Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR UPRAVE HNK-a

'Potpisnici apela u zadnjih šest godina rijetko ili nijednom nisu posjetili kazalište'

Zagreb: Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta poprimila božićno ruho
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
20.01.2021.
u 20:43

Čini se prema zadnjim našim saznanjima da ni svi potpisnici ne znaju što su sve potpisali, naveli su

- Dobili su ga mnogi ugledni umjetnici, profesori i kulturni djelatnici te ga odbili potpisati, zgroženi njegovim sadržajem i načinom na koji se napada Uprava kazališta, reagirala je Uprava zagrebačkog HNK-a na apel koji je osvanuo za ''spas hrama kulture na trgu Republike''.

- Čini se prema zadnjim našim saznanjima da ni svi potpisnici ne znaju što su sve potpisali, naveli su u svom priopćenju.

- Financijski izvještaji se podnose osnivačima - Ministarstvu kulture RH i Gradu Zagrebu. O ugledu koji Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ima u zemlji i inozemstvu govore nagrade, broj prodanih ulaznica i financijski izvještaji. Za potpisnike su oni očito nevažni, govori Uprava, oštro kritizirajući apel.

- Potpisnici Apela u zadnjih šest godina rijetko, a većina nijednom, nisu posjetili kazalište niti vidjeli neku od predstava. Još je drskija manipulacija postocima zaposlenika koji (ne) podržavaju upravu. Ankete na koje se pozivaju nisu vođene javno, nemaju potpisnike. Zanimljivo je da se o stanju u kazalištu nisu pitali umjetnici koji neumorno rade, vježbaju, sudjeluju na probama, pripremaju nove predstave i izvode one s tekućeg repertoara, navode nadalje u priopćenju.

Uprava je navela i neke od potpisnika, poput Slobodana Šnajdera.

- Primjerice gospodin Slobodan Šnajder iza kojeg je svojevremeno intendantica preuzela vođenje ZKM-a ostavljenog u milijunskim gubicima. Ni profesor emeritus Vjeran Zuppa nije viđen u našem kazalištu, a s uvjerenjem potpisuje podatke o darovanim ulaznicama i opernom repertoaru. Gospodin Dinko Bogdanić bivši je ravnatelj Baleta koji se očito ne može nositi s uspjesima koje je ostvarila nova generacija baletnih umjetnika, govore.

Zagrebački HNK u prošloj godini navodi i prosjeke posjećenosti od preko 90 posto, što smatraju nevjerojatnim uspjehom, a to da kazalište pune dijeljenjem karata smatraju ''notornom laži, jako provjerljivom u blagajničkim izvještajima''.

- Potpisnici ne razumiju organizaciju i upravljačku strukturu HNK, jer Operu vodi ravnatelj Opere točnije u prvom mandatu maestro Nikša Bareza, a danas maestro Marcello Mottadelli, govore.



- Da podsjetimo javnost, pojedinci iz ove skupine protestirali su odmah čim je Dubravka Vrgoč imenovana intendanticom. Na čelo tih nezadovoljnika stao je gospodin Zlatko Hasanbegović koji je u više pokušaja bezuspješno htio rušiti upravu HNK. Jasno je da iza njihovih akcija nije briga za kazalište i hrvatsku kulturu, već strastvena mržnja prema Upravi, zaključila je svoju poruku Uprava, govoreći kako je svha apela ''unošenje nemira među umjetnike i stvaranje nepovjerenja među publikom, a ne spas''.

 

Ključne riječi

Komentara 1

TA
Talleyard
10:00 21.01.2021.

HNK u Zagrebu, Rijeci... bi trebalo zatvoriti jer to je leglo jugo nostalgičara, nekulture, balkanskog primitivizma, na žalost ima ih još

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije