Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalno zatopljenje

Poslušajte kako zvuče 133 godine klimatskih promjena!

klimatske promjene
Foto: Youtube
1/3
11.05.2015.
u 23:42

Violončelo je zaduženo za ekvatorijalni pojas, viola "svira" umjereni pojas dok su dvije violine zadužene za krajnji sjever i jug planeta.

Student Sveučilišta u Minnesote Daniel Crawford smislio je vrlo zanimljiv način kako ljudima glazbom prikazati klimatske promjene kroz povijest.

Kako bi podatke o promjenama temperature u četiri regije svijeta "pretočio" u glazbu za kvartet, Crawford je surađivao sa profesorom geografije Sottom St. Georgeom, piše TreeHugger.

Svaki instrument svira svoj klimatski pojas

Svaki od četiri instrumenta u kvartetu "svira podatke" iz jedne regije svijeta.

Violončelo je zaduženo za ekvatorijalni pojas, viola "svira" umjereni pojas dok su dvije violine zadužene za krajnji sjever i jug planeta.

Druga suradnja

Skladbu su odsvirala četiri studenta Sveučilišta Minnesota.

Ovo nije prvi zajednički projekt Crawforda i St. Georgea jer su već 2013. godine snimili kompoziciju u kojoj su 130 godina globalnog zatopljenja "pretočili" u skladbu za violončelo koju je odsvirao Crawford.

Prva je kompozicija bila jednostavna globalna priča, dok druga, za kvartet, već prikazuje složeniju i detaljniju sliku. No, obje imaju istu poruku, a to je da je globalno zatopljenje stvarna pojava.

>>Topljenje leda na Antarktici moglo bi dovesti do nesagledivih posljedica

>>Globalna koncentracija CO2 dosegla rekordnu razinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije