Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
55 MILIJUNA ZA OBNOVU

Potpisani ugovori o sufinanciranju sanacije 112 klizišta

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
03.07.2019.
u 00:21

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je nakon potpisivanja sporazuma izjavio novinarima da smo svjedoci sve intenzivnijih klimatskih promjena koje imaju sve snažnije učinke na okoliš, svjetsko gospodarstvo i pojedine zemlje

U Hrvatskim vodama potpisani su u utorak ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije i radova na sanaciji klizišta, koji obuhvaćaju 112 klizišta ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna, od čega 32,5 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode.

Ugovore su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te varaždinski župan Radimir Čačić, sisačko-moslavački Ivo Žinić, međimurski Matija Posavec, krapinsko-zagorski Željko Kolar te gradonačelnici 12 gradova i načelnici 31 općine na čijem području se nalaze klizišta koja je potrebno sanirati.

Potpisivanju su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Istaknuto je da je Vlada prepoznala problem klizišta i reagirala konkretnim mjerama. Izmjenama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva stvoreni su preduvjeti za trajno osiguravanje sredstava za sanaciju šteta od klizišta.

Zakonom je propisano da se prihod od vodnog doprinosa koristi za sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura. Hrvatske vode će, prema Planu upravljanja vodama, u ovoj godini za sanaciju klizišta izdvojiti 50 milijuna kuna.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je nakon potpisivanja sporazuma izjavio novinarima da smo svjedoci sve intenzivnijih klimatskih promjena koje imaju sve snažnije učinke na okoliš, svjetsko gospodarstvo i pojedine zemlje.

Neke procjene govore da je godišnja šteta od klizišta u svijetu oko 10 milijardi dolara te da godišnje strada oko 10.000 ljudi, upozorio je Ćorić. Hrvatska, srećom, nije u toj situaciji i u skupini najugroženijih zemalja, istaknuo je ministar.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:31 03.07.2019.

kakva klizišta po međimurju?! staneš na tikvu i vidiš cijelo međimurje! :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije