Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTROLA MEDIJA

Potpredsjednik poljske vlade: "polonizirat" ćemo medije u idućem mandatu

Njemački medijski vlasnik Axel Spinger
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL
20.06.2019.
u 19:33

Kada postoji sukob interesa između Poljske i Njemačke te novine predstavljaju njemačko gledište i njemačke interese, kazao je Jaroslaw Gowin.

Poljska vladajuća stranka će imati zadatak "ponovno polonizirati" poljske medije, u slučaju pobjede na izborima koji će se održati u listopadu ili studenom, rekao je potpredsjednik vlade.

Stranka Pravo i pravda (PiS) je dugo sugerirala da će pokušati staviti pod kontrolu medije u stranom vlasništvu, zbog čega ju je oporba kritizirala da želi ugušiti slobodu tiska.

"Dostojanstvena nacija i dostojanstveni ljudi ne mogu dozvoliti da većina medija bude u stranim rukama i to je zadatak s kojim se naša vlada suočava, ako ostanemo na vlasti u idućem mandatu", rekao je potpredsjednik vlade Jaroslaw Gowin, a prenijela poljska javna novinska agencija PAP.

U Mađarskoj su suradnici premijera Viktora Orbana, koji je PiS-ov saveznik, preuzeli kontrolu nad velikim dijelom medija, a vladajući Fidesz u potpunosti kontrolira javne medije, zbog čega se suočava s međunarodnim optužbama za slabljenje slobode govora.

Slično Orbanu, dolaskom na vlast 2015., PiS je polako krenuo preuzimati kontrolu nad javnom televizijom TVP, koju opozicijski političari optužuju za pristranost u korist vlade.

S druge strane, medijska grupa Discovery vlasnik je TVN-a, nadređene tvrtke televizijske postaje TVN24, a u Poljskoj je prisutan i njemački Axel Springer kao vlasnik poljskog izdanja Newsweeka i tabloida Fakt koji su često kritičari vlade.

"Kada postoji sukob interesa između Poljske i Njemačke te novine predstavljaju njemačko gledište i njemačke interese", kazao je Gowin.

Komentara 12

I1
ing-12345
20:21 20.06.2019.

I Suverenisti će hrvatizirati hrvatske medije nakon izbora sljedeće godine.

KR
kruti27
19:42 20.06.2019.

eh, da mi je tako istrijebiti jugo-srpske medije kod nas, uf!!!

VJ
vjaceslav
20:10 20.06.2019.

kada ćemo kroatizirati hrvatske medije? mnogi uopće ne znaju da više ne postoji srpskohrvatski jezik, naime, "Službenim dopisom od 17. lipnja 2008. godine Međunarodno tijelo za norme ISO 639-2 Registration Authority u Washingtonu i njegovo savjetodavno tijelo Joint Advisory Committee, potvrđuju prihvaćanje zajedničkoga zahtjeva dviju nacionalnih knjižnica i nadležnih državnih zavoda za norme Hrvatske i Srbije, te donose odluku kojom se odbacuje daljnja upotreba oznaka scr za hrvatski i scc za srpski jezik, te određuje nove oznake: hrv za hrvatski i srp za srpski jezik, kao jedine važeće oznake i za bibliografsku i za terminološku primjenu. Tom odlukom srpskohrvatski jezični sklop izbrisan je iz daljnje upotrebe, a dva odvojena jezika, hrvatski i srpski sa svojim odvojenim oznakama, dobili su sva prava i mogućnosti daljnje nesmetane uporabe. Ova se odluka počela primjenjivati od 1. rujna 2008.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije