Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOURBON RHODE

Filipinac koji sudjeluje u potrazi: Upravo su nam zadali novi uzorak. Dajemo sve od sebe

Foto: bourbonoffshore.com
1/4
10.10.2019.
u 22:20

Strašno je to složeno sve skupa. Zaista kao da tražite iglu u plastu sijena, poručio je tručnjak u području traganja i spašavanja, Davor Alujević.

Nakon što je jučer uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi probudila se nada kako će uskoro stići dobre vijesti o pronalasku kapetana Dine Miškića i šestero nestalih pomoraca usred Atlantika. Svi brodovi uključeni u potragu uputili su se prema lokaciji spomenutog objekta, a vlasnik potonulog tegljača tvrdi da neće prekinuti operaciju spašavanja. 

22:30 Filipinski član posade trgovačkog broda koji je trenutno uključen u potragu za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i ostalim nestalim članovima posade Bourbon Rhodea otkrio je informacije s lica mjesta. Kaže da nije vidio nikakve letjelice dok je bio na straži i zato nije siguran ima li uopće zrakoplova koji sudjeluju u potrazi.

- Još uvijek tražimo. Vrijeme je dobro, ali ne vidimo ništa. Bio sam sinoć na dužnosti i bila su tri broda u akciji traganja i spašavanja. ALP Striker vodi i zadaje uzorke potrage, sad za pet brodova. Upravo su nam zadali novi uzorak. Dajemo sve od sebe. Nadam se da ćemo pronaći nešto.  Molitva, molitva, molitva… to je jedina stvar koju možete napraviti u ovome trenutku, a mi ćemo dati sve od sebe u potrazi - kazao je za Morski.hr filipinski pomorac kojemu ova potraga posebno emotivno pada jer je među nestalima s Bourbon Rhodea je i njegov sunarodnjak, drugi časnik Edwin Furog.

22.00 Na Facebook stranici Bourbon Rhode Rescue objavljene su koordinate na kojoj se možda nalazi splav. Lokaciju je objavio Sebastian Latocha, jedan od administratora te Facebook grupe.

Apelirao je na sve pomorce koji prolaze u blizini da provjere tu lokaciju.

- Molim vas, podijelite ove informacije i ako ste u mogućnosti proći tim putem, to bi pomoglo i povećalo mogućnost bržeg pronalaska nestalih pomoraca - napisao je Latocha.

Foto: screenshot/Facebook

14:30 U ovom trenutku šest brodova na terenu traži 7-metarsku splav, a najbliže plovilo udaljeno je 240 km, piše Morski.hr. 

Prosječna udaljenost okolnih plovila od područja potrage je oko 555 km, što je malo više od udaljenosti između Splita i Beča. Prvo kopno je Barbados, udaljen od središta potrage 1738 km, što je samo 100 km manje od zračne udaljenosti između Zagreba do Moskve.

13:50 Ukrajinska pučka pravobraniteljica Lyudmila Denisova pozvala je ukrajinskog ministra vanjskih poslova Vadima Prystayka da poduzme hitne mjere. 

- Potraga za ozlijeđenim građanima Ukrajine, članovima posade Bourbon Rhode, hitno bi trebala biti nastavljena - istaknula je pravobraniteljica. 

 

11:40 Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da Vlada ulaže maksimalan napor kako bi se dobile bilo kakve nove korisne informacije o sudbini pomorca Dine Miškića, nakon potonuća tegljača "Bourbon Rhode" u Atlantskom oceanu, 26. rujna.

"Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije u vezi sa sudbinom gospodina Dine Miškića, a u kontaktu smo i s njegovom obitelji", rekao je premijer na kraju sjednice Vlade.

Izvijestio je da je Vlada i cijela diplomatska služba cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlastima kojima su, nakon što ih je Vlada dobila od Europske agencije za pomorsku sigurnost, proslijeđene satelitske snimke Atlantskog oceana upravo u dijelu gdje se nesreća dogodila. Pretražuje se, dodao je premijer, područje koje je dva puta veće od površine Hrvatske.

"U svakom slučaju, angažman je maksimalan i konstantan i radit ćemo to dok god ne dobijemo bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne", zaključio je.

10:30 Gael Bodenes, direktor tvrtke Bourbon Offshore u čijem je vlasništvu potopljen tegljač obećao je da neće zaustaviti operaciju potrage i spašavanja, javlja Ukrinform

- Mi smo kao tvrtka fokusirani na provođenje operacija traganja i spašavanja, kao i na svu moguću podršku obiteljima članova posade - navodi se u priopćenju tvrtke. U priopćenju stoji kako su u kontaktu s obiteljima nestalih pomoraca. 

- Solidarnost pomorskog svijeta je ključna u ovom teškom razdoblju, rekao je Bodenes.

8:00 Francuska je noćas u potragu poslala još jedan brod obalne straže, potvrdili su Večernjem listu iz Sindikata pomoraca.

Foto: Marinetraffic.com

– Po uočavanju signalnih raketa, brodovi su se uputili put područja u kojem je približno određena pozicija ispaljivanja istih, i u tom relativnom malom prostoru su krenuli u zgusnutiju formaciju pretrage skupa sa, čini mi se zrakoplovom C130. Ukoliko je satelit uočio splav, na osnovu GPS pozicije i odmaka od otprilike 2 sata za zaprimanje snimke, radi se proračun “u hodu” tj. korekcija pozicije za prevladavajući smjer valova i struje – pretpostavka gdje će splav biti odnesena za ta 2 sata, plus naravno, vrijeme doplovljenja brodova do pozicije – kazao je za Morski.hr stručnjak u području traganja i spašavanja, Davor Alujević, te dodao:

- Strašno je to složeno sve skupa. Zaista kao da tražite iglu u plastu sijena. Bilo bi zanimljivo vidjeti ukoliko nađu splav, koliko je udaljena i u kojem smjeru u odnosu na prvu pronađenu.  

Prostor koji se pretražuje puno je veći od Jadranskog mora, a najbliže kopno je udaljeno 1738 kilometara, piše Morski.hr.

Tegljač Bourbon Rhode je potonuo prije dva tjedna, a od posade koja je imala 14 članova, pronađeno je njih sedmero.

Komentara 21

Avatar HrvatCroata
HrvatCroata
18:27 10.10.2019.

Bilo bi zbilja super da ga nadju, ali moze li meni netko objasniti zasto su plovili preko putanje uragana? Jeli ih netko natjerao, lose planiranje, izgbili se, sto?

OR
Orserra
02:33 11.10.2019.

Komercijala uvijek tera zapovjednika da radi nesto sto je suprotno sigurnosti. U shipping-u su ucijek veliki novci u pitanju. A zadnja rijec je uvijek od zapovjednika broda. Ako u ovakvoj situaciji zapovjednik dojde u konflikt sa firmo, najgore sto se moze dogoditi za dobije nogu kada stigne u destinaciju, samo spasi zivu glavu. Sada je tu lako bit pametan sto se je tu dogadalo. Nedostatak goriva, datum to kada moraju stici u Georgetown zbog novog projekta/ugovora. Danas imas weaher routing, weather report tako da se je sve znalo kretanje tog ciklona. Zapovjednik ako nije imamo dosta goriva da izbjegne ciklon, morao bi stati koji dan prije i pocekati da ciklon prode. Ako zakasni kontrakt zbog toga to je drugo pitanje. .

AM
Axis Mundi
20:57 10.10.2019.

Još uvijek se nadamo. Inače, nije "tručnjak", nego "stručnjak", a i trebalo bi konačno odlučiti je li "splav" ili "splava".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije