Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA PROŠIRILA MJERE POMOĆI

Potpore i dobavljačima tvrtki koje su zatvorene odlukom Stožera

Zagreb: Iako strože mjere započinju sutra, već su danas terase kafića prazne
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
04.12.2020.
u 10:03

Tvrtkama kojima je zabranjen rad Hrvatski zavod za zapošljavanje isplaćivat će sredstva za fiksne troškove.

Upravno vijeće Zavoda za zapošljavanje u petak će donijeti novu odluku o potporama za čuvanje radnih mjesta i mjerama koje će se primjenjivati za sve tvrtke kojima je zabranjen rad odlukama Stožera. Osim ugroženih sektora koji su od listopada već uključeni u mjere, po novome pravo na potpore imaju i svi poslodavci koji su poslovno povezani kao dobavljači s poslodavcima koji su zatvoreni odlukom Stožera.

Poslovno povezani poslodavci moraju dokazati pad prihoda od najmanje 40% neovisno o tome za koju su djelatnost registrirani, a njima će se isplaćivati 2000 kuna potpore po radniku za pad prihoda od 40 posto, 2500 kuna za pad prihoda od 45 posto i 4000 kuna za pad veći od 60 posto. Tvrtkama kojima je zabranjen rad isplatit će se 4000 kuna po radniku. Od petka će se mjerama moći priključiti i direktori/prokuristi firmi koje imaju više od 10 zaposlenih, naravno ako primaju plaću iz te firme.

Po novome tvrtkama kojima je zabranjen rad Hrvatski zavod za zapošljavanje isplaćivat će sredstva za pokriće fiksnih troškova za zatvorene djelatnosti prema podacima koje dobiju od Ministarstva financija i Porezne uprave. Inače, potpora za radnike može se isplatiti i za radnike zaposlene do 31. listopada 2020. za studeni, a za radnike zaposlene do 30. studenog 2020. za prosinac. Jednako tako, pravo na korištenje mjera imaju svi poslodavci osnovani do 30. rujna 2020. Za potporu za studeni 2020. gleda se pad u studenom, a za potporu za prosinac pad u prosincu, a ne kao do sada pad u prethodnom mjesecu.

Također od petka će svi poslodavci moći birati hoće li gledati pad u kumulativu za dva kvartala (1. travnja do 30. rujna) ili mjesec po mjesec.

Izmijenjen je i dokaz pada prihoda koji se ne dokazuje striktno iz PDV obrasca nego se daje mogućnost poslodavcima da određene prihode (prodaja dugotrajne imovine, vlastita potrošnju za osobni automobil, poseban postupak oporezivanja putničkih agencija ili poseban postupak oporezivanja marže za rabljena dobra ili poseban postupak za prodaju putem javne dražbe, obavljanje usluga koje nisu predmet oporezivanja PDV-om u tuzemstvu) isključe iz vlastitih prihoda i na taj način realnije prikažu pad prihoda poslovanja.

Također treba naglasiti da se pod zatvorenim djelatnostima smatraju sve djelatnosti zatvorene odlukom Stožera, što znači da se i svi ugostiteljski objekti smatraju zatvorenima bez obzira na mogućnost dostave hrane.

Vlada je jučer odlučila i da se poduzetnici kojima su nove epidemiološke mjere onemogućile rad oslobode plaćanja zakupnine i najamnine poslovnih prostora u državnom vlasništvu. Ministar graditeljstva i državne imovine Darko Horvat objasnio je da je cilj pomoći poduzetnicima da zadrže gospodarsku aktivnost i zaposlenost. Dijela zakupnina i najma oslobodit će se i oni kojima rad nije zabranjen, ali su pretrpjeli pad prihoda veći od 60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to razmjerno padu prihoda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije