Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel Udruge Eko Kvarner

Potrebne hitne mjere: Ubrzan pomor plemenitih periski, za njihov spas preostali tjedni

Komin: Pomor periski na ušću Neretve
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
20.09.2020.
u 16:01

Znanstvenici predlažu da se u očuvanje plemenite periske uključe znanstvene institucije koje raspolažu potrebnom opremom i tehnologijom za daljnja istraživanja i pohranjivanje gameta

Udruga Eko Kvarner pozvala je u nedjelju državno vodstvo da poduzme hitne mjere za spas zaštićenih plemenitih periski u Jadranu te podrže prijedloge znanstvenika, sudionika skupa o proširenju ekološke mreže Natura 2000 na morska područja.

Iz Eko Kvarnera ističu da je pomor plemenitih periski proteklih mjeseci znatno ubrzan te procjenjuju da su za njihov spas preostali tjedni. Smatraju da je potrebno preostale žive primjerke odmah staviti u karantenu i pokušati intezivan uzgoj mlađi.

"Ako mjerodavni ne posvete dovoljno pažnje tom problemu i ne angažiraju dovoljno raspoloživih resursa, vjerojatno ćemo već sljedeće godine moći postaviti prvi spomenik još jednoj zauvijek izgubljenoj vrsti", ističu iz Eko Kvarnera.

Pozivajući se na zaključke i prijedloge skupine znanstvenika, oblikovane nakon nedavnog znanstveno-stručnog skupa "Proširenje ekološke mreže Natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske" ističu da su od 2016. zabilježeni prvi slučajevi masovnih pomora periski na Mediteranu. Tijekom 2019. prvi pomori uočeni su u južnom i srednjem Jadranu. Naglo smanjenje populacija uzrokovano je parazitom te se periska našla na crvenoj listi Međunarodne udruge za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN), kao kritično ugrožena vrsta.

Periske u Jadranskom moru zaražene

Znanstvenici navode da je sadašnje stanje populacije plemenite periske u Jadranskom moru uzrokovano parazitom Haplosporidiumm pinnae, bakterijom roda Mycobacterium i mogućim drugim uzročnicima te traže hitne mjere - od odlučivanja do dodatnih ulaganja u znanstvena istraživanja i proširenje kapaciteta očuvanja u kontroliranim uvjetima.

Ističu da su periske u Jadranskom moru zaražene, da se broje posljednji živi primjerci te da moguće mjere zaštite i očuvanja propisane važećom zakonskom regulativom u prirodnom okolišu nisu primjenjive zbog dužine trajanja predviđenih istraživanja i protokola.

"Jedine raspoložive i učinkovite mjere očuvanja plemenite periske su zakonski legitimni nalozi resornog ministarstva te ovlaštenje nekolicine stručnjaka za izdvajanjem još živih primjeraka iz 'in situ' u 'ex situ' kontrolirane uvjete, izvan redovnih protokola", poručuju znanstvenici.

Smatraju i da protokol postupanja izdvajanja plemenite periske iz prirodnog okoliša u kontrolirane uvjete treba odrediti na osnovi iskustava Aquariuma Pula, koji je jedini poduzeo mjere zaštite i uspio očuvati tridesetak živih zaraženih primjeraka i petnaestak živih zdravih jedinki.

Predlažu da se u očuvanje plemenite periske uključe znanstvene institucije koje raspolažu potrebnom opremom i tehnologijom za daljnja istraživanja i pohranjivanje gameta, da se za prihvat i kontrolirani uzgoj periske osposobi nekoliko jadranskih centara, naglašavajući da su za hitne mjere očuvanja potrebne financijske potpore na nacionalnoj i europskoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije