Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEF PREMIJEROVA KABINETA

'Potraga se ne prekida ni 11. dan, popodne snima novi satelit'

Zvonimir Frka Petešić, Bourbon Rhode
Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Borubon Offshore
1/6
11.10.2019.
u 09:33

- U petak popodne očekujemo prelet novog satelita, i nakon toga u popodnevnim ili večernjim satima, očekujemo čuti ima li što na tim snimkama - kaže Zvonimir Frka Petešić, šef kabineta premijera Andreja Plenkovića.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić očekuje nove informacije o potrazi za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i njegovom posadom - večeras, u petak predvečer. Najvažnije, potraga se ne - prekida.

- Zasad nemamo dodatnih vijesti. Satelitske snimke nažalost nisu ništa pokazale. U petak popodne očekujemo prelet novog satelita, i nakon toga u popodnevnim ili večernjim satima, očekujemo čuti ima li što na tim snimkama - kaže Petešić, šef Plenkovićeva kabineta.

Jučerašnje satelitske snimke neupotrebljive su jer je bilo oblačno, a za dobru snimku treba biti vedro i dan. Ako bude pozitivnih vijesti, ako se ponovo na snimku pojavi splav, to bi itekako pomoglo u usmjeravanju potrage. Oni koji prate ovakve hitne situacije, ne sjećaju se toliko opsežne akcije, diplomatskih pritisaka, uključenih brodova, aviona, satelita...

- Zasad je bilo pet satelita uključeno u snimanje tog područja i svi snimci, osim jednog, nisu ništa pokazali. A na tom jednom snimku, dakle, uočen je jedan objekt čiji promjer odgovara veličine gotovo jednog piksela. Teško je identificirati o čemu se radi.

No, što ako snimka opet ne pokaže ništa? Francuzi tvrde da će uskoro odlučiti hoće li nastaviti potragu..., što ne zvuči optimistično?

- Vidjeli smo te medijske napise, ali zasad francuska prefektura nije donijela takvu odluku. Ovo je 11 dan, nažalost, bez rezultata, i mi se nadamo da će potraga nastaviti što je duže moguće. Svjesni smo da je s francuske strane napravljen ogroman napor, i znamo preko naših ljudi koji su svakodnevno u kontaktu svima, da je cijela ekipa izrazito angažirana, ali i iscrpljena psihički i da vrlo emotivno doživljavaju cijelu potragu - kazao je Petešić pa dodao:

- Nastavljamo s kontaktom s Europskom agencijom za pomorsku sigurnost u nadi da će sateliti, već u petak popodne, nešto identificirati...

Komentara 10

BA
Badbit
10:15 11.10.2019.

Neka se branitelji odreknu djela mirovina za spas kapetana..

Avatar tituš
tituš
10:23 11.10.2019.

Pitanje je volje i želje da se pronađe ove ljude! Ameri vide kilometrima pod zemljom, morem, gađaju milimetarski raketom, kamoli ne bi mogli otkriti poziciju splava i toplinu ljudskih tijela, no vjerojatno očekuju novce. Platite koliko treba, tri vlade i države to moraju učiniti za spas ljudi!

Avatar EtTore
EtTore
20:12 11.10.2019.

Amin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije