Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treba li strahovati

Postoji li opasnost da prilikom obnove Zagrebačke katedrale izbije požar?

Požar skele na tornju zagrebačke katedrale 2014. godine
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/7
16.04.2019.
u 23:12

Kada bi planula Zagrebačka katedrala, na Kaptolu strepe da zagrebački vatrogasci ne bi imali dovoljno duge ljestve za gašenje požara na najvećim visinama, jer one gotovo ne prelaze polovicu visine Zagrebačke prvostolnice.

Zagrebačka katedrala ima najveće drveno krovište u ovome dijelu Europe i da ga zahvati požar, sigurno bi se brzo proširio kao i onaj u Parizu. No, prema sadašnjim sigurnosnim procjenama Zagrebačkoj katedrali ne prijeti požar, premda je alarmantna situacija bila prije nekoliko godina, kada se za skelu zakačio lampion, koji je, da nije odmah primijećeno, mogao izazvati požar i na samoj katedrali.

No, kako doznajemo, tijekom obnove katedrale kroz nju je provedena vodovodna instalacija, upravo zbog zaštite od požara. Točnije, sa zapadne strane Kaptola, od Svećeničkoga doma, do katedrale provedena je cijev posebnog profila kako bi se omogućio dobar dotok vode, a na prvome katu katedrale smješteno je postrojenje s pumpama, koje imaju snagu tjerati vodu sve do tornjeva.

VIDEO Davor Trupković o požaru katedrale Notre-Dame:

Razmišljalo se isprava, kako doznajemo, o uvođenju plinskog sustava s „halonom“, plinom za gašenje požara, no samo punjenje toga sustava stajalo bi oko milijun eura, pa bi lažno aktiviranje senzora za požar izazvalo golemu štetu zbog ispuštanja plina, koji bi naprosto otišao u zrak. Stoga se išlo na rješenje s gašenjem vodom, koje premda nije idealno (jer ne postoje npr. senzori koji bi odmah aktivirali vodeno postrojenje, nego samo dojavljuju požar i trebalo bi brzo reagirati po njihovoj dojavi) rješenje, u pogon ga je prije nekoliko godina pustio osobno gradonačelnik Milan Bandić, aktiviravši sustav koji je špricao vodu visoko u tornjevima Zagrebačke katedrale.

Neki upozoravaju da niti do nije dovoljno dobro rješenje, jer bi u slučaju kvara na tome sustavu katedrala mogla biti potopljena. No, slučaj s jučerašnjim požarom u Notre Dame u Parizu poruka je da sve okolnosti treba uzeti u obzir i da nema sigurnog rješenja. Primjerice, kada bi planula Zagrebačka katedrala, na Kaptolu strepe da zagrebački vatrogasci ne bi imali dovoljno duge ljestve za gašenje požara na najvećim visinama, jer one gotovo ne prelaze polovicu visine Zagrebačke prvostolnice.

VIDEO Šef zagrebačkih vatrogasaca Siniša Jembrih o požaru katedrale Notre Dame:

Komentara 10

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
06:45 17.04.2019.

Svaki građevinski pothvat na starom i trošnom objektu može dovesti do nesreće pa i do pogibije. Naravno da postoji veliki rizik i kod obnove Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu jer su i kod nje krovišta i tornjevi kao i stepenice od drvenog materijala. Kako se radi o spomeniku kulture tradicionalne gradnje koji je nadograđivan i restauriran više puta ugradnja novih materijala može ići ograničeno i s mjerom uklapanja u kulturu prostora i njegovoj namjeni. Nemoguće je otkloniti sve rizke, već se rizici mogu samo smanjiti. U drugu ruku u Hrvatskoj postoje krajevi s povećanim brojem umno poremećenih koji podmeću šumske i druge požare pa ne treba ukloniti niti takvu vrstu rizika. Rizici povezani s ratom su sada već daleko, jačanje dobrih i kršćanskih odnosa prema susjedima i stranim radnicima koji će dolaziti sve više u Hrvatsku također će smanjiti te rizike.

AR
Arger
23:20 16.04.2019.

Moglo bi doci do pozara samo ako (nesmijem napisat) tuda prođu.

ŠN
ŠNJOF
01:04 17.04.2019.

Sve se može zapaliti, svaki objekt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije