Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO Demoskop

HDZ u godinu dana 'pao' za 9 posto, a SDP za 6. Živi zid najveći dobitnik

Andrej Plenković
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
07.06.2018.
u 10:38

Mostu je u godinu dana potpora birača porasla za 0,6 postotnih bodova.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom lipnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik, rezultat je redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom lipnja (od 01. do 05. lipnja), prenosi N1.

Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 24,8 posto (prema 26,4 posto iz svibnja). SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 19,1 posto (u odnosu na 20,7 posto iz svibnja). Živi zid je na trećem mjestu s izborom od 13,1 posto (prema 12,7 posto iz svibnja). Most je na četvrtom mjestu s izborom od 7,8 posto (prije mjesec dana 7,6 posto).

Među prve četiri stranke na ljestvici rejtinga u odnosu na prošli mjesec dvije su zabilježile međumjesečni pad (HDZ i SDP po -1,6 postotnih bodova), dok je za Živi zid i Most zabilježen međumjesečni rast izborne podrške (0,5, odnosno 0,2 postotnih bodova).

Andrej Plenković
1/8

U usporedbi međugodišnjih rezultata (lipanj 2018. vs. lipanj 2017.) najveći dobitnik je Živi zid sa 7 postotnih bodova te Most (0,6 postotnih bodova), dok su s druge strane dvije vodeće stranke zabilježile međugodišnji pad izborne podrške (HDZ -9,2 postotnih bodova; SDP -5,7).

Vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara i ovaj mjesec drži "Nitko" (niti jedan političar) s izborom od 24,9 posto (prema prošlomjesečnih 25,1 posto). Na drugom se mjestu nalazi predsjednica Grabar Kitarović s izborom od 15,1 posto (u svibnju 16 posto). Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 10,2 posto izbora (prije mjesec dana 11,2 posto). 

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 27 posto (u odnosu na 26,8 posto iz svibnja). Drugo mjesto dijele "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,4 posto (prije mjesec dana 14,9 posto). Na trećem je mjestu Davor Bernardić s izborom od 10 posto (u svibnju 10,9 posto). 

Razina potpore politici Vlade RH u devetnaestom mjesecu njezina mandata iznosi 30 posto (prema 31,3 posto iz prethodnog mjerenja u svibnju). Kad je riječ o nepodršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju, ona iznosi 57,9 posto (u svibnju je iznosila 52,8 posto). 

Ključne riječi

Komentara 90

Avatar petrolio
petrolio
11:00 07.06.2018.

briselac plenki vuče sulude poteze i uspješno uništava hdz: nasilno izglasavanje IK, opstruiranje narodnog referenduma pa sad još smjena zadnjih pravih demokršćana u stranci -stier i kovač). plenković misli da će narod to zaboraviti i oprostiti do idućih izbora, alii se vara! jer do sada je narod imao alternativu ili HDZ ilI SDP pa su desni birači ipak birali HDZ, ali sada kad je ovdje MOST i živi zid, plenkovićev HDZ doživjet će povijesnu katastrofu na izborima jer će čak i članovi HDZ-a glasati kontra hdz-a tj. za most i živi zid kako bi srušili plenkovića!

Avatar comparator
comparator
10:56 07.06.2018.

Ovakav Hdz okrenuo se je protiv svojih birača i naravni da mu potpora pada. Od vkade se je očekivalo poduzimanja poteza koji bi pokrenuli privredu i smanjilo uvoz . Od Vlade se je očekivalo bavljenje životnim stvarima umjesto pružanja uslugee onima koji su nas doveli u stanje zaduživanja.

PR
prajdali100
10:58 07.06.2018.

"Bravo" Plenki !!! Narod vidi, Narod osjeća bahatost i aroganciju ! Sve će to doći na naplatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije