Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas o imenima

Potpisali ugovor dan prije roka, ali Vlada će ih danas ipak razriješiti

Perica Jukić otići će s čela Hrvatske elektroprivrede
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
31.03.2017.
u 13:30

Ugovor je potpisan nakon što je iz Vlade najavljena smjena sadašnje uprave i Nadzornog odbora HEP-a, kojima je mandat davno istekao

Samo dan prije isteka krajnjeg roka uprava HEP-a jučer je s Inom potpisala ugovor o nabavi plina. Iz kompanije je priopćeno da je ugovor potpisan nakon usklađenja tehničkih detalja i provedenih potrebnih procedura, čime je HEP ispunio zakonsku obvezu da obavlja reguliranu djelatnost opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina.

Riječ je o ugovoru o opskrbi plinom za razdoblje od 1. travnja ove do 1. travnja iduće godine, a kako je ranije najavljivano, Ina bi HEP-u u tom razdoblju trebala isporučiti 500 milijuna prostornih metara prirodnog plina.

Tvrdili da je štetan

Iz HEP-a su prije samo nekoliko dana dolazile informacije da se Nadzorni odbor protivi potpisivanju ugovora jer bi kompaniji mogao prouzročiti znatne gubitke, a govorilo se čak o 100 milijuna kuna. Očekivani gubici rezultat su odluke kojom je Vlada krajem veljače utvrdila da je HEP opskrbljivačima u javnoj usluzi plin dužan prodavati po cijeni od 18,09 lipa po kilovatsatu.

Vlada je time spriječila poskupljenje plina za građane, no u HEP-u su procijenili da bi onaj tko bi svjesno potpisao ugovor koji će kompaniji donijeti gubitke mogao kazneno odgovarati. Kako bi se pokrili, tražili su da potpisivanje ugovora odobri Vlada posebnim zaključkom.

Jučer su ipak popustili i potpisali ugovor, a u priopćenju u kojem su o tome obavijestili javnost naveli su da je riječ o “odgovornom potezu uprave u interesu HEP-a, potrošača i opskrbljivača u obvezi javne opskrbe plinom kućanstava te stabilnosti plinskog tržišta”.

Navode da će rezultat poslovanja HEP-a u poslovanju s plinom ovisiti o nizu faktora – nabavnoj cijeni plina, cijeni za opskrbljivače, tečaju valuta, dinamici isporuke...

Ističu da će “dodatno koristiti sinergijske efekte plinskog portfelja HEP grupe u svrhu postizanja što nižih troškova i konačnog cilja – pozitivnog rezultata u poslovanju s plinom”, ali i dodaju da će to biti poznato tek na kraju ogrjevne sezone.

Zanimljivo, potpis na ugovor uprava HEP-a na čelu s Pericom Jukićem stavila je tek nakon najave ministra državne imovine Gorana Marića da bi ih Vlada na današnjoj sjednici mogla razriješiti, zajedno s članovima Nadzornog odbora kompanije.

– Vjerujem da će Vlada na sjednici razriješiti Nadzorni odbor i upravu HEP-a jer im je mandat davno istekao pa bi to bilo logično rješenje – kazao je Marić u emisiji “U mreži prvog” Hrvatskog radija.

Neće ih spasiti

Tko bi mogao zamijeniti dosadašnje čelnike HEP-a Marić, nije otkrio, a taj se podatak jučer nije mogao doznati ni među drugim članovima Vlade. Naši sugovornici tvrde da je smjenu na čelu HEP-a najavio sam premijer Andrej Plenković prije puta na Maltu, a nije isključeno da će se imena ministrima podastrijeti uoči same sjednice danas poslijepodne s obzirom na to da neke informacije govore kako ona još nisu usuglašena.

Neslužbeno se tumači kako je sadašnja uprava na čelu s Pericom Jukićem odlučila potpisati ugovor s Inom upravo zbog najave da im vrlo brzo slijedi smjena.

– Dok nije najavljena smjena, tvrdili su da je riječ o ugovoru koji donosi gubitke i da bi njegovo potpisivanje bilo protuzakonito. Zanimljivo kako ugovor odjednom više nije sporan – kaže naš izvor iz Vlade, koji sumnja da bi potpisivanje ugovora s Inom moglo spasiti sadašnju upravu i Nadzorni odbor.     

>> Moody's povećao izglede kretanja ocjene rejtinga HEP-a iz negativnih u stabilne

>> HEP: U dodatnim pregovorima s Inom, ponuđena cijena plina dodatno snižena

Komentara 1

PP
plavac plavi
14:39 31.03.2017.

HNS-SDP-ovska crvena mafija, želi na prijevaru ostati na čelu HEP-a, a i INA-e!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije