Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENIJA

Poslodavci će plaćati 80 posto naknade radnicima 'na čekanju'

Na osječkim ulica osjetno manje ljudi zbog straha zaraze koronavirusom
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
18.03.2020.
u 14:23

Radnik će na takvo čekanje moći biti poslan u trajanju od najviše tri mjeseca, a poslodavci pravo na subvencioniranje države iz tog naslova mogu ostvariti samo jednom za tri mjeseca zaredom.

Slovenski poslodavci koji će zbog epidemije koronavirusa zaposlene upućivati kući "na čekanje" morat  će im isplaćivati naknadu od 80 posto prosječne plaće u zadnja tri mjeseca, a 40 posto te svote osiguravat će država, predložila je vlada u srijedu. 

Takvo interventno rješenje predloženo zbog negativnih učinaka epidemije koronavirusa na gospodarstvo prihvatio je u srijedu parlamentarni odbor za rad i to bez ijednog glasa protiv, a zastupnici će ga potvrditi krajem tjedna u paketu pomoći za gospodarstvo.

Radnik će na takvo čekanje moći biti poslan u trajanju od najviše tri mjeseca, a poslodavci pravo na subvencioniranje države iz tog naslova mogu ostvariti samo jednom za tri mjeseca zaredom.

Na pomoć države ne mogu računati oni poslodavci koji su porezni dužnici ili su u insolventnom postupku.

Na naknadu 80 posto prosječne plaće dok su kod kuće imaju pravo i oni radnici koji moraju u izolaciju jer im je određena karantena, ali u njihovu slučaju taj trošak pokriva država.

Takve olakšice priznat će se poslodavcima koji zbog pada narudžbi i proizvodnje moraju poslati na čekanje trećinu zaposlenika ili više, ali i malim te mikropoduzećima s jednim ili nekoliko zaposlenih.

Riječ je o približno 110.000 tvrtki koje djeluju na načelu "samozapošljavanja", a kakvih je mnogo u kulturi, novinarstvu, uslužnim i drugim djelatnostima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije