Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita granice

Potpisan sporazum o suradnji Crne Gore s Frontexom

frontex
Florion Goga/REUTERS/PIXSELL
07.10.2019.
u 22:40

To je drugi takav sporazum sa zemljama zapadnog Balkana. Prvi je potpisan s Albanijom u listopadu 2018., a slični sporazumi parafirani su sa Sjevernom Makedonijom, Srbijom te Bosnom i Hercegovinom

Europska unija i Crna Gora potpisali su danas sporuzum o suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), po kojem će  pripadnici te agencije pomagati crnogorskim službama u zaštiti dijela granice s EU-om u vrijeme migracijskih i sigurnosnih izazova.

To je drugi takav sporazum sa zemljama zapadnog Balkana. Prvi je potpisan s Albanijom u listopadu 2018., a slični sporazumi parafirani su sa Sjevernom Makedonijom, Srbijom te Bosnom i Hercegovinom.

Sporazum omogućava Frontexu da pomaže Crnoj Gori u upravljanju granicama, vođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje pripadnika Frontexa u podrjučjima Crne Gore koja graniče s EU-om. Prije takvih operacija Crna Gora mora dati svoj pristanak.

Sporazum su potpisali europski povjerenik za unutarje poslove Dimitris Avrompoulos i Maria Ohisalo, ministrica unutarnjih poslova Finske koja predsjeda EU-om te crnogorski ministar unutarnih poslova Mevludin Nuhodžić.

"Danas smo napravili još jedan korak u graničnoj suradnji s Crnom Gorom. Zajednički su nam migracijski i sigurnosni izazovi pa i naš odgovor mora biti zajednički", rekao je Avramopoulos.

Komentara 1

BA
Barbasmora
13:12 08.10.2019.

Crna gora moze bit prije hrvatske u schengenu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije