Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plehan - simbol želje Hrvata da se vrate na ognjišta

Potpisan Ugovor za nastavak gradnje Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu u BiH

Foto: MVEP
1/3
18.09.2020.
u 22:52

Osim povratnika, okupili su se i raseljeni vjernici plehanskoga kraja te brojni dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti iz BiH i Hrvatske

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skuštine BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović nazočio je jučer potpisivanju Ugovora za nastavak gradnje Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu u sklopu Vjersko-kulturnog središta Plehan. Naime, jučer je svetom misom započela skromna svečanost obilježavanja nastavka gradnje Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu, nakon čega je uslijedilo potpisivanje Ugovora.

Osim plehanskih povratnika, franjevaca koji u Plehanu djeluju, okupili su se i raseljeni vjernici plehanskoga kraja i brojni dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti iz BiH i Hrvatske. Uz Čovića, jučer je na Plehanu kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića nazočio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te predsjednik Udruge Hrvata BiH Prsten Pavo Zubak.

Među uzvanicima je bio i veleposlanik RH u BiH Ivan Saboljić, dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković i izaslanik u Vijeću naroda RS-a Ivo Mijić. Ministar Grlić Radman izjavio je da Hrvatska ustraje u tome da Hrvati u BiH mogu birati svoje političke predstavnike u vlasti i biti jednakopravni i konstitutivni s druga dva naroda u toj zemlji.

"Nama je interes da položaj hrvatskog naroda u BiH bude onakav kakav je zajamčen Daytonskim sporazumom. BiH je jedna država od dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji trebaju biti jednakopravni, što znači da svaki narod bira svoje predstavnike na svim razinama vlasti", rekao je Grlić Radman.

Obnovu franjevačkog samostana koji je u ratu srušen financira hrvatska Vlada i brojni dobrotvori, predstavnici Hrvata toga kraja i institucije bh. Hrvata okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora. Obnova ovoga objekta važna je kao simbol povratka i želje Hrvata da žive na prijeratnim ognjištima, dodao je Grlić Radman.

"Nekada je na Plehanu bilo 6300 ljudi, danas ih je nažalost samo 77. Sada su uvjeti stvoreni da ljudi žive u miru, u demokratskoj državi", istaknuo je.

Gvardijan fra Anto Tomas naglasio je da je u srpnju prošle godine svečano blagoslovljen kamen temeljac za novi samostan te je pozvao Plehančane i predstavnike vlasti da pomognu u dovršenju uređenja nove crkve te u gradnji samostana i muzejsko-galerijskog prostora. 

Ključne riječi

Komentara 2

ZI
zimerman
07:37 19.09.2020.

Lijepa vijest za Hrvate iz BIH . Za početak bi bilo bolje zaustaviti njihovo protijerivanje od strane muslimana

DU
Deleted user
14:40 19.09.2020.

Da bi Hrvatska opstala mora odmah prekinut sa financiranjem vjerskih institucija,a sto je preko milijaru i 200 miliona eura, obavezno prestat financirat hercegovinu i dijasporu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije