Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na zegrebačkom Gradecu

Postavljena prva umjetnička instalacija u Hrvatskoj koja - upija CO2 iz zraka

10.11.2022.
u 16:12

Umjetno stablo, visoko gotovo 5 metara, koje su na zagrebački Gradec postavili organizatori, bojama koje upijaju CO2 oslikao je u sklopu ovog događaja poznati grafiti umjetnik Slaven Kosanović Lunar.

Na zagrebačkom Gradecu danas je postavljanjem prve umjetničke instalacije u Hrvatskoj koja upija CO2 iz zraka, najavljena nova sezona projekta CO2MPENSATING BY PLANTING – prvog hrvatskog programa za nadoknadu proizvedenih emisija CO2 sadnjom stabala.

Organizatori projekta su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i kreativna agencija HEARTH koji su na ovaj inovativan način odlučili informirati javnost i brojne partnere projekta o klimatskoj krizi, ali i o dosadašnjim rezultatima provedbe projekta te akcijama pošumljavanja koje upravo kreću.

Umjetno stablo, visoko gotovo 5 metara, koje su na zagrebački Gradec postavili organizatori, bojama koje upijaju CO2 oslikao je u sklopu ovog događaja poznati grafiti umjetnik Slaven Kosanović Lunar. 

– Upravo kreće nova sezona sadnje stabala u sklopu našeg projekta, a povodom toga smo i napravili ovu instalaciju koja upravo čini ono što i radimo kroz projekt – upija CO2 baš kao što to rade i stabla koja sadimo. Radi se o jednoj inovativnoj fasadnoj boji koja ima sposobnost apsorpcije CO2 iz zraka. Ova instalacija promovirat će naše akcije pošumljavanja, a nadamo se potaknuti i druge da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena – izjavio je Igor Mladinović, direktor agencije HEARTH.

Iako je od početka projekta prošlo tek godinu dana, organizatori su izrazito zadovoljni dosadašnjim rezultatima i odazivom građana. Tako je u akcijama pošumljavanja sudjelovalo više od 3,000 volontera, simbolično nazvanih Šumoborci, koji su ukupno posadili više od 55,000 sadnica u okolici Zagreba. U pošumljavanjima su sudjelovali izviđači, učenici srednjih škola koje sudjeluju u projektu, zaposlenici partnera i drugi volonteri. Na konferenciji su najavili nove akcije pošumljavanja koje kreću već ovog tjedna, a plan je do kraja godine posaditi dodatnih 40-ak tisuća sadnica.

– Klimatska kriza vidljiva je svuda oko nas – kroz sve češće vremenske ekstreme poput ekstremnih vrućina, poplava, oluja. Ti ekstremi izrazito negativno utječu i na naše šume. Iako je Hrvatska u odnosu na ostatak Europe nadprosječno šumovita i zelena, niti naše šume nisu pošteđene klimatskih promjena. Akcijama pošumljavanja kroz ovaj projekt pomažemo šumama koje su već stradale. Na taj način omogućavamo svima koji žele sudjelovati u pošumljavanjima da djelomično neutraliziraju svoj ugljični otisak, dok istovremeno pomažemo u stvaranju novih šuma za nove generacije. Dok mnogi u svijetu samo pričaju, mi konkretno djelujemo – zaključio je Dan Špicer, koordinator projekta u ime Saveza izviđača Hrvatske, koji su partneri i velikoj Večernjakovoj ekološkoj akciji Rezolucija Zemlja

– Mi u Hrvatskim šumama nikada ne zaboravljamo reći i zahvaliti tisućama volontera koji su dali ruke i koji nam pomažu u akcijama pošumljavanja i suzbijanju posljedica klimatskih promjena koje ostavljaju dubok trag i na našim šumama. U Hrvatskoj u zadnjih 15 godina gotovo da nema vrste koja nije napadnuta nekim novim štetnikom ili oboljenjem. Suočavamo se sa posljedicama kakve se nikad prije nisu događale. Imamo ogroman problem sa jasenom u cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj kojeg je poharao, baš radi klimatskih promjena, jedan nametnik koji je došao sa istoka – gljivica Chalara. Sada nam prijeti izumiranje svih jasenovih sastojina. Ono što upravo činimo je konverzija iz jasena u druge vrste koje su otporne, poput hrasta. I baš zato je ovaj projekt vrijedan i hvala svim izviđačima i volonterima koji nam pomažu – izjavio je Krešimir Žagar, direktor sektora za Šumarstvo Hrvatskih šuma.

Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING podržavaju i brojni partneri i pokrovitelji koji se isto uključuju u akcije pošumljavanja, a koji su i ovom prigodom dali podršku. 

– Održivo poslovanje danas više nije stvar izbora ili poslovne odluke, nego je preduvjet za tržišni uspjeh. Bit ćemo uspješni samo ako su uspješni i zadovoljni naši dionici i cjelokupna zajednica. Inspirira nas uspjeh koji čuva resurse i okoliš te rezultira boljom kvalitetom života. To činimo prilagodbom naših procesa kako bi razine ispuštenog ugljikovog dioksida, proizvedenog otpada te potrošene vode i energije bile najniže moguće. Posebno smo ponosni na rezultate naše prošlogodišnje suradnje na programu CO2MPENSATING BY PLANTING kada smo sadnjom 10.000 stabala nadoknadili 250 tona ugljičnog dioksida. Cilj za ovu godinu je isti, čime ćemo ukupno nadoknaditi 500 tona C02. Zadovoljstvo je surađivati sa Savezom izviđača Hrvatske, agencijom Hearth i Hrvatskim šumama  u ovoj vrijednoj inicijativi kroz koju imamo priliku zajednički doprinijeti očuvanju ekosustava za nadolazeće generacije i stvaranju bolje zajedničke budućnosti za sve – povodom ove prigode izjavila je Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC Adria.

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
16:43 10.11.2022.

Hrvatske šume devastiraju se neviđenom brzinom i nitko ništa ne poduzima jer način na koji to rade je nevjerojatan

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
22:37 10.11.2022.

Sad kada budu cugovi na baterije neće biti co2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije