Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

WHO zabrinut: Zabilježen rekordan broj novooboljelih. Švedska daleko od kolektivnog imuniteta

Men wearing protective face mask walk in Nicosia
Foto: Yiannis Kourtoglou/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.05.2020.
u 23:15

Svjetska zdravstvena organizacija izrazila je zabrinutost zbog rekordnih 106.000 slučajeva zaraze koronavirusom u danu

Diljem svijeta zaraženo je oko 5,006,675 slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 324,970 osoba, a izliječilo se 1,960,472. Najviše slučajeva za sada je zabilježeno u SAD-u, Rusiji, Španjolskoj, Brazilu i Velikoj Britaniji. 

23:15 - Švedsko istraživanje pokazalo je kako je do kraja travnja samo 7,3 posto stanovnika Stockholma razvilo antitijela na koronavirus, što bi moglo pojačati bojazni da odluka da se Švedska ne zatvori zbog koronavirusa neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta

Tu je strategiju zagovarao glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell. On je dao preporuku da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne mjere, za razliku od drugih država koje su uvele obavezne mjere i karantenu. 

U Švedskoj su tako ostale otvorene većine škola, restorana, kafića i poslovnica, čak i dok je veći dio Europe bio zatvoren. Broj mrtvih od covida-19 je u Švedskoj  mnogo veći nego u drugim nordijskim državama, iako manji nego u zemljama poput Velike Britanije, Italije i Francuske. 

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi u Švedskoj je pao za trećinu otkad je krajem travnja imao svoj vrhunac, a zdravstvene vlasti tvrde da epidemija usporava. No Švedska je u posljednjih sedam dana zabilježila najveći broj mrtvih po glavi stanovnika u Europi. 

U Švedskoj je trenutno zaraženo više od 30 tisuća ljudi, a preminulo je njih 3831, što je tri puta više od zbroja smrtnih slučajeva u Danskoj, Norveškoj, Finskoj i na Islandu. 

20:15 - Broj preminulih od COVID-19 u Italiji u srijedu je narastao za 161, a dnevni broj novozaraženih pao je s 813 na 665, objavila je talijanska civilna zaštita. 

U utorak je u Italiji zabilježen podjednak broj smrtnih slučajeva, odnosno 162. Sveukupni broj preminulih od izbijanja epidemije u Italiji 21. veljače sada je 32.330, rekla je civilna zaštita, što je najveći broj žrtava nakon Sjedinjenih Država i Velike Britanije. 

Broj potvrđenih slučajeva u Italiji je 227.364, najviše nakon SAD-a, Rusije, Španjolske, Velike Britanije i Brazila. 

20:00 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je izrazila zabrinutost zbog rekordnih 106.000 slučajeva zaraze koronavirusom u danu, većinom u siromašnijim zemljama, dok se u isto vrijeme mnoge razvijenije zemlje počinju otvarati. 

WHO navodi da je u posljednja 24 sata zabilježeno 106.000 novooboljelih, što je najveći broj u jednom danu od izbijanja koronavirusa. 

"Pred nama je još uvijek dug put", rekao je izvršni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyeseus na konferenciji za medije. 

"Vrlo smo zabrinuti zbog porasta slučajeva u zemljama s niskim i srednjim dohotkom", rekao je Ghebreyeseus.

Direktor WHO-a za izvanredne situacije Mike Ryan upozorio je da će se uskoro dostići "tragična granica od pet milijuna slučajeva".

19:20 - Krizni stožer Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je ukinuo obvezu samoizolacije za državljane BiH koju ulaze u zemlju iz inozemstva slijedeći istu odluku koju su ranije tijekom dana donijeli u Republici Srpskoj.

Ovime je liberaliziran režim prelaska bosanskohercegovačke granice no odluka o zabrani ulaska za strance i dalje je na snazi dok je ne ukine Vijeće ministara. Njegov predsjedatelj Zoran Tegeltija ranije je najavio kako se potpuno otvaranje granica može očekivati od 1. lipnja.

Postupno otvaranje granica BiH uslijedilo je na temelju ocjene kako je epidemiološka situacija stabilizirana te kako je sada razmjerno mali broj novozaražnih na dnevnoj osnovi.

18:30 - Dva istraživanja provedena na majmunima čiji su rezultati objavljeni u srijedu nude neke od prvih znanstvenih dokaza da oporavak od bolesti COVID-19 može rezultirati imunitetom od ponovne zaraze što je znak da bi cjepiva koja se razvijaju mogla biti učinkovita.

Iako su znanstvenici pretpostavili da bi protutijela koja proizvode organizmi kao odgovor na koronavirus mogla pružati zaštitu, do sada je bilo malo čvrstih znanstvenih dokaza koji bi tu tezu poduprli.

U jednoj od novih studija istraživači su zarazili devet majmuna koronavirusom. Nakon što su se oporavili istraživači su majmune ponovo izložili virusu a životinje nisu oboljele.

17:50 - Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je nakon sastanka s kolegama zemalja koje graniče s Njemačkom kako smatra da će ove godine ljetni odmor u Europi biti moguć ali uz ograničenja.

"Mi u ovoj godini koronakrize želimo omogućiti europski ljetni odmor ali moramo postupiti odgovorno. Da bismo u tomu uspjeli, odmor mora biti predvidiv i prije svega siguran", rekao je Heiko Maas nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova susjednih zemalja.

On je rekao kako se sigurnost odnosi na dva aspekta: prvi je da se omogući siguran povratak njemačkih turista kući, za što je potrebno postupno otvoriti granice i ukinuti pravila o karanteni.

17:20 - Švicarska vlada odlučila je u srijedu otvoriti vjerske objekte od 28. svibnja i omogućiti im obavljanje vjerskih obreda, poput vjenčanja i krštenja.

"Uspostavlja se normalan život i vlada je u srijedu ujutro odlučila dozvoliti vjerske obrede od 28. svibnja, ili tjedan dana ranije od predviđenoga", rekao je švicarski ministar zdravstva Alain Berset.

"To se odnosi na mise, vjenčanja i krštenja", precizirao je na konferenciji za novinare.

Posljednjih tjedana neki vjerski obredi su obavljani iza zatvorenih vrata, online ili putem tv-prijenosa.  Od 28. svibnja vjernici će ponovo moći doći na mise i druge vjerske obrede s ostalim vjernicima.

14:57 - Vlasti Republike Srpske u srijedu su ukinule mjeru obvezne samoizolacije za osobe koje u Bosnu i Hercegovinu ulaze preko teritorija tog entiteta no ta obveza i dalje vrijedi na području Federacije BiH.

Odlukom kriznog stožera RS obveza samoizolacije prestaje od 21. svibnja što znači da se osobe koje iz inozemstva ulaze na područje tog entiteta više neće morati podvrgnuti pregledu sanitarnog inspektora ukoliko je riječ o državljanima BiH odnosno pokazati negativni nalaz testa na koronavirus ne stariji od 48 sati što je do sada bila obveza za strance koji tamo dolaze zbog poslovnih razloga. Privatni dolasci stranih državljana još nisu dopušteni.

14:24 - Ako Sjedinjene Države prve razviju cjepivo protiv novog koronavirusa, morat će ga podijeliti sa svijetom, rekao je za agenciju France presse Francis Collins, direktor Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH), dok vlada Donalda Trumpa želi prvenstveno proizvesti doze za američko stanovništvo.

Na pitanje "treba li buduće cjepivo smatrati 'globalnim javnim dobrom', kao što su rekli francuski i kineski predsjednici?", on je odgovorio da se "apsolutno slaže", i istaknuo zabrinutost za Afriku.

"Ako dobijemo cjepivo koje djeluje, želio bih da bude što prije dostupno tamo i u Južnoj Americi. Pogledajte što se zbiva u Brazilu", nastavio je znanstvenik koji vodi istraživačku organizaciju s proračunom od 42 milijarde dolara. 

14:18 - Američko gospodarstvo u drugom bi se kvartalu trebalo smanjiti 11 posto, pokazuje najnovija procjena ugledne neprofitne organizacije koja okuplja nekadašnje dužnosnike Kongresa i središnje banke. 

To bi odgovaralo padu BDP-a na godišnjoj razini od 38 posto, izračunali su u Odboru za odgovorni savezni proračun (CBO).

Početkom travnja CBO je procijenio da će najveće svjetsko gospodarstvo u drugom tromjesečju pasti "najmanje sedam posto odnosno najmanje 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine".

13:03 - Prema pisanju Worldometer, broj zaraženih u svijetu prešao je brojku od 5 milijuna. 

12:53Njemačka vlada pribavila je u srijedu pravo veta na inozemno preuzimanje domaćih proizvođača cjepiva i lijekova kako bi osigurala kontinuiranu opskrbu ključnim dobrima u vrijeme pandemije koronavirusa.

Vlada će prema usvojenoj uredbi moći blokirati inozemne akvizicije kompanija koje proizvode ili razvijaju cjepiva, lijekove, zaštitnu medicinsku opremu i medicinske strojevem poput respiratora.

Berlin će tako provjeravati ulagače izvan Europske unije koji žele kupiti 10 posto i više udjela u kompanijama u zdravstvenom sektoru kako bi utvrdila moguće sigurnose implikacije njihovih akvizicija. Trenutno taj prag iznosi 25 posto.

12:21 - Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji, drugi najviši na svijetu, premašio je u srijedu 300 tisuća, no predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekla je da se situacija počinje stabilizirati.

S novih 8.764 slučajeva zaraze koronavirusom u Rusiji, ukupan broj zaraženih u zemlji popeo se na 308.705. No najnoviji dnevni porast bio je najniži od 1. svibnja.

Samo je SAD prijavio veći broj slučajeva od Rusije, iako broj smrtnih slučajeva u Rusiji ostaje puno niži nego u drugim zemljama, što su kritičari i rođaci onih koji su umrli doveli u pitanje.

11:46 - U trenutku kada brojne europske zemlje ukidaju mjere izolacije zbog pandemije koronavirusa, Švedska, koja se nije zatvorila poput ostatka kontinenta, sada najavljuje nastavak nekih restrikcija na dulje vrijeme, poput zabrane posjeta domovima za starije i nastavka rada od kuće.

Ta je skandinavska zemlja tijekom pandemije ostavila otvorene škole, vrtiće, kafiće, barove i restorane, zatraživši od svojih građana da svatko preuzme svoj dio odgovornosti te su se Šveđani sami povukli u izolaciju.

Men wearing protective face mask walk in Nicosia
1/10

11:30 Predsjednik Donald Trump poručio je da je za SAD "čast" to što ima najveći broj potvrđenih slučaja zaraze Covidom-19 na svijetu, prenio je BBC. "Ja na to gledam, uz dužno poštovanje, kao na dobru stvar, jer to znači da je naše testiranje puno bolje", rekao je u Bijeloj kući.

SAD ima 1.5 milijuna slučajeva koronavirusa i blizu 92 tisuće smrtnih slučajeva, prema sveučilištu Johns Hopkins. Na drugom mjestu je Rusija, s blizu 300 tisuća potvrđenih slučajeva. U ponedjeljak, Trump je vodio prvi sastanak vlade otkad je u SAD-u izbila zaraza.

"Usput", rekao je novinarima, " znate kad kažete da smo vodeći po broju slučajeva, to je stoga što provodimo više testiranja nego bilo tko drugi." "Tako da na to što imamo puno slučajeva", nastavio je, "ne gledam kao na lošu stvar, gledam na to, s određenim poštovanjem, kao na dobru stvar, jer to znači da je naše testiranje puno bolje."

Dodao je da to zapravo vidi kao čast te da je to "velika posveta testiranju i poslu kojeg je obavilo puno profesionalaca."

8:28 - Čak 193 slučaja zaraze koronavirusa u Južnoj Koreji može se povezati s noćnim klubovima u Seulu, izjavio je danas zamjenik ministra zdravstva Kim Gang-lip. 

Vjeruje se da je do klustera slučaja došlo kad je 29-godišnji muškarac zaražen virusom otišao u nekoliko različitih klubova. Više od 65 tisuća ljudi testirano je u vezi s tim klasterom.  

8:18 - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda u srijedu je pozvao na globalnu solidarnost s Afrikom, upozorivši da pandemija koronavirusa prijeti kontinentu i njegovom napretku.

"Pogoršat će se već postojeće nejednakosti i povećati glad, pothranjenost i izloženost zarazi", rekao je Antonio Guterres u video poruci.

"Već sada opada potražnja za afričkim dobrima, turizmom i novčanim doznakama. Otvaranje trgovinske zone je odgođeno - a milijuni ljudi mogli bi biti gurnuti u krajnje siromaštvo", rekao je. 

6:51 - Priznati stručnjaci, savjetnici britanske vlade rekli su u utorak da postoje indicije da djeca ne prenose koronavirus u mjeri u kojoj to prenose odrasli, ali i upozorili da ljudski imunitet na tu novu bolest možda neće trajati dugo.

Rosalind Eggo iz Londonske škole higijene i tropske medicine rekla je u utorak pred znanstvenim odborom Doma lordova da postoje indicije da djeca ne prenose novi koronavirus u mjeri u kojoj ga prenose odrasli.

"Postoje naznake da su djeca manje zarazna od odraslih, ali  to nije sigurno", rekla je Eggo koja sjedi u odboru koji savjetuje britansku vladu o prijenosu COVID-a 19 među djecom i unutar škola.

Eggo je rekla da je za djecu koja ne pokazuju znakove zaraze vrlo teško reći koliko su zarazna, ali da su se počeli pojavljivati dokazi da postoji manja mogućnost zaraze od njih.

"Potrebno nam je više studija da bismo to stvarno zaključili", istaknula je.

Eggo je rekla da je njezino istraživanje pokazalo da postoji mnogo niža razina simptomatske infekcije kod osoba mlađih od 20 godina - oko 20 posto od infekcija koje pokazuju kliničke simptome. 

"Mislimo da djeca imaju manje izgleda da obole, ali to nije sigurno. No, veoma smo sigurni da djeca najvjerojatnije neće imati teške posljedice", rekla je. 

John Edmunds, član Znanstveno-savjetodavne skupine za hitne slučajeve (SAGE) rekao je znanstvenom odboru Doma lordova da se čini kako djeca ne igraju veliku ulogu u širenju koronavirusa dok za većinu respiratornih virusa i bakterija igraju središnju ulogu.

Kazao je i da nisu jasni dokazi prenošenja virusa od strane asimptomatskih osoba - kojih može biti oko 30 ili 40 posto odraslih.

Edmunds je upozorio i na potencijalno loše vijesti da ljudski imunitet na novi koronavirus neće dugo trajati.

"Odgovori antitijela s vremenom opadaju kod preživjelih od SARS-a, tako da su se nakon nekoliko godina njihova antitijela znatno smanjila", rekao je Edmunds, referirajući se na teški akutni respiratorni sindrom, koji je također uzrokovan vrstom koronavirusa.

"Također možemo vidjeti i iz drugih vrsta koronavirusa - onih koji izazivaju kašalj i prehladu - kako pojedinci nemaju osobito dugoročan imunitet na mnoge od tih virusa, stoga se i kasnije ponovno zaraze", kazao je Edmunds. 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
18:33 20.05.2020.

Majmuni tako i tako misle da je korona prehlada od koje se ne umire i da je za sve kriv Bill Gates, 5G i ostala ekipa, dakle ovo ništa ne dokazuje.

Avatar morski
morski
21:43 20.05.2020.

WHO je odpočetka kriv za cijeli ovaj cirkus !!!

DU
Deleted user
21:38 20.05.2020.

Naravno da je WHO zabrinut, pa moraju malo pumpati paniku, dugo nisu. Svi u tim organizacijama su stari prdonje koje je strah za svoje uhljebljeno mjesto i svoju budućnost. Da je neki mladi čovjek tamo šef, drugačije bi se gledalo na sve. Isto je s vladama, saborima, crkvama, ma imenujte bilo koju organizaciju, svugdje većinom stari ljudi šefovi. I normalno da su svi u strahu, jer se boje da će završit u karanteni i da će svijet moći živjeti i bez njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije