnom području i pruža se paralelno s Medvednicom", izjavio je Herak Hini.

Prvi potres, dodao je, bio je magnitude od 5,3 do 5,4, a drugi od 5,0 do 5,1. Intenzitet u epicentru je bio VIII. stupnja MCS ljestvice (Mercalli-Cancani-Siebergova ljestvica).

11:30 – Golemi kameni križ s vrha južnog tornja Zagrebačke katedrale, koji se odlomio u jutrošnjem potresu, probio je krov Nadbiskupskog dvora i završio pred prostorijama u kojima boravi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, javili su nam naši izvori s Kaptola. Više OVDJE.

potres
1/9

11: 19 – Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da panika nije saveznik u situaciji nakon potresa koji su jutros pogodili Zagreb istaknuvši da će se nakon procjene građevinske struke, pacijenti vraćati u one zdravstvene ustanove čije su zgrade stabilne.

"Prioritet je sada sagledati s građevinskog aspekta stabilnost konstrukcija. Usuglašen je stav svih ravnatelja zdravstvenih ustanova u Zagrebu da u one zgrade koje su stabilne, a dobit ćemo postepeno evaluaciju građevinara, treba postepeno vraćati pacijente, da im se omogući adekvatno pružanje zdravstvene zaštite. Svi drugi pacijenti iz zgrada koje nisu stabilne, bit će zbrinjeni na adekvatan način", poručio je Beroš nakon sastanka državnog vrha u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

11:12 – Zračna luka Franjo Tuđman nije oštećena te očekuje uspostavu prometa poslije 10,30 sati, izvijestili su  u nedjelju iz Međunarodne zračne luke.

11:10 – HEP je izvijestio kako je sustav opskrbe električnom energijom u Gradu Zagrebu i okolici stabilan. U ovom trenutku postoji još nekoliko oštećenih trafostanica koje se vraćaju postepeno u pogon.

Zapadni dio Zagreba trenutno nema isporuku toplinske energije zbog  ispada Elektrane-Toplane Zagreb. Na pogonu nema većih oštećenja.  

Sve Službe HEP-a su na terenu i nastoje što prije normalizirati stanje u opskrbi kupaca električnom i toplinskom energijom. U Nuklearnoj elektrani Krško nema oštećenja, priopćeno je iz HEP-a.

potres
1/13

11:03 – Zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu znatno je oštećena u potresima koji su pogodili Zagreb.

Zgrada ima znatna oštećenja, urušio se dio krova, oštećeni su dimnjaci, potvrdili su iz Hrvatskog sabora ističući da u zgradu nitko ne može ući dok to ne odobre statičari. U zgradi su isključeni struja, voda i plin.

Zbog činjenice da je vikend i da Sabor ne zasjeda, u zgradi je vrlo malo osoblja, samo djelatnici saborske straže.

10:30 - Jutrošnji potres bio je magnitude 5,5 po Richteru nakon kojeg su uslijedila još dva jača, a nakon snažnog najčešće dolazi niz naknadnih koji se ne mogu predvidjeti, kazala je voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić.

„Jutrošnji potres malo iza 6 sati bio je magnitude 5,5 po Richetru s epicentrom kod Markuševca i Čučerja. Nakon tog potresa dogodila su se dva jača koja su se osjetila vrlo snažno u Zagrebu u okolici, jedan magnitude 5 a jedan jedan magnitude 3,7”, izvijestila je Ivančić nakon sastanka državnog vrha.

Poručila je da se nakon jednog snažnog potresa najčešće događa niz naknadnih potresa kod kojih se ne može predvidjeti hoće li se i kada dogoditi.

„Strah od možda jačeg naknadnog potresa je prisutan u svima nama, međutim oni se zaista ne mogu predvidjeti, kada i hoće li se opće dogoditi jači od prvog potresa”, kazala je Ivančić dodavši da se naknadni jači potres može dogoditi brzo ili za 20 dana.

Naknadnim potresima energija se raspodijeli na puno manjih potresa ali predvidjeti zaista ne možemo ništa, zaključila je.

VIDEO Trenutak potresa snimljen nadzornom kamerom

10:15 - Potres je bio jačine 5,5 po Richteru, najjači je u zadnjih 140 godina. Pozivamo sve građane na oprez. Mi ćemo za sada preporučiti da svi budu izvan zgrada - rekao je premijer Andrej Plenković te dodao:

- Nema potrebe za velikim odlascima na benzinske crpke. Imali smo dvije kontradiktorne poruke, prvo ostanite doma, a onda je bio potres. Seizmolozi će vam reći što struka ima reći o potresima i dodatnim podrhtavanjima. Intenzivirat ćemo sve aktivnosti i upravljat ćemo ovom krizom, kao i krizom oko virusa. Molimo sve građane da slušaju isključivo Stožere.

- Angažirali smo vojsku i sve službe Grada Zagreba da krenu u raščišćavanje šteta po Zagrebu i nastojat ćemo da se što prije osposobe prometnice. Angažirat ćemo statičare da sukladno informacijama pregledaju zgrade. Nitko sada ne može znati koliko su oštećene zgrade, posebno starije. Poseban fokus biti će na bolnicama - rekao je Plenković.

10:07 - Onaj tko zapovijeda je Vlada i stožer. Slušajte vijesti i informacije od nadležnih, a to je prije svega predsjednik Vlade i Stožer civilne zaštite. Sve drugo što slušate, možete zanemariti, rekao je predsjednik Zoran Milanović nakon sastanka državnog vrha.

9:50 - Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u nedjelju da je zapovjedio „dizanje“ Hrvatske vojske koja će pomoći Zagrebu kojeg su rano jutros pogodila dva snažna potresa.

„Svi su u pogonu, dao sam zapovijed da se digne Hrvatska vojska, za koji sat vremena bit ćemo na raspolaganju pružiti pomoć Zagreb“, rekao je ulazeći na sastanak državnog vrha, prenosi Hrvatski radio.

 Zbog snažnih potresa koji su uzdrmali hrvatsku metropolu, jutros je sazvan je hitan sastanak državnog vrha, predsjednika države. Vlade, Sabora, te nadležnih službi. 

9:43 - Pripremite se na slabije, ali brojne potrese i to ne samo danas već u sljedećim tjednima, poručuje Geofizički odsjek Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu na svojim Facebook stranicama.

"Možemo očekivati naknadne slabije potrese. Postoji vjerojatnost za jači potres, ali je jako jako mala", navodi Geofizički odsjek i poručuje građanima da ne nasjedaju na glasine o jačem potresu koji slijedi.

"Dogodilo se ono o čemu pričamo već dugo, snažan potres u Zagrebu! I nije bio bezveze! No nije ni katastrofa. Ima štete, ponajprije u starijem dijelu grada i na starijim građevinama", piše na Facebook stranici "Geofizika uživo".

Pozivaju građane da ostanu pribrani i da ne paničare, ali i da budu svjesni da slijedi pojačana seizmička aktivnost u sljedećim tjednima, možda mjesecima.

"Ne možemo vam reći hoće li doći jači potres, ali možemo očekivati oko desetak potresa magnitude oko 4,0, stotinjak magnitude 3,0, oko tisuću magnitude 2,0. Neće biti ugodno, ali ni katastrofa – nakon nekog vremena ćete se čak i naviknuti", navode.

Potresi magnitude oko 4,0 mogu prouzrokovati manju štetu, prvenstveno na lošije građenim i starijim građevinama i onima već oštećenima, poručuju s odsjeka PMF-a.

9:34 - Kako postupati prije, za vrijeme i nakon potresa. Upute porčitajte ovdje.

9:20 - Veliki zagrebački potres 1880. godine ubio je dvoje, oštetio 1758 kuća. Opširnije ovdje.

9:12 - Najgori je potres prošao, ali moguće je da bude još sekundarnih. Oni koji su izašli iz zgrada trebaju se udaljiti jedni od drugih jer time ugrožavate svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji - kazao je ministar Davor Božinović.

8:56 - Hajduk poslao snažnu poruku stanovnicima glavnog grada: 'Drži se, Zagrebe!' Više pročitajte ovdje

8:46 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će seizmolozi i građevinski stručnjaci vrlo brzo napraviti procjenu sigurnosti zagrebačkih zgrada, a istaknuo je i da je situacija puno složenija s obzirom na globalnu pandemiju koronavirusa. Opširnije ovdje.

8:29 - Stradala je na žalost i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Crkva je pretrpjela velike štete. Opširnije ovdje.

8:27 - Državni vrh hitno se sastaje u 8.30 u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Bit će nazočni premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik RH Zoran Milanović, ministar obrane Damir Krstičević, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i drugi

8:14 -  Potres se, javljaju nam, osjetio i u Gorskom kotaru.

- Potres se oko 6:20 jutros snažno osjetio u Delnicama. Stan je na prvom katu, a jako podrhtavanje probudilo je cijelu obitelj. Trajalo je između 5 i 10 sekundi, u horizontalnim (lijevo-desno) trzajima, što je uzrokovalo i zvučne efekte: drhtanje ormara, drmanje kreveta, lampe i općenito nelagodu. Zadnji sličan potres, ali još jači, osjetio se u Delnicama, prije 45 godina, kad sam s roditeljima, još kao dijete, istrčala iz zgrade... Jutros pak su svi ostali u kućama, snijeg je tanko prekrio krovove i tlo, a spavanja je dosta - kaže obitelj Šostik.

8:10 - Na području Zagreba nakon jutrošnjih potresa ima zatočenih osoba, doznaje se iz Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba. Službenici javljaju da nema potvrđenih informacija o žrtvama. 

 8:07 - Oko šest sati i trideset minuta podrhtavanje tla osjetili su i građani Novske, uz tutanj koji je dolazio iz daljine lagano su se zatresle stambene zgrade i obiteljske kuće. Ponovno podrhtavanje tla u Novskoj i njenoj okolici osjetilo se i minutu-dvije nakon sedam sati. Zasad nema podataka o bilo kakvoj šteti.

8:06 -  Jedno je dijete ozlijeđeno u potresu koji je jutros potresao Zagreb, izvijestio je u nedjelju ujutro ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić. Dijete je ozlijeđeno kad je pao dio krova i prevezeno je u Klaićevu bolnicu. Na poziv policije Hitna pomoć je izašla i na teren u Ulicu kralja Držislava gdje je srušena kuća, dodao je. 

7:50 - Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić kazao je da se ne ulazi u kuće i u stanove. Predviđa se drugi udar. Civilna zaštita pomaže ljudima na terenu.

------------------

Epicentar prvog potresa u 6.24 sati je bio 7 kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od 10 kilometara. Podrhtavanje se osjetilo i u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Međimurju, Križevcima...

Iz MUP-a su savjetuju gražanima na otvorenom da se udalje od građevina bez obzira jesu li oštećene ili ne te da se udalje od električnih stupova ili kablova.

Po centru Zagrebu je više oštećenja na zgradama, cigle su padale po automobila, a mnogi građani nam javljaju o popucanim staklima, razbacanim policama i stvarima...

Građani nam javaljaju da su im se tresle zgrade, a podrhtavanje je potrajalo 10-tak sekundi. U istočnim predgrađima nakon potresa osjetilo se još nekoliko manjih podrhtavanja.

potres
1/30

"Jako, jako snažan u Zagrebu. Izbacio me iz kreveta. Iduće podrhtavanej bilo lakše, ali neugodno", "Jako je zatreslo i bilo jako glasno. Moja zgrada je cijela popucala", "Zgrada se njihala. Užas" - samo su neki od komentara preplašenih građana od kojih je većina u strahu izašla na ulice.

Ključne riječi

Komentara 245

LO
Lonja
06:41 22.03.2020.

Malo smo naljutili Onog gore, ozbiljno

DE
densokubura
06:41 22.03.2020.

sad još samo da svemirci dođu pa da sve doživim

Avatar Baba Vanga
Baba Vanga
06:48 22.03.2020.

Onaj gore je rekao ili dosta ili posljednje upozorenje , a ovih dana sve je više onih koji su Ga se odrekli pa mu se sad mole. Nisam ni ja ništa bolji no previše odjednom da bi bila slučajnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije