Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAFINERIJSKO ONEČIŠĆENJE

Potpuni rezultati mjerenja razine zagađenosti zraka za deset dana

02.03.2009.
u 17:07

Danas je u poslijepodnevnim satima počelo prvo mjerenje razine zagađenosti zraka u Slavonskom Brodu nastalo preradom nafte u bosanskobrodskoj rafineriji. Kako stalna mjerna stanica koja je predviđena na meteorološkoj stanici Jelas još uvijek nije izgrađena, Grad je naručio pokretni laboratorij iz Zagreba koji će u sljedećih deset dana izmjeriti razinu najčešćih otrovnih i kancerogenih kemijskih spojeva koji nastaju preradom nafte.


Video: Bernard Karakaš

- Na teren smo dovezli desetak instrumenata, od kojih svaki radi na drugom principu, ali svode se na infracrvenu i ultraljubičastu spektrografiju.

Sad mjerimo sumporne spojeve, benzen, ugljični monoksid, dušične okside te lebdeće čestice, a prvi će rezultati biti poznati u utorak, kaže mr. Gordan Golja, voditelj laboratorija tvrtke Dvokut Ecro koja provodi mjerenja. Prema njegovim riječima, u Brodu se navjerojatnije radi o povećanoj razini o sumporovodika i SO2, no više o samom zagađenju bit će poznato po dovršetku desetodnevnog mjerenja. Prikupljene rezultate slavonskobrodska Gradska uprava proslijedit će Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH, ali i bosanskobrodskoj lokalnoj samoupravi.

- Mjerenja će biti pokazatelji stvarnog stanja zagađenosti, ali i osnova za pokretanje eventualne diplomatske akcije. Ako to ne urodi plodom, a pokaže se da su vrijednosti kemijskih spojeva u zraku i dalje iznad dozvoljene razine, razmislit ćemo o zahtjevu za zatvaranje naftovoda, kaže brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije