Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOPRINOS RAZVOJU ODNOSA

Potpisan Memorandum za PESCO projekt u području kibernetičke sigurnosti

Potpisan Memorandum o suglasnosti o suradnji PESCO projekta
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/18
04.03.2020.
u 23:19

Ono što izdvaja ovaj projekt i daje mu na vrijednosti jest dijeljenje ljudskih resursa i cyber stručnjaka

Na marginama neformalnog sastanka ministara obrane država članica Europske unije potpisan je Memorandum za PESCO projekt "Kibernetički timovi za brzi odgovor i međusobna pomoć u kibernetičkoj sigurnosti" kojim se planira brzo stvaranje multinacionalnih mreža za odgovor, odnosno kibernetičkih timova sastavljenih od stručnjaka za kibernetičku obranu zemalja članica. 

Memorandum su uz prisustvo visokog predstavnika Josepa Borrella potpisali potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar obrane Republike Litve Raimundas Karoblis, ministar obrane Estonije Jüri Luik, ministrica obrane Kraljevine Nizozemske Ank Bijleveld-Schouten, ministar obrane Rumunjske Nicolae Ionel Ciucă i zamjenik ministra obrane Poljske Pawel Wozny.

Potpisan Memorandum o suglasnosti o suradnji PESCO projekta
1/18

Ono što izdvaja ovaj projekt i daje mu na vrijednosti jest dijeljenje ljudskih resursa i cyber stručnjaka. 

Ministar Krstičević naglasio je kako mu je drago što je Memorandum o suglasnosti za ovaj važan PESCO projekt, potpisan upravo u Zagrebu.

"Zahvalio bih u ovoj prigodi ministru Raimundasu Karoblisu na predanom radu koji Litva ulaže u koordinaciju projekta. U 2018. kada je projekt pokrenut Hrvatska je bila jedna od prvih država koja se uključila. Prepoznali smo potencijal projekta za jačanje nacionalnih, EU i NATO cyber sposobnosti“, podsjetio je ministar obrane i dodao kako su od tada, hrvatski stručnjaci napravili izvrstan posao te kako je siguran da će se u nadolazećem razdoblju, suradnja podići na još veću razinu.

Visoki predstavnik Borrell istaknuo je da su kibernetičke prijetnje postale nešto s čime se suočavamo svaki dan i sve su raširenije te je upravo zato, nužno uložiti zajedničke snage i znanje u suočavanje s istima.

"Obrana kibernetičkog prostora novi je izazov obrambene industrije i ovakvi projekti svakako pomažu da se još više razvijemo na tom području. Zato čestitam svim državama potpisnicama ovog memoranduma i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu“, poruka je Borrella.

Ministar obrane Litve Raimundas Karoblis, zemlje koordinatorice ovog PESCO projekta kazao je kako ovaj projekt ima veliku vrijednost za sve države potpisnice te kako će isti ojačati sposobnosti mehanizama obrane u području kibernetičke sigurnosti te kako će ista zasigurno poboljšati suradnju država i na drugim područjima.

Rumunjski ministar Nicolae Ionel Ciucă složio se kako će ovaj projekt uvelike doprinijeti razvoju odnosa između država potpisnica te kako vjeruje da će isti polučiti izvrsne rezultate kada je u pitanju unapređenje suradnje na području kibernetičke sigurnosti.

Hrvatska uz ovaj projekt sudjeluje u još pet PESCO projekata, a to su „Vojna pokretljivost“, „Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama“, „Unaprjeđenje pomorskog motrenja“, „Paket sposobnosti razmjestive vojne pomoći u slučaju katastrofe“ te „Motrenje u NBKO području“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije