Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLAPS Proračun u siječnju doživio strmoglavi pad

Potpuna financijska propast Federacije BiH

29.01.2009.
u 23:00

Ako je suditi prema prvih 30 dana (ne)punjenja proračuna Federacije BiH, neće se biti potrebno posebno truditi s donošenjem bilo kakvih dodatnih političkih odluka za unutarnjim prestrukturiranjem države u nove jedinice. Dogodit će se financijska propast koja, u kombinaciji s očekivanim učincima svjetske krize, može ozbiljno destabilizirati sustav.

50 milijuna KM
Naime, proračun Federacije se mjesečno punio najčešće između 1,5 i 2 milijuna konvertibilnih maraka dnevno, što sugerira da će na kraju mjeseca biti na raspolaganju tek nešto više od 50 milijuna maraka. Istodobno, samo obveze prema razvojačenim braniteljima iznose oko 30 milijuna maraka.

Iako prvi mjesec u godini uvijek rezultira slabijim punjenjem proračuna, ovaj podbačaj je najgori do sada, a u odnosu na prošlu godinu se dogodilo smanjenje između 20 i 30 %. Rezultat toga su i značajno slabiji prihodi koje Federacija dobiva raspodjelom od neizravnih poreza. To u prijevodu znači da Federacija neće biti u stanju izmirivati nešto manje od polovice svojih obveza, što predstavlja alarm za opću opasnost.

Opasnost od novog rata
Unatoč tome što je Federalno ministarstvo financija i ranije upozoravalo na katastrofalne posljedice, Vlada, zakonodavna, ali ni cijela izvršna vlast nisu pokazali pretjeranu ozbiljnost u suočavanju s najtežom godinom u pogledu financijske krize, ali i s vrlo izvjesnom političkom nestabilnosti.

Stoga nisu pretjerano nategnute ni riječi prvog čovjeka SDA Sulejmana Tihića koji je nedavno na sastanku s američkim veleposlanicima rekao kako u Bosni i Hercegovini nije isključena ni opasnost od izbijanja novoga rata. Nestabilnost i socijalni nemiri već su na vratima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije