Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Kohorst:

'Postojao je dokument s uvjetima za prodaju aviona, ne znam tko je što znao'

William Robert Kohorst
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.01.2019.
u 10:54

Prenijeli smo svima da postoji redovan proces, transfer trećoj strani (TPT) koja zahtijeva odobrenje američke vlade, rekao je američki veleposlanik

Američki veleposlanik Robert Kohorst jutros je bio u Banskim dvorima gdje je razgovarao o izraelskim zrakoplovima. Na pitanje o non-paperu ili white paperu kazao je kako je postojao dokument s tehničkim uvjetima koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16 koji je dao premijeru.

– Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija – objasnio je.

– Ne znam što je tko znao – dodao je.

– Prenijeli smo svima da postoji redovan proces, transfer trećoj strani (TPT), koja zahtijeva odobrenje američke vlade. Ne znam jesu li znali sve detalje, ali općenito su znali kako ide proces – kazao je Kohorst za N1.

Na pitanje zašto je posao propao, kazao je: – Zaista ne znam.

– Američka je vlada odobrila transfer i onda izraelska vlada i hrvatska vlada nisu mogli prihvatiti uvjete za dopuštenje. Američka je vlada dala dopuštenje, ali uvjeti koji su bili odobreni nisu bili prihvatljivi svim stranama – kazao je.

Uvjeti su u načelu bili takvi da se zrakoplovi trebaju prilagoditi originalnoj NATO-ovoj konfiguraciji, koja je potrebna partnerima NATO-a.

>> Burna reakcija ministra Krstičevića na provokaciju SDP-ovca Vidovića

Komentara 166

DU
Deleted user
12:22 28.01.2019.

Tako i mi trebamo, kad traže da ginemo u Afganistanu za njih treba reći - ne znamo ko tamo vodi rat, ne znamo tko tamo tteba ići ali to nismo mi.

MA
maloprekosutra
11:05 28.01.2019.

točno. I postojalo je4 čvrsto uvjeravanje izraelske strane da će to odobrenje ishoditi. Ali nije bilo tako.

Avatar Reconquista
Reconquista
12:34 28.01.2019.

Eto nam neprijatelja Hrvatske šire neprijateljsku propagandu. U ovoj stvari vjerujem Hrvatskoj vladi i predsjednici. Amerikanci su zavlačili i predomislili se usred procesa. Ovo je prazan birokratski govor koji želi zagladiti stvari. Hrvatska je od početka htjela kupiti isključivo modernizirani izraelski F 16, a ne zrakoplov bez izraelskih modifikacija. To su svi znali. I Amerikanci. I ohrabrivali Hrvatsku da ide u to. A to dobivanje konačnog odobrenja se podrazumijevalo jer su dali prethodno odobrenje. Na kraju nisu dali. Nećemo tako gospodine veleposlaniče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije