Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAKRIZA

Potpuni ekonomski slom SAD-a: Broj nezaposlenih narastao na oko 30 milijuna

Donald Trump
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
1/4
30.04.2020.
u 18:08

Nešto manje od četiri milijuna Amerikanaca zatražilo je u prošlom tjednu naknadu za nezaposlenost, što pokazuje da je val otpuštanja zahvatio i sektore koji u početku nisu bili izravno pogođeni mjerama suzbijanja koronavirusa.

Ukupno je prošlog tjedna prema sezonski prilagođenim podacima podneseno 3,839 milijuna zahtjeva za isplatom naknade za nezaposlenost, objavila je u četvrtak američka vlada. 

Time je od sredine ožujka broj nezaposlenih narastao na oko 30 milijuna, što približno odgovora 18,4 posto radno sposobnog stanovništva SAD-a. Premda je u prošlom tjednu podneseno manje zahtjeva nego u tjednu ranije, kada je isplatu naknade zatražilo 4,442 milijuna Amerikanaca, razmjeri otpuštanja i dalje su na razinama kakve su prije samo nekoliko mjeseci bili nezamislive.

U zadnjem tjednu ožujka naknadu je zatražilo rekordnih 6,867 milijuna građana SAD-a, podsjeća Reuters.

“Broj otpuštenih radnika ostat će vjerojatno visok još neko vrijeme, budući da se slabija potražnja prelijeva i na sektore koji u početku nisu bili izravno pogođeni mjerama prekida poslovanja", tumači Andrew Hollenhorst, ekonomist u Citigroupu.

Donald Trump
1/4

Raspoloživi podaci upućuju na zaključak da bi stopa nezaposlenosti u travnju mogla premašiti 15 posto.

Ekonomisti smatraju da stopa ipak neće biti tako visoka s obzirom na prirodu radnih mjesta izgubljenih zbog karantene. Podsjećaju da je vlada omogućila isplatu naknade i građanima koji su privremeno ostali bez posla zbog razloga povezanih s Covid-19. Tako zahtjev mogu podnijeti i oni koji su u karanteni i čekaju da se vrate na posao, kao i oni koji su prestali raditi zbog rizika izloženosti ili zaraze ili zbog skrbi za člana obitelji.

Ured za statistiku o zaposlenosti pri ministarstvu rada, koji objavljuje izvješće o zapošljavanju i nezaposlenosti, smatra nezaposlenima one građane koji nemaju posao, aktivno su ga tražili u protekla četiri tjedna i trenutno su raspoloživi za rad, podsjeća Reuters.

Komentara 34

VA
vadis1
18:39 30.04.2020.

Miroslav P: Kao u svemu u zivotu nista nije perfektno tako ni USA. SSSR je davno propao, bas zato sto su bili socialisticka zemlja. Sto to znaci? To znaci izmedju ostalog da lijencine i nesposobne netko treba suportirati, a onda to ugusi marljive i sposobne jer nisu spremni na dodatni napor. Kuba bas nikome nije uzor. Na Zapadu postoji idividualna odgovornost, ne kao u bivsim socialistickim zemljama ukljucujuci Hrvatskou, nitko nije odgovoran. Gospodine Miroslave, ne mozete trositi vise nego imate, eventualno sve dodje na naplatu. U Hrvatskoj nazalost socialisticko ponasanje i mentalitet traju.

Avatar local_patriot
local_patriot
18:36 30.04.2020.

izhebali ih kinezi kao male majmune heheheh,neka past ce oni na koljena pa ce jesti koru s drveca kao partizani

OR
orao10
07:04 01.05.2020.

600 dolara drzavne i 450 od savezne drzave u kojoj zivim tjedno pomoci to je preko cetiri tisuce mjesecno i vise zaradjivam nego kad sam radio i sjedim kod kuce i pojem coronu,mislim pivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije