Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poplave uništile sve

Potop u Slavoniji: Bujica im odnijela sve uspomene

poplava, slavonski brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/14
01.06.2010.
u 13:11

Obrambeni nasipi popuštaju pod vodenim valom, stanovništvo se ubrzano evakuira, usjevi trunu pod vodom, prijeti milijunska šteta....

Gotovo dva sata lavovski su se borili vatrogasci, susjedi i obitelj da spase Mariju Labrović (70) koja je ostala zatrpana pod ruševinama kada se na njezinu kuću u baranjskom mjestu Batini srušilo – brdo!

– Čuli smo nešto kao grmljavinu, izišli smo i vidjeli da doslovce nema kuće! Znali smo da je baka unutra, dotrčali i počeli rukama otkopavati, ali bilo je riskantno. Plašili smo se da se i na nas nešto ne sruši. Ona se javljala, jaukala je – priča susjed Denis Francuzović.

Zbog obilnih kiša, sloj zemlje i kamenja, debeo možda jedan i širok 20-ak metara, samo je skliznuo na kuću u Ulici sv. Ivana Nepomuka oko 10 sati. Nesretnu je staricu betonska greda pribila uza zid i hladnjak, bila je posve zatrpana. – Marijina dva sina pokušala su se probiti do nje, ali nisu uspjeli, bilo je strašno – kazala je potresena snaha Slava Stolnik.

>>Nabujala Dobra prijeti rušenjem dotrajalog mosta u G. Priselcima

>>Nakon dva sata spasili staricu zatrpanu pod brdom

>>Vatrogasci spašavali "zarobljene" građane, uništeni vrtovi i polja

>>Sami kopaju kanale, a iz kuća ne izlaze bez gumenih čizama

Dok su vatrogasci i mještani pokušavali izvući zarobljenu ženu, komadi su i dalje padali uokolo. Kad su ju oslobodili, na sreću bez težih ozljeda, sin je od šoka čučnuo uza srušenu kuću i zaplakao. Postojala je opasnost od urušavanja i drugih dijelova brda pa su evakuirane još dvije kuće.

Premijerka Kosor posjetit će poplavljena područja
Iz Vladina ureda potvrđeno je kako će se premijerka Jadranka Kosor konzultirati s ministrima, predstavnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje i lokalnim čelnicima Brodsko-posavske županije te će sutra posjetiti poplavljena područja u okolici Slavonskog Broda.

Predsjednica Vlade u 10 sati obići će Slobodnicu u općini Sibinj, a nakon toga i općinu Vrpolje.

I u drugim dijelovima Slavonije kiša je opasno priprijetila kućama. U školu u Cretu kraj Bizovca jučer je privremeno stavljen ključ u bravu.

Zgradi je prijetila poplava pa su djeca puštena kući. Ugroženo je oko 15 naselja u Osječko-baranjskoj županiji, neka su, kao Dragotin, gotovo odsječena i prijeti im evakuacija. Na cestama su srušena stabla, polja plivaju u vodi. Proglašeno je 7 izvanrednih mjera obrane od poplave i tri izvanredna stanja.

– Rijeka Vuka prijeći će svoj povijesni maksimum od 438 centimetara – ističe Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda u Osijeku.

Iznosili televizore, tehniku

Stanje u Slobodnici kod Broda posebno je alarmantno. Zbog nabujale rijeke Glogovice popustio je nasip. Očajni stanovnici desetak najugroženijih kuća s užasom su mogli samo promatrati kako im u domove nezaustavljivo prodire muljevita voda. Vatrogasci, policija i mještani pokušali su na brzinu vrećama s pijeskom zagraditi ulaze u kuće, no spasa nije bilo.

– Majko moja, kućo moja, što ću sad! Sve mi je uništeno – plakala je Mara Lasić koju su vatrogasci iznosili iz kuće dok su joj mještani spašavali najnužnije stvari.

Ljudski lanac od ruke do ruke iznosio je iz kuća TV-e, tamburice i osnovnu tehniku na povišenu, asfaltiranu cestu. Desetak metara dalje tri bagera bez uspjeha su se pokušavala hrvati s bujicom nabacujući zemlju na rupe u nasipu. Proglašeno je izvanredno stanje za Brod, Sibinj, Podcrkavlje i Gornju Vrbu. Zečji humci i vreće s pijeskom su posvuda na ulicama, zatvoreni su i prilazi na autocestu.

Žitarice su pod vodom, milijunske se štete zbrajaju...
Najmanje će 250 milijuna kuna, gruba je procjena stručnjaka, biti šteta samo na usjevima u Osječko-baranjskoj županiji, u kojoj je prošli tjedan proglašeno stanje elementarne nepogode. Količinu oborina, kojih je u protekla 24 sata palo 58 litara po četvornom metru, a u Požeštini je tijekom svibnja zabilježeno čak 141 l/m2, zemlja nije mogla upiti, a usjeve je dodatno ugrozilo i izlijevanje rijeka te potoka kao i nagli pad temperature.

– Pšenica, ječam i uljana repica “plivaju”, a i kukuruz, soja i repa su požutjeli, što će, potraje li stanje, biti pogubno za kvalitetu proizvoda – kaže Ernest Nad, voditelj odsjeka poljoprivrede u HGK – Županijskoj komori Osijek.

Pod vodom su, dodaje, i voćnjaci, nasadi povrća te gospodarski objekti u koje je uložen silan novac koji bi tekuća proizvodnja trebala vratiti. Urod su u Požeštini proizvođači pokušali spasiti presijavanjem lubenica, krastavaca i paprika. Na žalost, kukuruz, soja i suncokret više se i ne mogu presijavati, pa će urod biti manji. Zna to i osječki poljoprivrednik Drago Lovrić, kojemu je poplavljeno 70 posto ratarskih površina.

– Lucerna je pod vodom i, ako tako ostane, propast će mi više od 60 posto zasijanih 75 hektara. Pšenica i ječam bili su pred vršidbom, a sad plivaju – tužan je Drago, koji ima i 130 krava koje, kaže, već sad daju 10-15 posto manje mlijeka. Točna visina štete znat će se nakon prestanka oborina, a sunce, kažu meteorolozi, stiže tek za vikend.

Komentara 33

BO
bomba
14:23 01.06.2010.

Holographic Majmune.

OB
-obrisani-
15:09 01.06.2010.

_ebo Vas Tito, kako ovdje nije napravio nasip ?

MI
mightymraz
14:04 01.06.2010.

murdo zboris stari mudrace :_)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije