Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Splitski HUP od Vlade očekuje mjere za ublažavanje nadolazećih problema

Poslodavci traže dovršetak ceste Split – Trogir

27.11.2008.
u 16:10

SPLIT – Ne postoji jedinstven stav u hrvatskoj Vladi o tome što treba napraviti i na koji način se nositi s krizom – ocijenio je Zvonko Kotarac, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca Split.

Od Vlade su zatražili da zaustavi podizanje bankarskih marži, smanji skrivena davanja (za HGK, vode i sl.), razmisli o obećanom smanjenju PDV-a na 20 posto te neka konačno počne poštovati zakonske rokove pri vođenju upravno-pravnih poslova. Isto tako, poslodavci su od Vlade zatražili što hitniji dovršetak ceste Split - Trogir koja je u lokalnim razmjerima od iznimnog značaja.
– EuroLibor, odnosno cijena novca u Europi je pala, Vlada RH smanjila je obvezne rezerve banaka, a unatoč tomu one dižu marže. To dovodi do pada gospodarske aktivnosti, jer će novac biti preskup – upozorio je Kotarac.

Njegova je prognoza kako će se sljedeće godine smanjiti broj prodanih stanova. Najavio je smanjivanje marži kako bi se gospodarska aktivnost održala, ali ipak ne očekuje da će cijene stanova pasti, jer misli kako će ponuda biti lošija od dosadašnje.

Konkretno, za svoje projekte kaže kako će ih dovršiti, ali ne zna hoće li ulaziti u nove.
– Na Pazdigradu je 40 stanova u završnoj fazi i njih ćemo završiti. Za projekt Contarini, zgradu na splitskoj rivi te naselje u hvarskoj Križnoj luci očekujem lokacijske dozvole u ožujku 2009., a onda ćemo vidjeti što dalje – kaže Kotarac.

Splitski poduzetnik Hrvoje Marušić također je kritizirao Vladu.
– Mi smo u krizi od 1991. godine i bit ćemo i dalje sve dok Vlada RH ne donese gospodarsku strategiju – poručio je Marušić. Naglasio je kako bi Hrvatska morala počivati na malim tvrtkama do 100 ljudi, a ne na velikim sistemima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije